2013. június 3., hétfő

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁGKÁSRUT BUDAPESTEN (4)

 

AMERIKAI BOJKOT A TURISZTIKÁRA

AZ IZRAELI FŐRABBINÁTUS KÜLDÖTTE  MIATT

 

    New-yorki és pesti tudósitónktól

 

Ami nem sikerült a kommunista Egyházügyi Hivatalnak - tönkre tenni a magyar ortodoxia kásrut infrastruktúráját – az most sikerülni látszik egy bécsi zsidónak.

 

A jelenlegi elnök, a bécsi Eduárd (Méir) Deblinger, sikeresen kötött utilaput Weisberger rabbi talpára, menesztette, illetve menni hagyta, miután nem teljesitette a kásrut terén tett minimális kivánalmait és mielőtt alternativ rabbiról gondoskodott volna.

 

És most mi van?

 

Semmi.

 

Senki nem felügyeli a Hannát, nem vizsgálja a sakter kését és nem ellenőrzi nehéz munkáját. Rövidesen ki fog derülni – mondja egy pesti cinikus a szomszéd Sip utcából –hogy   nincs is szükség ortodox rabbira. "És ha kell – mondja és nevet - itt vannak a mi rabbijaink. "Jobb ma egy radnóti (aki vidéken, messze Budapesttől, messzemenő hechsereket ad) – mint holnapután egy - - -"

 

    Hát igen, ez a probléma veleje jelenleg. Mivel, a régi haszid anekdóta szerint, ha a tulaj beteg, a strájmli maga megy szombaton a templomba, mivel ismeri az utat – igy az egyszemélyes vezetőség kitalálta hogy nem is kell rabbi - ugyanis az, ki hitte volna? – pénzbe kerül. Igy aztán telefon ide, s.o.s oda és az izraeli országos főrabbinátus, aki müködtet Európában 2-3 vándorrabbit, küld háromhetenként egy Ádler nevezetü vándort, aki bekukkant a Hannába, találkozik a sakterrel és mindent a legnagyobb rendben talál.

 

Igy aztán a kecske (akinek ortodox szakálla van), a káposzta(beretvált mint a rosekól), a Hanna, a sakter – mindenki meg van elégedve. A Cármelnak és Cari mama utódainak van helyi hechserje a pesti Bét Dintől –  de ez Deblingernek nem jó.

 

Viszont, mint kiderül, a három hetenkénti rabbinátusi hechsert a newyorki zsidók rühellik, miután a Szatmáriak bojkottot hirdettek. Rábánut , Izrael?  Hász vöhólile.

   A bojkott kiterjed Borrow-Park azon részeire is, ahol nem szatmáriak, de szigóruan "hájmise" ortodoxok laknak – és a magyar-orth turiszika szervezői közölték a pesti illetékesekkel hogy nem jönnek.

Ez Deblingert nem zavarja – legfeljebb nem lesz minjen a Kazincyiban szombaton – de nagyon is zavarja a Megyesi Andrea névre hallgató pesti hölgyet, aki ezt a turisztikát szervezi, fogadja stb és most veszélyben a párnósze. Ő most fellármázza a világot és ha lesz új rabbi – az ő érdemében lesz.

 

A szatmáriak azzal fenyegetnek hogy magukfajta rabbit küldenek (mint annakidején a közben elhunyt Hoffmant) és akkor attól koldul a pesti "modern ortodoxia".

   

A háttérben ott áll mint egy trójai faló – a csődiskola, amely minden pénzt felemészt, de senki nem meri becsukni. Erről – legközelebb.

(Folyt. Köv).

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése