2013. május 17., péntek

 

Izraeli katonák avatkoztak be Budapesten? 

Megszólalt a BM és a titkosszolgálat

 

Sem a Belügyminisztériumnak, sem az Alkotmányvédelmi Hivatalnak nincs olyan információja, amely alátámasztaná, hogy izraeli fegyveres erők avatkoztak be Budapesten 2006 őszén – jelentették ki a szervek képviselői kedden, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén, ahol a többség nem támogatta a témában a Jobbik által javasolt eseti bizottság felállítását.

 

Volner János és Mirkóczki Ádám jobbikos országgyűlési képviselők az" izraeli fegyveres erők által 2006 őszén Budapesten folytatott tevékenységekről" szóló információk valóságtartalmának ellenőrzését szolgáló eseti bizottság felállítására tettek javaslatot. 

Mirkóczki Ádám, a javaslat egyik előterjesztőként a keddi bizottsági ülésen kiemelte, a Wikileaks által kiszivárogtatott dokumentumok olyan súlyos kérdéseket vetnek fel, amelyeket egy parlamenti bizottságban kell tisztázni.

Azt mondta, beadványukat direkt úgy fogalmazták meg, hogy semmit sem állítanak csak kérdeznek, de pont ezért: ha van bármi valóságtartalma a dokumentumoknak akkor azért, ha nincs akkor pedig azért kell megválaszolni a kérdéseket, hogy idegen fegyveres erők – például izraeliek – kinek az engedélyével, miért, milyen céllal avatkoztak be Budapesten. 

Arra felvetésre, hogy ezek sajtóhíresztelések lennének, Mirkóczki Ádám azt mondta, hogy az egyik kereskedelmi híradó képpel, hanggal számolt be arról, hogy 120 izraeli katonai érkezett Ferihegyre, egyúttal leszögezte, hogy a Wikileaks nem egy hírportál, amely újságírói véleményeket tartalmaz, hanem Amerika legfontosabb hírszerző ügynökségének munkatársaitól származik.

Kocsis Máté fideszes országgyűlési képviselő és Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke egyaránt a BM és az AH megerősítését kérte, hogy van-e bármilyen olyan információ, dokumentum, amely alátámasztja a felvetést. Molnár Zsolt ugyanakkor azt is hozzátette: véleménye szerint pártpolitikai indíttatású a felvetés. 

A BM és az AH képviselői kijelentették, hogy nincsenek ilyen jellegű információk. Ezt követően a szavazáson, az előterjesztő Mirkóczki Ádám kivételével senki sem támogatta e tárgyban az eseti bizottság felállítását.

Volner János másik eseti bizottságot felállító javaslatát sem támogatták, amely a pártok által állami vállalatoktól és külföldi szervezetektől kapott támogatások jogszerűségét, valamint a Magyar Szocialista Párt esetleges bűnözői körökkel kialakult kapcsolatait vizsgálta volna.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése