2013. január 3., csütörtök

A REBBE LEVELEI(6)

 

      VÉRNYOMÁS ÉS BÚSKOMORSÁG

    

  A rebbe naponta többszáz, majd később többezer levelet kapott -  a világ minden tájáról. Magam láttam nemegyszer a póstást, amint cipelte be a 770 ajtaján a tömött zsákokat. Az első években a rebbe maga nyitotta ki a levelet  -bár 4 később öttagu titkársága volt – mondván hogy a chaszidok neki irnak, rá bizzá titkaikat  és nem a titkárra. Késöbb amikor  a levelek özönlöttek és a rebbe nem lett fiatalabb – egy tapasztalt öreg titkár segitett ebben.

 

      A levelek zömében kérdések voltak az élet minden területéröl, nagy részük egészségügyi dolgokban. Chászid nem ment az operáló sebész  kése alá, amig a rebbetől véleményezést és áldást nem kapott. Sok  esetben elmaradt a mütét ü amikor a rebbe más kezelést ajánlott – és kiderült hogy a rebbenak volt igaza.

 

A rebbe nem volt orvos, de nagyon tájékozott volt és rendelkezett azzal a szent inspirációval, amit a zsidók Ruách Hákódesnek hivnak.

 

    Ebben a rovatban abból a 30 kötetnyi levélből idézünk, amelyeket a rebbe irt,hivei kérdéseire válaszolva. Orvosi és egészségügyi kérdésekben.

 

EMBER,NE MÉGELŐDJ

 

    Egyik hivének, aki egészségi állapotára panaszkodott és főleg arra hogy magas vérnyomástól szenved – ezt irta a rebbe:

 

     "--- hála Istennek, hogy javulás állt be egészségi állapotában --- bizonyára tudja, hogy az orvosok szerint – és ezt láthatja a laikus is – a magas vérnyomás dolgában a nyugodt, békés hangulat és a mérgelődés hiánya a legjobb gyógyszer------ és hogy eljusson abba az állapotba amely eltávolitja és kizárja a mérgelődést – jó ha  tanulja az Álte rebbe által irott Igeret Hákódest (amely a negyedik része a Tánjának és egybe van kötve vele), a 25. fejezetet, ami érthető az egyszerú embernek is, amint az látható és érzékelhető, hogy mérgelődni és izgulni a világ dolgain – nem csak hogy nem használ semmit, hanem még árt is...."

           

                                                             * * *

     Egy másik levélben, de azonos témában , irja a rebbe valakinek:"-------a megfelelő időben megemlitem Önt boldogult apósóm (az előző rebbe) sirjánál,  jó egészsége dolgában----- biztos mondta Önnek az orvos akivel tanácskozott, hogy a vérnyomás nagyrészt a hangulattól függ és ebből is érthető a Bás"t mondása, amely a  "roskadó szamárnak  .....segiteni kell" (2.Mózes, 23, 5)bibliai verset az ember testére vonatkoztatta, amelynek segiteni-gyógyitani kell, örömmel és jó szivvel --- ez azok közé a dolgok közé tartozik amelyek jutalma azonnali – a test egészséges müködése a szó szoros értelmében, amint az a mindennapi embernek is szemmel látható és érzékelhető---"

 

                                                               ***

    "---- amint irja, hogy fájdalmai vannak, biztos hogy ez nem más mint  a búskomorságtól eredő érzet amire az orvosság a Tórá Or cimü chaszid könyvben található – hogy búskomoság esetében használ a szorgalmas tanulás ---- természetesen úgy hogy az nem árt az egészségének . . ."

 

                                                                 ***

"-----levelében panaszkodik, hogy milyen kár hogy édesanyja idős korában is dolgozni kényszerül. Persze nem minden munka egyforma, de elméletileg éppen hogy ebben (az idős) korban igyekezni kell hogy el legyenek foglalva valamilyen tevékenységgel ami arra jó hogy elterelje a figyelmet fájdalmakról, stb--- szemmel látható, hogy a munka – az egészségnek megfelelőn -  szükséges az embernek egészsége karbantartására--

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése