2012. december 10., hétfő

A REBBE LEVELEI (4) D A D O G Á S: ÖNBIZALOM HIÁNYA ÉS FÉLÉNKSÉG

 

   Folytatjuk a lubavitsi rebbe, zcl leveleinek közlését egészségügyi kérdésekben.

 

Mit lehet tenni a dadogás gyógyitására?

 

Egyik hivének aki ezt kérdezte tőle, mondván hogy már volt több orvosnál és semmi nem segitett, a rebbe ezt válaszolta (röviditve):

 

    Mivel a szakorvosok ajánlanak egy kezelési formulát, amely általában segit – keressen egy neves szakorvost - - -

   Azonban tudott dolog Bölcseink mondása, mely szerint a "vezeték" melyen keresztül az Örökkévaló áldása árad - az nem más mint a Tóra és a parancsolatok – nyilvánvaló hogy fokoznia kell a Tóra tanulását és a parancsolatok odaadóbb és alaposabb betartását, hogy ezáltal az isteni áldás is fokozottabb mértékben jöjjön, mindenben amire csak szüksége van.

 

Megjegyzendő hogy az esetek nagy részében a dadogás az önbizalom hiányának valamint az emberektől való félénkség és idegenkedés függvénye. Ebből következik hogy ha állandóan a szeme előtt lesz az a Zsoltárvers(16,8)amely azt mondja hogy "állandóan az Örökkévaló van előttem (vagyis rá gondolok) és a fejébe vési, hogy az Örökkévalő maga a megtestesült jóság; csak jót akar tenni teremtményeivel és állandóan felügyel rájuk megkülönböztetett figyelemmel (hásgáchá prátit) – ahogy ezeket a dolgokat a chaszidizmus értelmezi akkor biztos hogy csökkennek a negativ jelenségek mint az önbizalom hiánya és az emberektől való félelem, ahogy ez irva is van (Zsolt, 118,2) "Az Örökkévaló velem van – nem félek, mit tehet nekem egy ember..."


----------------------------------------------------------------

   Egy másik hivének, aki azt irta neki, hogy fiatal  lánya hirtelen dadogni kezdett, ezt válaszolta a rebbe:                                                                        

  Biztos vagyok benne, hogy már fordultak egy szakorvoshoz a dologban. Azonban, általában nem kell ettől olyan nagyon megijedni.  Kell kutatni az okát, valószinü hogy valami meglepetésszerü félelem érte a kislányt és ha megtudják az okot - megmagyarázzak neki hogy a félelem teljesen alaptalan. Ezután lassan alábbhagy a dadogás - - -

lehet hogy érdemes megváltoztatni a szobát ahol a kislány alszik, valamint megvizsgálni a lakás mezuzáit, hogy legyenek kóserek és az Örökkévaló segitse, hog mielőbb tudjon jót közölni, hogy a kislány meggyógyult - - - -

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése