2014. január 22., szerda

 A Német nagykövetség "sajnálatosnak tartja"-----  

BERLIN TISZTÁBAN A FELELŐSSÉGÉVEL

 

 

 

A budapesti német nagykövetség szerint az emlékhelyekkel kapcsolatos felelősség a magyar kormányé, a követség ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy a német megszállásnak a budapesti Szabadság térre tervezett emlékművével kapcsolatos döntést nagyon gyorsan és széles vita nélkül hozták meg.

A külképviselet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kiemelték: Németország tisztában van a második világháború alatt elkövetett bűntettek miatti felelősségével, és vállalja is ezt a felelősséget, a Magyarországon történt bűntettek vonatkozásában is.

A magyarországi emlékhelyekkel kapcsolatos felelősséget alapvetően a magyar kormány viseli - mutattak rá.

 

Úgy vélték, figyelembe véve a magyarországi holokauszt-emlékév már csaknem egy éve tartó, átfogó, nyilvános előkészületeit, amelyben részt vett Ausztria, Németország, Izrael és az Egyesült Államok nagykövete is, sajnálatos, hogy "az emlékművel kapcsolatos aktuális döntést nagyon gyorsan és széles vita nélkül hozták meg".

Szerdai rendkívüli testületi ülésén tulajdonosi hozzájárulást adott az V. kerületi önkormányzat az 1944-es német megszállás 70. évfordulójára készülő emlékműhöz. Az ülésen Rogán Antal (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: az emlékmű Magyarország szuverenitása megszűnésének pillanatát örökíti meg és szövegében is egyértelműsíti, hogy minden meggyilkolt, elhurcolt, meggyalázott embernek emléket állít, a több százezer holokausztáldozatnak és a közel tízezer más áldozatnak is.

Forrás: MTI   |   STOP

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése