2012. december 30., vasárnap

A HETI SZAKASZ CHASZID SZEMSZÖGBŐL – S M O T 2013

 

  MÓZES KÉTSZERI NÖVEKEDÉSE

 

        Szakaszunk elbeszéli:

 

" És történt azokban a napokban, hogy Mózes felnőtt (szószerint növekedett) és kiment testvéreihez" (2.Mózes, 11).

 

 Egy verssel előbb azt találjuk, hogy a Fáraó lánya, aki kimentette a csecsemő Mózest a Nilusból, beleegyezett hogy nővére hivjon egy héber szoptatós dadát –aki történetesen Jocheved, a kettő édesanyja volt – és igy a csecsemőt anyja nevelte amig megnőtt és csak utána hozták el a Fárao lányához.

 

  Mit jelent tehát az azonos kifejezés – Vájigdál – megnövekedett, először mint csecsemő,  –és másodszor mint egy meglett férfi – a Midrás szerint 20 éves volt ekkor – aki  "kiment" a palotából, hog érdeklődjőn testvérei után?

 

Rási válaszol a kérdésre:

 

Kétféle növekedésről van itt szó – mondja rabbi Jehuda ben Ilái nevében – az egyike a fizikai növekedés a másik meg a státusbeli emelkedés a ranglétrán, "ugyanis a Fáraó kinevezte lánya nevelt fiát, mint a királyi ház urát."

 

   József nyomdokain

 

       Innen következtethetünk logikusan arra, hogy Jocheved mama nem sietett visszadni Mózest amikor elválasztotta, hanem különböző ürügyekkel magánál tartotta, egészen addig amig már nagy fiu volt és nem lehetett azzal érvelni, hogy szoptatós dadára van szüksége.

 

  Ha ez igy van – akkor a második "növekedés" már nem lehet testi, fizikai, hanem kétségtelenül rangbeli emelkedést jelent. Ezért értelmezi rabbi Jehuda úgy, hogy a Fáraó parancsára  Mózes egyfajta királyi "házmester" lett. Ehhez hasonlót már láttunk annakidején Józsefnél aki egy rabszolgából lett Potifár teljhatalmu háznagya.

 

   Nem függ az anyagi helyzettől

 

         Rási általában nem szokta talmudi idézeteire támaszkodó magyarázatainál hozzáfűzni az illető talmudbölcs nevét. Ha mégis ezt teszi - mint itt – annak van valami különleges oka, jelentősége. Ez rendszerint egy további magyarázat, vagy olyan kérdés megválaszolása, amely felmerülhet.

 

Itt is igy van Az hogy rabbi Jehudát névszerint idézi – "mond valamit".

 

Mit mond?

 

Azt hogy valakinek személyes méltósága – nem függ anyagi helyzetétől. Erről a rabbi Jehudáról beszéli el a Talmud, hogy olyan koldusszegény volt, hogy neki és feleségének csak egy köntöse volt, amit egyikük hordott és igy ketten nem tudtak egyszerre az utcára sem kimenni.

 

    És mégis – a Talmud megjegyzi hogy ez a rabbi Jehuda olyan nagy becsben állt az egyik római császár előtt, hogy az kinevezte őt a zsidók mindenkori szóvivójének és a bölcsek képviselőjének a császári udvarban.

 

  Mózes kétszeres nagysága

 

     Szellemi értelemben Mózes kétszeri növekedése is igy érthető. Már láttuk hogy ez nem függ sem a vagyontól sem a kortól. József 17 éves korában került le Egyiptomba mint rabszolga és kett belőle hamarosan  a hatalmas Potifár háznagya, mig rabbi Jehuda szegénysége ellenére fontos szerepet töltött be a császári udvarban. Igy Mózes is tetszést aratott a Fáraó szemében, és ennélfogva kinevezte őt háznagyának.

 

   Mózes kétszeres növekedése tette lehetővé, hogy amikor eljött az ideje, Izrael húséges pásztora lehessen.

 

      

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése