2012. december 23., vasárnap

A REBBE LEVELEI (5)

 

MANDULA, KORTIZÓN, ANTIBIOTIKA

 

Nem volt olyan ága az egészségügynek vagy - különbség tétessék – a betegségeknek, amikben nem kérdezték a rebbet, sem olyan amelyre nem válaszolt. Rendszerint kultiválta az orvosi konziliumot,  majdnem mindig mondta, hogy 2-3 szakorvossal kell konzultálni, mielőtt valami döntő mütétet határoznak el – de majdnem mindig véleményt is nyilvánitott. Majdnem mindig összekötötte a választ valamilyen vallási kötelesség (micve) alaposabb betartásával (a mezuzák megvizsgálása, kóserek-e, vagy ha nincs mezuza egy kóser mezuza feltétele). Alaptétele az volt hogy az ember lelke és teste szoros szimbiózisban vannak egymással és a test jóléte – függ a lélek "jólététől".

 

A továbbiakban a rebbe három rövid válaszát közöljük, három különböző témában:

 

   Kivenni a mandulát?

 

"---amint irja, hogy az orvosok ajánlják xy mandulájának kivételét és most csak arra várnak hogy az orvos megállapitsa az időpontot  - - - minden bizonnyal a mütét előtt ujra megkérdezik (az orvost) mivel sok fúgg az időjárástól amikor a műtét lezajlik- Ezenkivúl manapság van sok orvos akik nem tartják annyira elkerülhetetlennek a madulák kivételét, mint az elmult években.

"Igy vagy úgy, az Örökkévaló áldásá kisérje önöket hogy legyen egy jó órában (a műtét) és neveljék fiukat a Tórára, egy jó (zsidó) házasságra és jótéteményekre!"

 

       Gyógyszerek a Kortizón családból

 

            "---- válaszként levelére Svát hó 28-ikáról, melyben arról a lehetőségről ir, hogy esetleg használják az új gyógyszert – Metakorten – és a kétségekről amelyek még most is ezt a gyógyszert fogadják  - - -

 

    "Szerintem meg kell kérdezni az orvost, mi a véleménye a hydro-cortizon néven ismert új gyógyszerről, amely a cortizon "család"hoz tartozik, csak jobb nála, és ennél fogva a kétségek vele szemben enyhébbek- - - - nomeg egyes esetekben itt (Amerikában) már használják néhány hónapja, ámbár nem tudom hogy ez aktuális-e az Ön felesége problémájával kapcsolatban---"

 

       Ujfajta kezelések

 

    "Csodálom hogy nem emlitette, hogy az orvos ajánlott egy ujfajta kezelést, amit az utóbbi időben használnak, ilyen természetü  bajoknál, beleértve az Artizánt és a Kortizont. Lehet hogy csak nem emlitette levelében, de ha nem ez a helyzet, érdemes rákérdezni orvosánál..." (Egy másik levélből).

 

      Csak az orvos határozhat

 

"Válaszként  ------i levelére, ami egészsége ügyében irt – lehet hogy érdemes elmondani orvosának, hogy vannak akik ilyen esetben használják az uj gyógyszert, az un. Hydrokortizont, ámbár egyik eset nem hasonlit a másikra és csak  az orvos döntheti el, mikor melyik gyógyszer a legalkalmasabb..." (egy másik levélből).

 

               Már nem lelkesednek az antibiotikumokért---

     "----- a fiával kapcsolatban irja hogy kapott és ma is kap naponta antibiotikus tablettákat  - - - -

   Bizonyára van tudomása arról hogy itt, Amerikában, már alábbhagyott a lelkesedés az antibiotikumoktól és kezdenek ódzkodni a "túlzott" használatától - - - - és ami még fontosabb, kezdik észrevenni a jelentkező, negativ mellékhatásokat - - - -

 ----azonban ez a megjegyzés csak általános és csak arra irányul hogy felhivja az orvos figyelmét erre, hogy gondolja meg, érdemes-e használni ezeket a tablettákat- - - - - - - és konzultáljon azokkal akik a téma kutatásával foglalkoztak, mivel a legtőbb orvosnak nincs ideje ezzel foglalkozni és a gyógyszergyárak érthetően nem örülnek ezeknek a kutakodásoknak..."

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése