2013. június 4., kedd

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG* TORDAI PÉTER:Igazi erő a békéhez kell!

"Nem uralkodókatés  megfellebbezhetetlen

 kinyilatkoztatókat

 keresünk viharvert közösségünk feje fölé---!"

 

A legnagyobb működő magyarországi hitközség vezetőjeként kötelességemnek tartom, hogy a MAZSIHISZ életében mára kialakult krízishelyzetben megszólaljak. Mondanivalómat egyeztettem elöljáró társaimmal, a leírtak közös gondolkodásunk eredménye.

 

Hangsúlyozom a józan hang szükségességét, hiszen mindnyájan érezzük, nem szabad tovább rombolni a rólunk kialakított képet.

 

Javaslom ezért, mindnyájan kicsit halkuljunk el és a vallás által előírt önvizsgálat megtartásával próbáljunk meg visszatérni ősi tradícióinkhoz. Szerezzük vissza hitelességünket, korábbi társadalmi pozíciónkat és belső békénket. Érjük el, hogy a rabbi szó mellé újból és kizárólag csakis a bölcs jelző kerülhessen, a világi vezetők pedig kizárólag a közösség összetartásán, a zsidó családok segítésén, és a zsidó életforma integrálásán fáradozzanak. Ne azt nézzük, mit tehet értünk a MAZSIHISZ, mit követelhetünk tőle, hanem mit tehetünk mi a MAZSIHISZ-ért, a szervezet talpra állításáért. Ez kötelezettség minden közösségi tagra, beosztástól és elismertségtől függetlenül. Áldozatokat és kötelezettségeket ró mindnyájunkra mindaddig, amíg kátyúba jutott szekerünket közösen vissza nem tereljük a biztonságos középútra.  Nem érdemes az elmúlt hetek és hónapok fájó, néha szégyent hozó eseményeit idézni, inkább azok tapasztalatain okulva  kezdjük el menteni a több évtized fáradságos munkájával létrehozott értékeinket.

 

Még nincs fél éve, mikor a BZSH megüresedett elnöki székébe megválasztva hangsúlyoztam:  „építeni szeretnék és nem rombolni”. Ennek jegyében igyekeztem az eddig eltelt rövid időben a budapesti közösség érdekében dolgozni, kötelezettségeinknek eleget tenni.

 

Az országos szervezetben hosszabb ideje meglévő feszültségek a BZSH-ra is negatív hatással vannak, érdekérvényesítő képességünk  elnehezül, munkánkat most már nem kizárólag külső erők nehezítik.

 

A Budapesti Zsidó Hitközség minden erejével igyekszik segíteni a MAZSIHISZ egységének és békéjének helyreállítását. Ennek feltétele, hogy az új MAZSIHISZ vezetés további munkáját egymással és a közösséggel összhangban, a zsidó tradíciók megtartásával, feladatainak maradéktalan ellátásával végezze.

 

A BZSH ezért támogat minden olyan új Vezetőséget, mely az együttes szellemi és lelki potenciál maximális kihasználásával, hatékony munkamegosztással látja el feladatát. Ezért kérjük, hogy a 2015. évi rendes választásokig hátralévő időben a tradícióinkon alapuló, de az új kor szellemének és a jelenkor külső környezeti kihívásainak megfelelő választ adó korszerű, versenyképes stratégiát dolgozzanak ki. El kell érni, hogy a MAZSIHISZ ismét emblematikus, hiteles és megbecsült hordozója legyen a magyarországi zsidóságnak, s egyik alanya a higgadt párbeszédnek.

 

Óriási és nagy körültekintéssel végzendő, időszerű feladatunk tehát, hogy a múlt, az áldozatok emlékének szerető és tiszteletteljes ápolása mellett új perspektívákat nyissunk a mai zsidó élet kiteljesedéséhez. Egyenként kell megfeszített erővel támogatóinkat, szellemi erőforrásaink hátterét ismét összegyűjtenünk. Ahogy a pusztai vándorlásban megtörtént elégedetlenségek és lázongások következményeinek értékelése után, úgy most is, egységesen és békében együtt kell mennünk tovább. Aktuális feladatainkat ne egymás eredményeinek lerombolása,  személyes dicsőségeink önző felnagyítása árán valósítsuk meg, hanem józanul, bölcs együttgondolkodással őrizzük értékeinket. A feladat nagy, de aggodalomra semmi ok. Mindenkinek aki szeretne közösségünk előbbre jutásán munkálkodni jut belőle bőven. Ma ez nem csak lehetőség, hanem kényszerű kötelesség is. Szerényen, csendben, hatékonyan és szívósan dolgozni, fiaskóinkat elfeledtetni.

 

A BZSH akkor tud hiteles és meghatározó segítője lenni a MAZSIHISZ-nek, ha az egész közösség és a megújult vezetés minden egyes tagja részt kap és részt vállal az aktuális feladatok megoldásában. A vezetőség-választás során nem uralkodókat és megfellebbezhetetlen kinyilatkoztatókat keresünk viharvert közösségünk feje fölé, hanem higgadtan gondolkodó, tapasztalt, a körülményeket jól mérlegelő, mások véleményét szintetizálni képes együttműködő segítőket. Olyanokat, akik közösségünk együtt maradásának, fejlődésének zálogai lehetnek, és akiket egyetlen szó valódi tartalmának megvalósítása vezérel: SHALOM!

 

A BZSH Közössége

és Elöljárósága nevében:

Tordai Péter,elnök

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése