2013. február 1., péntek

SEMJÉN ÉS A SZENTFÖLD(NEM IZRAEL) "SPIRITUÁLIS HÁTTERE"

CSUPÁN PALESZTINOKKAL TALÁLKOZOTT,

DE MEGHIVTA JONA MECGER FŐRABBIT

 Semjén Zsolt  magyar miniszterelnök-helyettes, aki vallási vezetőkkel találkozik Izraelben és a Palesztin Nemzeti Hatóság területén - meghivta Jona Mecger izraeli főrabbit magyarországi látogatásra. A főrabbi - Semjén szerint - "örömmel fogadta" a meghivást. Ez lesz Jóna Mecger harmadik budapesti látogatása.

A világi politikai fejleményeken túlmenően fontos a Szentföld spirituális háttere is - hangsúlyozta Semjén Zsolt csütörtökön Jeruzsálemben, hozzátéve, ezt szolgálják az egyházi vezetőkkel folytatott találkozói Izraelben és a Palesztin Hatóság területén.

 "Történelmileg Szent István óta mindig közvetlen kapcsolat volt a Szentföld és Magyarország között... Korunkban is nagyon sok magyar zarándok jön, ezért is nagyon fontos, hogy rendezett viszonyok legyenek, és a magyarokat mindenütt szeretettel fogadják" - mondta el a miniszterelnök-helyettes az MTI-nek. A magyar kereszténydemokrata politikus egyházi természetű látogatáson tartózkodik a Szentföldön. Csütörtökön fogadta őt Fuád Tvál jeruzsálemi latin pátriárka, Theofilosz görög ortodox pátriárka és a január 24-én megválasztott új örmény apostoli pátriárka, Nurhan Manougian is.

Az örmény pátriárkánál tett látogatását a miniszterelnök-helyettes különösen fontosnak ítélte, mert - mint mondta - "Örményországgal és az örmény közösségekkel volt bizonyos feszültség az azeri kiadatás ügyében". Semjén Zsolt tájékoztatta a pátriárkát arról, hogy "Magyarország mindig kiadja az illetőt ilyen esetben, ha a jogi feltételek fennállnak. Azerbajdzsán ígéretet tett arra, hogy nem adnak amnesztiát."

 A pátriárka megértette a helyzetet, azt mondta, hogy ami megtörtént, megtörtént, és lezártnak tekinti az ügyet - mondta a magyar politikus.

Jóna Mecger askenázi országos főrabbit találkozójukon Semjén Zsolt magyarországi látogatásra hívta meg, "amit a főrabbi örömmel fogadott". (Zárójelben: a két izrael főrabbi, Mecger és Amár, rövidesen befejezi 10 éves szolgálatát, lemond és helyettük két másik főrabbit választanak).

Betlehemben megbeszéléseket folytatott Ziad Bandakkal, Mahmúd Abbász palesztin elnök keresztényügyi főtanácsadójával, aki egyben a Születés Temploma felújításának miniszteri biztosa. Magyarország elsőként járult hozzá a templomegyüttes felújításához, és miután más országok is bekapcsolódtak, megindulhat az építkezés. "Ezerötszáz év után aktuális egy tatarozás, ezzel kapcsolatosak megbeszéléseink. Szeretnénk, hogyha Magyarországról mesterek részt vehetnének ebben az építkezésben"- mondta el a miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt Betlehemben kitüntetéseket adott át a magyar-palesztin kapcsolatok építésében fontos szerepet játszó betlehemi tiszteletbeli konzulnak, az évtizedekkel ezelőtt Magyarországon végzett keresztény orvos Nasszar Kamisznak, továbbá a budapesti Szent Angéla kórussal szoros kapcsolatot ápoló jeruzsálemi Magnificat kórus karnagyának és igazgatójának, Hanija Szouda Szabarának, és az intézményt alapító és elnöklő ferences papnak, Armando Pieruccinak.

A palesztin-magyar viszonyban Semjén Zsolt méltatta a Betlehem és Kalocsa közti testvérvárosi kapcsolatot, a betlehemi karácsonyi vásáron karitatív célokra felajánlott kalocsai ajándékokat, és a közös jótékonysági akciókat. Az MTI-nek nyilatkozva Izrael és a Palesztin Hatóság viszonylatában Magyarország egyensúlyra törekvését hangsúlyozta. "Talán a balansz kifejezés írja le pontosan az Európai Unióban is képviselt magyar politikai álláspontot. Véleményünk szerint a palesztinoknak joguk van a saját államra, és Izraelnek joga van a teljes biztonságra. És a feleknek ezt tárgyalásos úton kell rendezniük, amihez Magyarország erejéhez mérten minden segítséget megad" - mondta.

    Semjén Zsolt pénteken  (ma) a Jad Vasembe, a holokauszt jeruzsálemi múzeumába látogat el, ahol megkoszorúzza az áldozatok emlékhelyét.

(Forrás: Sófár, Hiradó, MTI)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése