2014. április 26., szombat

Végszóra érkezett a peszáchi konténer                                                           



















Az Izraeli Külügyminisztérium sztrájkja miatt több héten át vesztegelt egy konténer Kalkuttában. Az Izraelből küldött szállítmányban, amit a nepáli izraeli követségnek kellett volna átvennie, emberek ezrei számára elegendő macesz, bor, valamint hágádák voltak.


Sokan attól tartottak, a konténer sosem jut el küldetési helyére, a nepáli Katmanduba, ahol a helyi chábád küldöttek, Chezky Lifsitz rabbi és felesége, Chani várták. A fiatal rabbiházaspár, akikről Izraelben népszerű televíziós sorozat is készült, híres arról, hogy nem ismernek lehetetlent. Így alternatív megoldásként szőlőlégyártást terveztek, és megszervezték, hogy az országba érkező zsidó turisták hátizsákjaiban macesz is érkezzen. Ezen az úton több száz kiló kovásztalan kenyér és ünnepi hágádák százai érkeztek Nepálba az elmúlt hetekben.
Az önkéntesek nem csak az alapanyagok beszerzésében segítettek, hanem, ahogy az elmúlt években szokássá vált, a széderek előkészítésében is: „Ha idejön egy héttel a széder előtt, azt láthatja, hogy zsidók százai ülnek, énekelnek és vágják a zöldséget." – mesélte egy korábbi interjúban Chani Lifshitz „Van répa-csoport, és uborka-csoport, nagyon jó látni."
A Lifshitz házaspár több ezer turista számára rendez évről-évre szédert négy helyszínen: kettőt Nepál fővárosában, és egy-egyet Pokara és Manang városokban, amik közül a legnépszerűbbön nagyjából 1000-1500 fő ül asztalhoz. A szédereken a Chabad-Lubavics nemzetközi szervezete által delegált jesiva-hallgatók segédkeznek.
Végül az ünnepi menü kellékeit tartalmazó konténer hétfőn, peszách előestéjének a napján érkezett Nepálba. A világ minden tájáról érkezett önkéntesek segítségével időben kipakolták és a helyi chábád központba szállították az árut, többek között egy tonna maceszt és 2000 palack bort, amik így időben a széderasztalra kerülhettek. (Zsido.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése