2013. január 23., szerda

 

 

 VÁLASZTÁSOK IZRAELBEN: BIBI – A  TRÓNFOSZTOTT(?) KIRÁLY

 

 A "MAGYAR" LAPID TISZAVIRÁGÉLETÜ PÁRTJA

APJA NYOMDOKAIN * NINCS VÁLTOZÁS A KÜL-

POLITIKÁBAN *OBAMA VISSZADTA A POFONT

 

     IZRAELI ZSIDÓ VALÓSÁG

 

     A most megválasztott 19. izraeli parlamentben 55 új képviselő lesz (a 120-ból). Ha ez nem is jelent politikai földrengést – kétségtelen hogy a  szerda este ismert, nem végleges és nem hivatalos eredmények egyfajta "balra át"-ra mutatnak.

No, nem kell megijedni: a kommunista párt, amely tulajdonképpen arab párt, maradt törpe párt és a magát szociáldemokratának nevező volt Mapáj, Ben Gurion államalkotó pártjának utóda, a Munkapárt, mindössze 15 mandátumot mondhat magáénak. A szalónbaloldali Merec megduplázta erejét – most már hat (6) képviselője van.A három vallásos pártnak együtt 29 mandátuma van.

 

A nagy meglepetés nem az uralkodó kormánypárt – a Likud és szatelit-pártja -  visszaesése volt (42-ből 31 maradt)  - hanem az idönként megjelenő és eltünő Tiltakozó Párt tüneményes sikere, amely látszólag megváltoztatta a politika térképét. Ez Lapid Junior "Van Jővő" nevü új pártja, amely az általános elégedetlenséget és csömört meglovagolva 19. mandátumot szerzett és igy néhai édesapja, az ujvidéki Tomiszláv Lampel örökébe lépett.

 

     Ez a Lampel  - Tomi Lapid néven vált ismertté az izraeli politikában, mivel ő alapitotta, húsz és egynéhány évvel ezelőtt a második Tiltakozó Pártot(TP), amely "Sinuj" néven lett, éjjelen át, a második legnagyobb izraeli párt – harsány vallásellenes programmal igazságügyminiszter és miniszterelnök helyettes, hogy aztán négy év multán eltünjön a süllyesztőben és még rossz emléke se maradjon.

 

  Egyébként Lapid nem volt ebben az első. Évekkel megelőzte őt Jigáél Jádin, régészprofesszor és volt vezérkari fönők TP-je, a DÁS, amely  mint a tiszavirág, vagy Jónás ricinusfája - egyik napról a másikra lett és elhervadt.

 

   Most ennek a Lapidnak a szépreményü fia, Jáir, aki egy tehetséges tévésztár lett, miután egy ideig ujságiróskodott – alapitott pártot és  lett a második "legnagyobb" azzal hogy gyökeresen megreformálja Izraelt.

    

Most folynak a tárgyalások vele hogy csatlakozzon a Bibi alakitotta kományhoz és – állitólag  -a pénzügyminiszteri tárcát kinálják neki. Ö  maga az oktatásügyet akarja, mivel még formális érettségije sincs.

 

     (Sajnos nálunk nincs 2/3, itt emberemlékezet óta koaliciós kormányzás van,

sajnos nem vagyunk politikailag annyira érettek mint például a magyarok.)

 

     Amit biztosra lehet venni – már amennyire a politikában van valami biztos – hogy az izraeli külpolitikában belátható időn belül nem lesz változás. Ezzel Lapid nem foglalkozik, hanem be fogja érni a vallásellenes úszitással, mint apja tette. A  most ujjáalakult vallásos szinezetü Mizrachi párt még szélsőségesebb mint elődje volt és a Likudban is megerősödtek a héják. Lieberman "orosz" pártjáról nem is beszélve. Bár mint tudott Obama elnök haragszik ránk, mivel Bibi durván beavatkozott az amerikai választásokba (ami nem használt) és Obama "visszadta a pofont"  - ami láthatóan használt – de Bibit ez nem látszik zavarni. Az sem hogy a Time már nem fogja őt – az "év embere"ként királynak titulálni.

 Neki az a fontos, hogy pártja központi bizottsága ne válassszon más királyt és igy ne váljon trónfosztottá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése