2013. május 22., szerda

  

 

KÁSRUT PROBLÉMÁK BUDAPESTEN

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG

Az orth. hitközség krizise próbára teszi az amúgy is

labilis kasrut ellátást * Weiszberger rabbi távozása után

a Hanna étteremnek nincs érvényes hechserje és a sakter

munkáját senki nem felügyeli * Az izraeli rabbinátus

küldötte kivivta a new-yorki Szatmár haragját...

     

 Pesti tudósitónk jelenti

 

     A pesti  'autonom' orthodox hitközség ellehetlenülése egybeesik az új elnök müködésével és a kilenc éve (* ottlévő izraeli orth. rabbi, reb M.T. Weisberger, távozásával.

 

   Mint megtudtuk, a rabbi már rég haza akart menni és ezt közölte is a vezetőséggel, kérve hogy keressenek egy alternativ rabbit – de nem történt semmi. Mióta ráv Weisberger hazament Izraelbe – a Hanna étteremnek nincs rabbi aki  hechsert adna.  En nek tudatában az izraeli főrabbinátus 3 hetenként küld egy un. "vándorrabbit", egy bizonyos J.Ádler  rabbit, akinek ez a feladata: ellenőrizni és segiteni azokat a hitközségeket világszerte, ahol nincs rabbi.

 

(A dolog magyar pikantériája, hogy eleinte az izraeli főrabbinátus "nem tudta mit akarnak tőle"- hiszen "úgy tudják hogy Magyarországon vagy 10 rabbi  müködik és a legtöbbjük "főrabbi". Amikor megmagyarázták nekik, milyen "rabbik" az  mai magyar "főrabbik – legott küldték az Ádlert, aki itt "háráv hámáchsir" ( a hechsert adó rabbi) tisztelő viseli).

 

  Ez a rabbi, aki járja Európát, mnden három héten 1-2 napot Pesten tölt, körülnéz, megvizsgálja a másgiáchhok munkáját (már ahol vannak) aztán el.

 

   Bár ennek minimális jelentősége van – a dolog mégis kivivta a new-yorki "szatmáriak" haragját, akik dühös telefonokban és ujságcikkekben fenyegettek a "cionista rabbi jelenléte ellen és kilátásba helyezték hogy a szekta egyik rabbiját küldik Pestre és addig is kihirdetik hogy a Hanna nem kóser...(Folyt.köv)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése