2013. február 22., péntek

A HETI SZAKASZ –TÖCÁVE(2)  - 2013

Nincsenek véletlenek

VENDÉGOLDAL

 IRJA:Glitsenstein Smuel Rabbi

 

Mindenki, aki héderbe, vagy jesivába járt, ismeri Rási történetét , ami e heti szakaszunkhoz kapcsolódik.  Rási egy nagyon nagy tudású bölcs, és istenfélő ember volt. Mindig nagyon vigyázott szemének tisztaságára, hogy ne nézzen, ne lásson olyasmit, ami a léleknek árt, ami tilos, vagy káros.

  Egyszer, ahogy az úton ment, meglátott egy előkelő hölgyet, aki arra lovagolt éppen, díszes kötényben. Nagyon szép volt.  Aztán a hölgy eltűnt, de Rásit nagyon bántotta, hogy miért kellett neki ezt látni, zavarta őt, mintha bűnt követett volna el. Sokáig emésztette magát, míg egyszer csak találkozott a veátá tecávé hetiszakaszban a kohen hagadol, a legfőbb kohen ruházatának leírásával.  Részletesen bemutatja a ruhákat az írás, kivéve egyetlen darabot, egy hosszú kötényt, amiről nehéz elképzelni, milyen is lehetett pontosan. Ekkor Rási megértette, hogy akkor, az előkelö hölgyön, ő éppen ezt a kötényt látta, és a Jóisten azért mutatta neki, azért hívta fel rá a figyelmét, hogy most részletesen leírhassa a hiányzó ruhadarabot.

 

Rási története eszünkbe juttatja a nagy Baal Sem Tov szavait, aki azt mondja: „kol ma sejehudi roé vesoméá laavodát Hashem” „Minden, amit a zsidó lát és hall,  segitségére van az istenszolgálatban!”

 

Ez azt jelenti, hogy minden dolog okkal és céllal van az életünkben, mindenből tudunk tanulni, mindennel tudunk kezdeni valamit. Valami módon az összes esemény segít az életünkben, gyarapodhatunk általa. Talán csak sok évvel később fogjuk tudni, mire volt jó, mi volt a haszna egy - egy „véletlen” eseménynek. 

A Talmudban a Szombat traktátusban, bölcseink azt mondják, a világon semmi nincs csak úgy, semmi sem véletlen, semmi sem fölösleges.  Ahogyan az autónak a motorjába sem építenek be fölösleges alkatrészeket, éppúgy az Örökkévaló, aki tökéletes, sem tesz a „gépezetbe” oda nem illő dolgokat. Minden, ami ott van szükséges és elegendő.  Az embernek csak azon kell gondolkodni, hogyan használhatja fel a kapott információt az isteni cél érdekében.

Ha valaha az életben olyasmit látsz, hallasz, vagy tapasztalsz, ami elbizonytalanít, ne csüggedj el!

Tudd, hogy  ez nem véletlen, és légy nyugodt! Kezdj gondolkodni, hogyan fordíthatod isteni célra!

(Forrás:Emberbarát, a Nagyfuvaros utca honlapjam rabbija tollából)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése