2012. június 21., csütörtök

 

MAGYAR ZSIDÓ ZSIBVÁSÁR

 

A SIPUCCA VISSZA AKARJA VÁSÁROLNI A DOB UTCÁT;

 FOLYIK AZ ALKU, DE

 AZ ORTH. KATEGÓRIKUSAN CÁFOL

 

   Pesti "kiküldött" tudósitónktól(*

 

   Mióta a kormány megnyirbálta a sipucca monopóliumát és elismert más zsidó közösségeket is – a "vérigsértett" neológusok egyebet sem tesznek mint köszörülik a csorbát. Már nem érdekli őket a fantom-kongresszus, már  emlitve sincsenek a beigért reformok, már a kirúgott ügyvéd sem izgatja "rabbijaik" beteges fantáziáját. Mostanra csak egy dolog maradt: visszaszerezni a hegemóniát, vagyis bizonyitani, hogy a sipucca valóban a többséget képviseli és igy "jár neki" a monopólium.

 

    Első céljuk az orthodoxia visszahóditása. Ezek, amikor volt  tagság bár gyér, megragadták az első alkalmat, amikor erre lehetőség nyilt és visszaszerezték az autonómiát, amit 1950-ben a szovjet szuronyokra támaszkodó kommunista hatalom vett el tőlük – erőszakkal. Akkor – rabbijaik – irásban rögzitették, hogy csak az erőszakos kényszernek engedelmeskednek – de amint erre lehetőség nyilik , ujra függetlenek és autonómok lesznek, és lemondanak a neológia gyámságáról.

 

Ez meg is történt. A kormány elismerte önálló hitközségként az autonom orthodoxiát, aránylag nagy össszeget biztositott neki a sipuccától lefaragott "örökség"ből. Ez a Sipnek nem tetszik, viszont a Dobnak nem elég, mert minden pénzüket felemésztette a csőd-iskola.

 

Ennélfogva – rebesgetik külföldi (izraeli) sajtó hirek -  előrehaladott tárgyalások folynak a két "hangszer" között (Sip és Dob), mennyiért és milyen feltételek mellett  lesz hajlandó az utóbbi autonómiáját feladni és visszatérni a neológia kebelébe, úgy hogy a szakállas kecske is jóllakjon és a neológ káposzta is megmaradjon. A kardinális kérdés (nem az esztergomi kardinális, ő a Józsi bácsi "testvére), nem az ki igér többet, hanem hogy ki ad többet. A Sip mindent megigér, fűt-fát, bort-búzát-békességet, de a külföldről importált új rosekól nem hisz nekik – és ebben igaza van.

 

Maga az orthodoxia – ha van ilyen – erőteljesen és egyértelmüen cáfol:

 

"Nincs semmiféle elgondolás, sem most sem a jövőben, társasviszonyra lépni a neológokkal és nincs semmiféle szóbeszéd vagy tárgyalás a neológokkal a visszaegyesülés ügyében" – irja nekünk, válaszként megkeresésünkre, egy "megbizható forrás" a Dob utcából.

 

  Egyértelmü, nemde?

 

                                                                   ***

    Arra nem kaptunk választ, miért kellett a kóser hús árát 20% emelni, amikor a fő kuncsaft, a Sip utca, amúgyis az ár egy harmadát fizeti csupán (mivel állitólag ők fizetik a sakter fizetésének...felét). Ez lehet büntetés a kóserevő túristáknak, akik a méregdrága vendéglők után most már a Hannát sem lesznek képesek megfizetni – megérdemlik, miért jönnek, maradjanak otthon

 Tagság nincs, az a néhány Sóá maradék Schwarc bácsi és Weisz néni? Azokra a bécsi elnöknek nincs gondja.

A lényeg – az autonómia. Marad vagy nem marad? Ki fizet többet? Vagy az egész csak kacsa, egy jeruzsálemi ultraorth. lap hizott kacsája?

 

 (* Azért nevezzük őt igy, mert a Sip utcában, ahol dolgozik, ha bizalmas dolgokról beszélnek, "amit a Krausnak nem kell tudni" – kiküldik a szobából...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése