2013. december 22., vasárnap

 

 A MAZSIHISZ NEM ÉRT EGYET A SCHMIDT SZEMLÉLETTEL!

"Még szerencse, hogy a derék

magyarok megmentették a zsidókat”.
"A magyar holokauszt nem 1944 március 19-én kezdődött"

 

A Mazsihisz elnöke szerint a felvethető problémák ellenére fontos és támogatandó a Józsefvárosi holokauszt emlékközpont létrehozása. Ennek módja azonban kulcsfontosságú, hisz a kiállításon mindennek óriási súlya lesz – közölte tegnap este, a sábesz kimenetele után – a Sip utca honlapja.



„A Schmidt Mária által rendezett kiállítás a Terror Házában a Mazsihisz történelem szemléletével ellentétes. A Terror Házában egymás mellé helyezik a nyilas és a kommunista diktatúrákat, ami azonnal elvezet a két rendszer összehasonlításához, a kommunista tömeggyilkosságoknak és a holokausztnak a relativizálásához.

Mi, zsidók ezzel nem értünk egyet! Meggyőződésünk, hogy a holokauszt egyedi, unikális történelmi jelenség, semmivel nem összevethető, semmivel nem összehasonlítható. Minden összevetés, minden hasonlítgatás a történelem relativizálása. A Józsefvárosi projektben ezt el kell kerülnünk. „Véleményünket közvetítettük Schmidt Mária főigazgató asszony felé” – magyarázza Heisler András. Hangsúlyozza: Schmidt tud ezekről az aggodalmakról. Szervezetünk, a Mazsihisz e miatt is szeretné, hogy megbízásukból, egy a szervezet számára hiteles emberekből álló csapat dolgozhasson a projekt társadalmi kontrollján.  „Nem szeretnénk, ha a sok látogató, a sok gyerek a kiállításról hamis történelem-tudattal jönne ki: lám’, milyen rossz emberek voltak ezek a csúnya nácik, még szerencse, hogy a derék magyarok megmentették a zsidókat”.

A létesítmény központi üzenete szerint minden korban, még a legnagyobb tragédiák idején is volt, és van lehetőség a jó választására. Ezzel a Mazsihisznek nincs semmi problémája. A Dohány utcai zsinagóga kertjében az embermentőkről külön megemlékezik a zsidó közösség: kegyelettel, hálával.  „Mégis úgy érezzük, a helyes arányok kialakításának döntő jelentősége lesz a kiállításon.  Azért lássuk be:
nem az embermentés jellemezte a korabeli magyar társadalmat, s a holokauszt nem 1944 március 19-én kezdődött.” – mondta Heisler András. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése