2013. február 1., péntek

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG: FOGÓZZ MALVIN, JÖN A MECGER

 

MIÉRT KELL CÁFOLNI AMI NINCS?

 

  Pesten is tél van, nemcsak nálunk. A Sip utcában spórolnak a fütéssel, mindenki meg van fázva és ebben a helyzetben igazán nem lehet elvárni hogy a kongresszus (mi az, ki emlékszik?) összeüljön. A Dob utcában a rabbi marad (egyelőre) lelke nem veszi rá hogy elhagyja a süllyedő hajót. Közel 200 évvel ezelőtt a magyar zsidók olyan okosak és tüchtigek voltak, hogy az akkori belzi rebbe, reb Sulem Rokéách szerint (lásd a mai Grünwaldot),  a Szánhedrinbe biztos magyar zsidókat választanának. Mi maradt ebből mára? A páros D.E. és D.G, a cukrász a Sipuccában és a hülyegyerek a reformistáknál.

 

    De azért van élet a hó alatt is. Jönnek a küldöttségek, a Scheiberben verseny van amelyben még nagyitóüveggel sem lehet találni valami zsidó tartalmat és mások, mivel jobb(ik) dolguk nincs – cáfolnak. Cáfolják hogy a magyar zsidók tömegesen menekülnek Bécsbe. Ki mondta ezt, ki állitja ezt a badarságot? Miért kell cáfolni azt ami nincs?

 

Erről az emlékezetes mikve sztori jut eszünkbe. Péntek délután a stétlben (ez lehet a Kazinczy utcában is)a hitsorsosok ülnek a jó meleg vizben és cserélik a hireket. Aki nem tudja, eláruljuk: itt működött annak idején az MTI (Mikve távirati iroda).

Egyszer csak bejön valaki és harsány hangon elkiáltja magát: A mesüge azonnal menjen ki!

Feláll valaki a jó meleg vizből és méltatlankodik: Miért menjek ki? Én nem fizettem a jegyért mint a többiek?

  Tehát: nem kell "kimenni" és nem kell cáfolni ami nincs! Cáfolja aki kitalálta.

 

      KI AZ IGAZGATÓ?

 

     Már azt hittük, hogy a temető ügye nyugvópontra jutott és hagyják nyugodni az ott eltemetetteket egész a Messiás általi feltámadásig (ami biztos külön lesz az ortiknak és a neo-lógósoknak. Elvégre új igazgató van,  egy rendes, becsületes és a maga módján vallásos  zsidó (a papa Pápán tanult) akit eddig senki nem vádolt a sipuccai pana-mákkal és egyéb mákvirágokkal.

 

  Erre mit látnak szemeink? Megjelenik egy irdatlanul hosszú közlemény az új temetési árakról (valami akció lehet, mert az árak olcsóbbnak tünnek) és ki van aláirva igazgatóként?

    Nem fogják kitalálni. Az üvig – aki már ezt a jobot is magának vindikálja!

 Mint majdnem mindenről, erről is eszünkbe jut egy régi sztori.

 

Ki nem látta Hegedüst a háztetőn (Tuvia a tejesember) és kinek nem zengett a fülében a "Ha én Rotschild lennék---". Erre mondta  az egyszeri hitsorsos ószeres:

Ha én Rotschild lennék – gazdagabb lennék mint a bankár.

 

Hogy-hogy? – kérdezte egy tamáskodó.

 

Úgy hogy én a jelenlegi bizneszt sem hagynám abba – mondta az Ó szeress!

 

      LESZÁLLITOTT ÁRON

  Mai számunkban láthatja a blog hűséges olvasója hogy ismét szerencsénk lesz a Mecger Jónát pesten látni, Remélhetöleg most államköltségen jön (ha egyszer a Semjén hivta meg). A tarifa eddig stabil volt, most lehet hogy mivel rövidesen vége a pünkösdi királyságnak – leszállitott áron jön, valószinüleg utoljára.

 Azután az új főrabbit fogják meghivni – ha kötélnek áll.

 

TALÁLOS KÉRDÉS

 

Most kifutottunk az időből és igy legközelebb irunk a fentemlitett hülyegyerek viselt dolgairól. Egyelőre csak annyit hogy kommunista, arabbarát, rabbijelölt és mindig fázik és ezért meleg lapokba irogat.

Tessék kitalálni. A helyes megfejtők között kisorsoljuk a rabbinémber imasálát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése