2014. május 15., csütörtök

"FELSZÁLLOTT A PÁVA"(2) – DE NEM TUD LEMÁSZNI...

SZAKÁLY "NEM TUD  RÓLA"; HARASZTI "ELÉ  

TETTÉK"  ÉS AZ ISTEN  BOT(OSS)AL   VER...
Czene Gábor
NOL


Szakály Sándor történész, a Veritas intézet főigazgatója nem tud arról, hogy a Páva utcai emlékközpont felbontaná a két intézmény között létrejött együttműködési megállapodást.

Pár hete nagy feltűnést keltett, hogy Haraszti György, a Páva utcai központot működtető közalapítvány kuratóriumi elnöke szerződést kötött a Veritas Történetkutató Intézet vezetőjével. Szakály Sándor ugyanis korábban idegenrendészeti eljárásnak minősítette a Kamenyec-Podolszkijba történt 1941-es deportálást. A kijelentés széles körben tiltakozást váltott ki, a Mazsihisz a főigazgató menesztését követelte.

Kiderült, hogy a Haraszti György által aláírt megállapodásról Szita Szabolcs, az emlékközpont igazgatója és a közalapítvány kuratóriuma is csak utólag értesült. Heisler András, a Mazsihisz elnöke megdöbbenéssel fogadta a hírt, és azonnal kilátásba helyezte, hogy a történtek nem maradnak következmények nélkül. Haraszti György tanszékvezetői állást is betöltött a Mazsihisz egyik intézményé­ben, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen (OR-ZSE). Kevéssel később jött a bejelentés, hogy Haraszti leköszön egyetemi tisztségeiről.

 

HIRDETÉS

A Népszava információi szerint Haraszti György – aki a miniszterelnök felkérésére az emlékközpont igazgatójává avanzsált – azonnali hatállyal felbontja a Veritas intézettel kötött megállapodást, amelyet figyelmetlenségből, „véletlenül" írt alá. A lapértesülés szerint a szerződést a központ igazgatóhelyettese terjesztette elő, az a Botos János, aki – miután a Páva utcában lejárt a mandátuma – a Veritas intézettől kapott megbízatást.

 

Botos Jánost nem tudtuk elérni. A Páva utcai emlékközpont kommunikációs munkatársa nem erősítette meg sem a szerződés felmondásáról szóló információt, sem azt, hogy Haraszti a miniszterelnök felkérésére igazgatóként vezetné az intézményt. (Tegyük hozzá: a posztra elméletileg pályázatot kell kiírni, de az unortodox eljárásokat kedvelő kormányzat eddig is számos jelét adta annak, hogy nem ragaszkodik mereven a formaságokhoz.)

A mandátuma egyébiránt nemcsak Botosnak járt le, hanem az időközben távozó Szita Szabolcs igazgatónak és a közalapítvány kuratóriumának, valamint a kuratórium elnökének, Haraszti Györgynek is. Utóbbi azonban még mindig kuratóriumi elnökként szerepel a Páva utcai központ honlapján. Minderre leginkább Haraszti György adhatna magyarázatot, de őt ezúttal sem sikerült megszólaltatnunk.

HIRDETÉS

Szakály Sándor ugyanakkor kérdésünkre elmondta, hogy se Haraszti Györgytől, se mástól nem kapott semmiféle értesítést az együttműködési megállapodás felmondásáról. A Veritas főigazgatójaként ő gyakorolja a munkáltatói jogokat, de arról sincs tudomása, hogy az általa vezetett intézet alkalmazná Botos Jánost, a volt Páva utcai igazgatóhelyettest, vagy megbízást adott volna neki.

Megkérdeztük Schőner Alfrédot, az OR-ZSE rektorát, hogy mivel indokolta Haraszti György a Veritas intézettel kötött megállapodást. A rektor pontosan emlékszik rá, hogy az üggyel foglalkozó egyetemi tanácsi ülésen, amelyen a Mazsihisz elnöke is részt vett, Haraszti azzal érvelt: „elé tették" a szóban forgó szerződést. Egyéb részletekről Schőner Alfréd nem kívánt beszámolni, csak annyit jegyzett meg, hogy „forró hangulatú" ülés volt.

Ami tény: ezt követően jelent meg az OR-ZSE közleménye, mely szerint az egyetemi tanács „megtárgyalta és nem értett egyet" Haraszti György tanszékvezető egyetemi tanár azon cselekedetével, hogy a Mazsihisz közgyűlési határozatának szellemiségét figyelmen kívül hagyva együttműködési szerződést írt alá a Veritas intézettel. A tanév végén Haraszti György „lemond vezetői tisztségeiről" az egyetemen.

 

DRUCKER HARASZTI ELLEN

Kaotikus állapotok a Páva utcában, Haraszti György úgy viselkedik, mintha ő lenne az intézmény vezetője, holott a megüresedett posztokra pályázatot kell kiírni. Eközben a szombat.org információi szerint Haraszti felbontotta a Veritas Intézettel két hete kötött szerződést, amelyet állítólag csak véletlenül írt alá.

Kaotikus állapotok alakultak ki a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. Hónapok óta csak gyűlnek a feszültségek, az érdemi munka lehetetlenné vált – állította Drucker Tibor könyvkiadó, az intézményt működtető közalapítvány (immáron csak volt) kuratóriumi tagja a nol.hu-nak.

Drucker tisztességtelennek és jogsértőnek tartja, hogy Haraszti György, a kuratórium elnöke a közelmúltban felhatalmazás nélkül együttműködési megállapodást kötött a Szakály Sándor vezette Veritas intézettel.

Drucker Tibor szerint azonban ez a botrány csak a jéghegy csúcsa. Haraszti György – jelentette ki – kuratóriumi elnök létére már korábban is próbálta átvenni azt a jog- és szerepkört, ami elvileg a Páva utcai intézmény vezetőjét, Szita Szabolcs igazgatót illette meg.

„Meggyőződésem, hogy Haraszti ezt nem önmagától, hanem külső, politikai bátorításra tette" – közölte Drucker Tibor, majd hozzátette, hogy nem minden jelenlévő értett egyet Haraszti eltávolításával. „Miközben Haraszti és Szita Szabolcs között egyre mélyültek az ellentétek, Szita helyettese, Botos János ebben a vitában Haraszti mellé állt" – érzékeltette a helyzet összetettségét Drucker Tibor.

Május elején nem csupán Szita Szabolcs igazgató megbízása járt le, hanem a közalapítvány kuratóriumi elnökének és a kuratórium tagjainak mandátuma is. „Pillanatnyilag nincs sem igazgató, sem kuratórium, Haraszti György azonban úgy viselkedik, mintha ő lenne a Páva utca vezetője. Zavaros a helyzet, senki nem tud semmit" – jelentette ki Drucker. Elmondása szerint az igazgatói posztot elméletileg pályázat útján kellene betölteni, ilyen pályázati kiírással azonban ő eddig nem találkozott.

A szombat.org információi szerint eközben felbontja az állami Veritas Történetkutató Intézettel két hete kötött együttműködési megállapodást a Páva utcai holokauszt központ tegnap hivatalba lépett igazgatója, pedig ugyanő, Haraszti György írta alá a botrányt kavart dokumentumot – még a központ közalapítványának kuratóriumi elnökeként. Forrásaink magyarázata szerint "véletlenül" került szignója a papírra, melyet az igazgatóhelyettes, Botos János tett elé, aki azóta nem a Páva utcában, hanem már a Veritas-nál dolgozik.

Forrás: nol.hu + szombat.org



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése