2013. május 17., péntek

 

 

FÉRGEK ÉS TETÜK A SIP UTCÁBAN

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG

    

A HÉT LEGJOBB VICCE

 

   Tragikusan komoly eseményeket, mint a Mazsihisz látványos összeomlása, vagy dugába dőlése, néha legjobban egy vicc fejezi ki.


Ime, a legutóbbi pesti:

   -Tessék, MAZSIHISZ Titkárság!

-Halló, jónapot kívánok, a Feldmájer elnök úrral szeretnék beszélni!

-Uram, már ötödször telefonál, és én ötödször mondom, hogy nincs itt, leváltották, elment!

-Tudom, tudom, de olyan jó hallani!

 

     A mimika

   A nevezetes közgyülésről, amely nem indult rendkivülinek, csak az eredménye lett az - több videó film készült, de kétségtelen hogy Seres Sófárjáé a legjobb, a legkifejezőbb. Bár elvből nem hozza a legvadabb átkozódásokat, ilyenkor félrenéz, de amit hoz – Zoltai mimikája – az valami fantasztikus.

    Ahogy ott űl mint egy szfinx, mozdulatlanul, csak az arca, illetve a szeme nevet; hagyja Csoknyakot órákon keresztől főni a saját szaftjában, időnkét kacsint eggyet, itt-ott elszórva ülő lekötelezettjeinek, akik a mamelukok derékhadát teszik ki; majd mint volt szinpadi rendező (Vigadó) ezuttal pufajka nélkül – megadja elnökének a kegyelemdőfést, visszafizetve az éveken keresztül elszenvedett fiskálisi pofonokat.

Ő maga persze maradt, bár hiveinek egy része, kihasználta a titkos szavazást és megengedte magának hogy ellene szavazzon.

   Most egy ideig egyeduralkodó maradt a Sip utcába. Mi fog utána maradni, megperzselt földön, illetve pénztáron kivül, azt csak a Jóisten és a cukrász tudja-

 

     ...És a Tálmid cháchám főrabbi

  

Apropó cukrász, ez volt az Ő nagy jelenése. Amikor procedurális kérdéseken lovagoltak – ez volt Csoknyak kedvenc vesszőparipája – egyszercsek felállott a főrabbi, teljes soványka hosszában, és javaslatot tett: csinálják a procedúrát a halacha szerint, ami nem ismeri a tartózkodást: vagy igen vagy nem. Aki tartózkodik, ahogy a gójok csinálják, az olyan mintha ott se lenne!

 

   Mindenki elámult: honnan tudja ezt a cukrász, aki a vizsgákon megbukott, úgy hogy az izraeli vendégprofesszor(זצל) nem akarta felavatni, egy év ismétlésre itélte és nem irta alá az indexét (de ekkor a későbbi "országos" azt mondta:"...de Misikém, akkor idén nincs kit felavatni!..." – és felavatta) – honnan tudja mi a halacha, amit az Örzsén nem tanulnak?-----

   Jó kérdés, de a válasz még jobb: mint megtudtuk a nagygyúlés folyamán a táborszernagy egyik slapaja, egy fiatal, tehetséges, szoknyabolond rabbi (ezuttal nem a mesümed költővel azonos nevü), telefonált ahová telefonált és megtudta amit megtudott és ezzel megalapozta a dandárgenerális (nyug.)nimbuszát.

    Nem tudjuk hová telefonált, lehet hogy a nyug-orsz.hoz és és lehet hogy nem, mindenesetre jó, hogy Pesten van hová telefonálni. Például, Nagykörösőn nincs-

.

   CSOKNYAK BOSSZÚJA

   

Persze a bosszú, ami édes – nem maradt el. Már első nekifutásra, Csoknyak nekiment a szervezetnek, amelyben éveken keresztül egy légy nem zümmöghetett előzetes irásbeli beleegyezése nélkül. Most már ostorozza a mazsihiszben létező visszásságokat, elsősorban azokat akiknek a feleségei is magas állásokban szivják a Sip utca pénzét. Vajon kire gondolhatott? – kérdezte a brigadéros és tudhatta a választ

   Pedig ő nem az egyetlen. A zsidóságban nem tilos a nepotizmus, sőt rabbinikus körökben egyenesen divik, de a Sip utca környékén ez lehetetlen, mert a legtöbb rabbi fia, hogy enyhén fejezzük ki magunkat, már más vizen evez. Tessék csak erről a kirúgott elnököt megkérdezni. Ő csak tudja.

 

JÓRCÁJT

 

TEGNAP volt három (esetleg négy) éve annak a történelmi eseménynek, aminek most a Jórcájtját tartjuk. Ekkor történt az, hogy most kirúgott, de akkor még regnáló fiskális megszegte nyilvánosan a Tóra-adás ünnepét, azzal hogy a biróságon megjelent és védte az egyik elvtársát, egy volt komcsi funkciót.

   Akkor mentségére azt hozták fel hivei, hogy a new-yorki Fifth Avenuen lévő nagy zsidó bizniszek tulajdonosai is csak egy napot ünnepelnek és tartanak zárva az első napon, mivel ők reform-zsidók...

    Most  már csinálhat amit akar, nem a kilet kompromittálja...

 

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése