2012. szeptember 20., csütörtök

  JOM KIPPUR:CSŐDKEZELÉSÜNK A TESUVÁ


vendégoldal


Irja: Glitsenstein SMUÉL,  rabbi


Üldözik a hitelezői? Nagyobb az adóssága, mint amit el tud bírni? Jelentsen csődöt, és szabaduljon meg végleg a tehertől. Hívja a Steinberg, Steinberg & Steinberg cég számát! Cégünk 25 éve foglalkozik adósságmenedzseléssel. Csak hívja a 800-555-5555-ös számot, máris megindítjuk a jogi eljárást, melynek segítségével új fejezetet kezdhet az életében…”


Mindannyian hallottunk már ilyet vagy hasonlót, számtalanszor, a reggeli híreket megszakító reklámblokkban, futballmeccs szünetében. Remélhetőleg egyikünk anyagi helyzete sem indokolja, hogy személyesen érintettnek érezzük magunkat a dologban – áldja meg az Örökkévaló minden gyermekét áldott-gyarapodó esztendővel, olyan esztendővel, melyben „nem függünk többé halandó ember ajándékaitól és kölcsöneitől, hanem egyedül csak az Örökkévaló teli, nyitott, szent és adakozó kezétől” – a spirituális lecke azonban, amit a csőd gondolatából meríthetünk, mindannyiunknak szól, különösen a tesuvá (bűnbánat) mostani szent napjaiban.


A régmúlt időkben az, aki nem tudta megfizetni a kölcsönt, az adósok börtönébe került. Ott pedig

nem volt módja pénzt keresni, hogy hitelezőit kielégítse. A szabadságra való esélye attól a soványka esélytől függött, hogy egy barátja, rokona esetleg megfizeti helyette az adósságát. Mai, felvilágosult társadalmunkban az adósok börtöne a történelemkönyvek lapjaira száműzetett, egy sötét kor emlékének tartjuk, amely kor hál’ Istennek a múlté. Általánosan valljuk, hogy az embernek lehetőséget kell adni az újrakezdésre, mert sokak számára jóformán lehetetlen, hogy rosszul vezetett anyagi ügyeik romjait rendbehozzák, ha közben elviselhetetlen adósságteher nyomja őket.

Spirituális értelemben gyakorlatilag mindannyiunkat súlyosan nyom a múlt adósságterhe. Sok hibát követtünk el, kimerítettük a mennyei bankszámlánkat, egészen odáig, hogy teljesen fizetésképtelenné lettünk. Az ítélet napjainak idején a Bírótól az volna várható, hogy az adósok börtönére ítéljen bennünket, amíg valami barát vagy rokon meg nem teszi a micvát értünk, el nem hozza a megváltást és a vigasztalást fájdalmas lelkünknek.


A mi jóságos Istenünk azonban megengedi nekünk – sőt, bátorít minket rá –, hogy csődöt jelentsünk. A jogi eljárás jom kippur előestéjén kezdődik, és tart 25 órán át, a helyi zsinagógában. (Akik nem jutnak el a „bíróságra”, azok számára lehetőség, hogy a Bíróval az otthon kényelmében lépjenek kapcsolatba, „spirituális DSL-csatornán” keresztül.) Nem szükséges esküt tennünk, a Bíró úgyis tudja, hogy az igazságnak megfelelően, őszintén szóltunk-e… Michaél angyal szolgál tapasztalt ügyvédként nekünk, mi pedig bemutatjuk lehangoló ügyünket az Örökkévaló előtt.

A Bíró megítéli a csődeljárást, ha megmutatjuk, hogy megértettük a múlt hibáit, és a bíróság elé terjesztünk egy működőképes tervet az életünk jövőbeni újrarendezésére.

Nehogy elmulasszuk a rendelt időt a bíróságon! Jom kippur után kicsit nehezebb – bár mindig lehetséges – a bíróságot rendkívüli ülésre összehívni…

Hallgassa meg jóságosan a Mindenható imáinkat, és adjon Izraelnek új kezdetet – egy édes év új kezdetét, egy boldog évét, a megváltás évét a mi igaz Messiásunk által.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése