2012. november 26., hétfő

 

A REBBE LEVELEI(3)

 

  ÚJ ROVAT   

 

                                             FŐ AZ EGÉSZSÉG

 

Több levelet találunk amelyekben a rebbe arra figyelmezteti a kérdezőt, hogy ne veszélyeztesse egészségét. Az egyikben egy hölgynek a röntgen veszélyeiről ir, mig másiknak arról hog pontosan be kell tartani az orvos utasitásait.

 

  Egy kérdezőnek, aki azt a problémát feszegette, milyen orvoshoz érdemes menni: egy vallásos zsidóhoz aki nem számit nagy szakértőnek, vagy egy nem vallásoshoz, aki neves  szakorvos hirében áll – a rebbe az utóbbira szavazott, mert most nem az orvos istenfélelme a téma, hanem a kérdező egészsége.

 

   A chaszidizmus általában az önsanyargatás ellen van és nem kultiválja a fölösleges böjtöket – a halacha szerint kötelezőkön kivül. Azokat is csak akkor kell betartani, ha nem veszélyeztetik a böjtölő egészségét.

     

    Tanácsok a gyermekáldásra        

 

   Egy anyának, akinek egy lánya van, és sok év elteltével sincs több gyerekük, amit nagyon szeretnének, de a férje ellenzi, hogy orvosi vizsgálatnak vesség alá magukat – irja a rebbe:

 

    "Tudott dolog, hogy a Tóra szerint, bár az Örökkévaló a világ teremtője, aki "minden élőlény orvosa és csodálatosak a cselekedetei" – kell hogy az ember valamit tegyen a természet alapján is, és bölcseink fogalmazásában "a Tóra megengedte az orvosnak hogy gyógyitson" - - - ennél fogva beszéljen a férjével menjenek el egy szakorvosnak, aki megvizsgálja Önöket és tegyenek tanácsa szerint---"

 

    Ezenfelül a rebbe tanácsa, hogy erősitsék meg és fokozzák tevékenységüket a Tóra-tanulás és a micvák betartása terén – föleg a családi törvények vonatkozásában, valamint a cedóke adásban és imádkozzanak ahhoz aki a Tórát adta, hogy teljesitse kivánságukat  - - -  valamint vizsgáltassák meg a férj tfillinjét és a hátuk mezuzáit, hogy legyenek  kóserek ahogy kell - - -  és az aszony teljesitse a zsidó nők jó szokását, hogy gyertyagyujtás előtt pénzt tesznek a cedóke perselybe - - -   

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése