2013. január 11., péntek

TÉNYLEG NEM LEHET MÁR  HOGYISHIVJÁKOLNI SEM?

      ( MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG)

HA SIKÁLÓKEFE NINCS – A

HIÁNYZÓ RABBIK IS JÓK...

 

    A  harmadik emeletről jelentik (sűrű titoktartást kérve):  ismeritek ti ott,  Izraelben, a béka fenekét? Nem szószerint gondolom, nem a második egyiptomi csapásról van szó, se nem arról a békáról amely királyfivá vált egy meggondolatlan puszi által -  hanem a hangulatról ami itt a Házban honol, főleg a 3. emeleten ahol az ész székel.

 

A legutóbbi közgyúlés óta, ahol ismét sikerült az üvigzsebünek megtorpedózni Heisler megválasztását – valahogy kifogyott a szél a vitorlákból. Pillanatnyilag  nincs semmi mellett vagy ellen tüntetni, a lib-bal otthon kuncsorog mert kint hideg van és az üvig. nemsokára jön Izraelbe választani a jobb és a bal között. (Könnyü neki beszélni, izraeli útlevéllel a zsebében – jegyzi meg Schwartz néni és Weisz bácsi rábólogat – ha valami baj lesz, eltélahol és itthagy mindket a sz-------ban).

 

Addig is, hogy elterelje a figyelmet arról amiről nem szabad beszélni, megkongatta a vészharangot, nincsenek rabbik, az orzse nem "termel" és az űres zsinagógákhoz a napokban csatlakozik a "csáki" (a rabbi úr elpályázik Amerikába, ahonnan dupla pénzért sem jön vissza }mint legutóbb{ hanem csak tripláért); a debreceni rabbinak is elege van, és megy haza; a nagy Fuvarosban minjen van (alig, de a rabbi , uram bocsá', lubavitsi; Budán a Zsidongó szoknyája mögül kukucskál a rabbi (hogy a sógoráról ne is beszéljünk, mert az üvig. idegrohamot kap);  és a vidéknek hallgass a neve.

 

  Egy mameluk hátúlról közbesuttogja, hogy a chabadék, ezek az idegenlelküek, hajlandók és képesek minden rabbi és kántor állást betőlteni – de sürgősen lepisszegik és máris szólásra emelkedik a szellemi autoritás (na nem a Frőchlich, ne tessék viccelni), maga a rektor úr, aki megfellebezhetlenül kimondja, hogy mindent igényt ki tudunk elégiteni,még Kassáét is – és ha a tények ennek ellentmondanak, akkor jaj a tényeknek.

  - - - - - - - -látszott, hogy az üvig. nagyon ideges, mig a kőrősi, egyre jobban harcsáló bajsza alatt, csak mosolyog (vagy talán somolyog?), látszik, hogy tud valamit amit nektek nem kell tudni. Lehet hogy érdemeiért ő is kap izraeli útlevelet és akkor igaza lesz a gyöngyvirágnak a kettős állampolgárokról mondott meséjében.

     Ami valószinünek látszik, hogy manapság valóban nagyon nehéz, talán lehetetlen is, hogyishivjákolni, a sikálókefe elkallódott valahol, a telefonokat lehallgatják, az ügyészek ügyetlenek; a karácsonyt csak átvészeltük valahogy (sehol nem találták meg a lappangó fenyőket), de mi lesz jövőre?(fp)

                                                         *******************

   

 "NE ÉLJEN EDUÁRD?!"

        (Arany után, szabadon)

 

   "Eduárd király,orti király,

     Léptet a Dob utcán;

    hadd látom úgymond, mennyit  ér

      A Herzog hozomány?!

 

     Mig a Sipben  "a kocsma bezzeg hangos", a Dobban halálos csend. Senkinek szava sincs – és nincs aki szót emeljen. A rabbit kiüldözte Eduárd király, nincs pénz másgiechre, minden fillért a fölösleges iskola legeli le. Az új rabbi – mondja Eduárd bizalmas körben, már amikor pesten van – nem lesz chárédi, vagyis magyarul ortodox – nekem egy modern rabbi kell, aki nem pofázik bele mindenbe és nem csinál fölösleges kiadásokat. Weisbergernek – aki nem parirozik – nem zengi Eduárd dicséretét – mennie kell; még jó hogy nem küldi máglyára, mint az eredeti Eduárd a welszi bárdokat. Szegény Paskesz(Somlai) pedig hallgat mint a welszi sirok.

 

     "DE TÚL ZENÉN, TÚL SIP-DOBON"

      MI LESZ AZ ORTODOXIÁN?

      FELSZÁMOLJA,GLEICHSALTOLJA

      EDUÁRD BÉCSI KIRÁLY?!

       (A Arany után – szabadon)

 

      Szomorú történet ez, akárki meglássa. A patinás magyar ortodoxia, amely a mai napig fenntartotta, úgy-ahogy, a maradék magyarországi zsidóságot – ma végnapjait éli. Kevés hiányzik ahhoz, hogy mint egy túlérett gyümölcs, a  karácsonyozó neológia  hálójába hulljon és ott a nemkóser mezüze dicstelen szerepét töltse be . S mindez – egy "orti" elnök zsarnok "királysága"alatt – akinél, úgy látszik – már Moskovits is jobb lenne. (sg)

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése