2014. március 23., vasárnap

 

עם ישראל ! עם ישראל חי! עם ישראל חי! עם ישראל חי! עם ישראל חי!

200 Rabbi a dunaparton: közös ima, káddis

ÉS FÖHAJTÁS HALOTTAINK EMLÉKE ELŐTT

 MA ÉS holnap, 2014. március 24-25-én, Budapesten ülésezik az Európai Rabbi Központ

(Rabbinical Center of Europe, RCE).

Ebből az alkalomból kétszáz prominens rabbi, köztük Izrael Állam két főrabbija és

a nagykállói rebbe is hazánkba érkezett.

A konferencia vendégei lesznek továbbá európai zsidó közösségi vezetők,

Izrael Állam vallásügyi minisztere,

közéleti személyiségek, európai politikusok.

  
 A Dunaparti cipők emlékművénél , 200 európai rabbi, a két izraeli főrabbi , a kilencvenegy éves nagykállói rebbe, Menachem Taub jelenlétében , közös imával, közös énekléssel és közös meggyőződéssel hajtunk fejet hallottaink emléke előtt  és adjuk tanúságtételét annak, hogy a gyűlölet nem tud és nem tudott győzedelmeskedni: A zsidóság él!


Részletes program

A megemlékezés programja:

 16.05 Köves Slomó rabbi: Köszöntő beszéd
 16.15 David Lau, Izrael Állam askenáz főrabbijának beszéde
 16.30 David Moshe Lieberman, antwerpeni főrabbi beszéde
 16.45 Jichák Joszef, Izrael Állam szefárd főrabbijának fohásza - Kádis
 16.50 Menachem Taub, nagykállói rebbe: Szól a kakas már – közös ének
 17.00 A Bét Menáchem iskola gyerekkórusa
 17.10 Oberlander Baruch rabbi: Gyertyagyújtás az emlékhelyen

 

Háttér

 

Európai Rabbi központ

 

Az Európai Rabbi Központ (RCE) 2000-ben alakult meg azzal a céllal, hogy összefogja és segítse a kontinens zsidó közösségeinek vezetőit. A Központ segíti az európai rabbikat munkájukban, mind vallásjogi, mind közösségi szinten. Az RCE vezetői nagy tudású és széles körben elismert rabbik, akik az elmúlt évek során egy olyan intézményi rendszert hoztak létre, amelyhez bátran fordulnak az európai rabbik bármilyen, zsidóságot érintő kérdésben.  A konferencia az RCE kétévenként megrendezett közgyűlésének része, melyen az európai zsidóság mindennapjait érintő kérdéseket és problémákat vitatják m eg a vallási vezetők.

 



Az Izraeli főrabbik


 Az Izraelben és a nagyvilágban élő zsidóság két részre oszlik: a szefárd (észak-afrikai származású), és az askenáz (európai származású). Ez a két csoport szokásaiban és hagyományaiban tér el valamennyire egymástól. Általában vannak askenáz és szefárd zsinagógák, imakönyvek és rabbik is. David Lau az askenáz főrabbi, Jichák Joszef pedig a szefárd főrabbi Izraelben (2013 óta).

 Izraelben minden vallási intézmény és rabbinátus legfőbb posztján a két izraeli főrabbi áll. Erre a posztra tízévenként 2 szellemi vezetőt is választanak, egy askenáz és egy szefárd. Mindkettőjüket egy 120 fős bizottság választja, mely rabbikból, politikusokból, és közéleti személyiségekből áll össze. Mindkét megválasztott, rabbinikus tevékenységeiken túl a Legfelsőbb Rabbinikus Bíróság és a Legfőbb Országos Rabbitanács elnökének a posztját tölti be. Ezeken a posztokon ötévente váltják egymást. Az izraeli rabbitanács legfelsőbb bíróság nem csak a vallási élet terén hanem a polgári életben is jelentős szerepet foglal el, például a házasság, a válás, a temetkezés kizárólagosan a Rabbinátuson keresztül történik.

 Az izraeli főrabbi nem csak Izraelben, hanem az egész világ zsidóságának az egyik legmagasabb szellemi méltósága. Jelentősége az egész világ zsidósága szemében vitathatatlan.

 Különös jelentősége van annak, hogy ez alkalommal egyszerre az askenáz és a szefárd főrabbi jár hazánkban. A rabbik látogatása, csakúgy mint a konferencia maga, örvendetes jele a hazai zsidó élet és oktatás erősödésének és reneszánszának. A hosszú éveken át a külvilág zsidóságától elszigetelődött hazai zsidóság számára nagy öröm a főrabbik látogatása, jele ez annak, hogy a hazai hagyományos zsidóság a reneszánszát éli az oktatás, kultúra és a vallás terén.

A nagykállói Rebbe


 A jelenlegi nagykállói (jiddisül: kalever) rebbe1923-ban született Erdélyben. A magyar gyökerű hászid dinasztia izraeli ágának vezetője, a híres Eizik Taub rabbinak, a „Kállói Rebbének", valamint a Lizenski Elimelech rabbinak egyenes ági leszármazottja. A dinasztia hetedik rebbéje.  1944-ben a varsói gettóból Auschwitzba deportálták, ahol Mengele barbár kísérleteinek vetették alá. Feleségével, aki szintén túlélte a holokausztot, 1947-ben az Egyesült Államokba vándoroltak, ahol megkezdte munkáját a holokauszt emlékének megőrzésére.  1962-ben Izraelbe költözött A nagykállói dinasztia egyik különleges szimbóluma a „Szól a k akas már" magyar népdal, amelyet az alapító rebbe, két száz évvel ezelőtt magyar zsidó népdallá alakított. A magyar zsidó himnuszként is szoktak erre a dalra hivatkozni, amely kifejezi a zsidó nép szenvedésének, Isten iránti vágyakozásának, és a Megváltás reményének érzését.

(zsido.com)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése