2013. május 31., péntek

A HETI SZAKASZ – SLÁCH LÖCHÁ(4)

VENDÉGOLDAL

IRJA:SMUÉL GLITSENSTEIN,rabbi

 

A TELJES IGAZSÁG

 

A rabbi az egyik reggel azzal fejezte be az istentiszteletet, hogy bejelentette: „Jövő héten a becsületességről és az őszinteségről fogok beszélni. A téma előkészítéseképpen arra kérnélek benneteket, olvassátok el az 1Mózes 55. fejezetét.”


A következő héten a rabbi szólásra emelkedett: „Most akkor azok, akik a kérésemnek megfelelően elolvasták az 1Mózes 55. fejezetét, emeljék fel a kezüket.”


Szinte mindenki föltette a kezét.


A rabbi így folytatta: „Éppen ti vagytok tehát, akikhez az üzenetem szól. Az 1Mózesben ugyanis nincsen 55. fejezet…”

 

Ismerős a történet? Milyen gyakran kerülünk a fentihez hasonló helyzetbe? Ilyenkor általában meggyőzzük magunkat, hogy nem hazudtunk igazán, nem történt olyan nagy baj, hisz „majdnem” az igazat mondtuk. A „teljes igazság” értékes kincs, és nem mindig könnyű hozzáférni.


Az eheti Tóra-szakaszban kémeket küld Izrael az Ígéret földjére, az akkori Kánaánba, hogy kikémleljék. Azok hamis hírekkel térnek vissza. Azzal kezdik ugyanakkor: „Elmentünk a földre, ahová küldtetek bennünket, és bizony tejjel és mézzel folyik az…”


A Talmud a következőket teszi hozzá: „Jochánán rabbi mondta Meir rabbi nevében: »Az a rágalmazás, amiben legalább némi igazság nincs, az elején, meg sem éri a végét.«”


 Minden hazugsághoz kell egy kis igazságot hozzákeverni. Sajnos az igazsághoz is gyakran keverünk egy kis hamisságot.


Az igazság keresése visszatérő témája a zsidó hagyománynak. A Tóráról gyakran mondjuk, hogy az az „Igazság Tórája”, és az igazság megkülönböztetése a hamisságtól a hagyomány szerint nem nélkülözhető, mikor az életünk útján kell navigálni.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése