2012. november 25., vasárnap

 

A  MET  NYILATKOZATA IZRAEL MELLETT

"Szükségesnek érezzük, hogy nyilatkozatunkkal és személyes bátorításunkkal kiálljunk Izrael magyarországi követsége, itt élő zsidó testvéreink, Izrael népe, kormánya és otthonukat védelmező polgárai mellett"

 

"Egyházunk, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) nevében, ezekben a vészterhes napokban, hangot akarunk adni Izrael melletti elkötelezésünknek és szolidaritásunknak. Elfogadhatatlannak tartjuk azt az új államalapítás óta folyamatosan gyakorolt és most is kiújuló ellenséges magatartást, mellyel Izrael  külső és belső ellenségei a zsidó állam megsemmisítésére törnek. A Gázából indított, folyamatos rakéta támadások semmivel nem igazolhatóak, nem katonai bázisok ellen irányulnak, hanem a civil lakosság elpusztítására törnek. Izrael válaszai kizárólag ezeknek a tüzérségi állásoknak a körültekintő, civileket kímélő megsemmisítését célozzák.

 

"Az elmúlt években egyházunk több ízben fogadta a háború által különösen is fenyegetett térségek zsidó családjainak a gyermekeit. E fiatalok közül többen azóta felnőttek lettek, és most katonai szolgálatot teljesítenek. Szülői és testvéri aggodalommal szorongunk értük és családjaikért. Nevüket imáinkban emlegetjük az Örökkévaló színe előtt, megemlékezünk Izraelben élő más barátainkról is.  Zakariás próféta szavaival valljuk: „aki titeket bánt, az ő szeme fényét bántja.” (2,8) Meggyőződésünk, hogy az Örökkévaló Isten, aki minden nép Atyja, kívánja az egész világ békességét, és minden nemzettől és egyéntől elvárja, hogy ezen teljes felelősséggel munkálkodjék, ugyanakkor semmiképpen nem hagyja magára választott népét a támadások idején.

 

Izrael, történelme során sokszor maradt magára küzdelmeiben, és élt át súlyos csapásokat és támadásokat. Mélyen fájlaljuk és bánjuk, hogy a diaszpórában, így Magyarországon is megtörténhetett ez. Szégyelljük, hogy a mostani támadások idején is szélsőséges magyarok egy csoportja fővárosunkban, Izrael Állam Követsége előtt, ellenségesen tüntetett. Szükségesnek érezzük ezért, hogy nyilatkozatunkkal és személyes bátorításunkkal kiálljunk Izrael magyarországi követsége, itt élő zsidó testvéreink, Izrael népe, kormánya és otthonukat védelmező polgárai mellett. Meggyőződésünk a fentebb idézett bibliai könyv Izraelnek szóló idézete: „Nyomtató kővé teszem Jeruzsálemet, minden népnek; aki emelni akarja azt, mind szakadva-szakad meg, noha összegyűl ellene a föld minden pogánya…Jeruzsálem továbbra is a helyén marad Jeruzsálemben.” (12,3.6)

Azzal a reménységgel, hogy Hanuka fényei békét és meghittséget hoznak minden zsidó család otthonába „ féltékeny szeretettel szeretem Jeruzsálemet és a Ciont  féltékeny szeretettel.” (1,14)

 Budapest, 2012. november 20.

 Iványi Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése