2012. június 18., hétfő

 

MAGYAR ZSIDÓ BOTRÁNY

 

A NAGY ZSIDÓ (ELIE Wiesel)  VISSZAKÜLDTE A

NAGYKERESZTET A  KÖVÉR-NYIRŐ ÜGY MIATT

 

"Mély megdöbbenéssel és felháborodással értesültem arról, hogy Szőcs Géza kulturális államtitkár és Vona Gábor, a szélsőjobboldali Jobbik elnökének oldalán Ön is részt vett azon az ünnepségen, amelyet Romániában szerveztek a nyilaskeresztes parlament tagjának, Nyirő Józsefnek a tiszteletére. Megbotránkoztatónak találom, hogy a magyar Országgyűlés elnöke képes volt elmenni egy olyan ünnepségre, amely a Horthy- és a Szálasi-rezsim fasiszta ideológiája előtt tiszteleg" -  irja a Nobel-békedíjas Elie Wiesel  Kövér Lászlónak a román hatóságok által végül meghiúsított Nyirő-temetés kapcsán.

Wiesel a levélben emlékeztet rá, hogy 2009 decemberében tartott parlamenti beszédében felkérte a magyar képviselőket, hogy tegyenek többet a bizonyos kiadványokban és a politikai életben is megjelenő antiszemita, rasszista megnyilvánulások ellen, amelyek "szégyent hoznak a nemzetükre".

"Nem akarom, hogy közöm legyen ehhez, ezért ezennel visszaadom a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, amelyet 2004. június 24-én Magyarország elnökétől kaptam" - zárul Wiesel levele.

A Horthy Miklósról szóló vitát hosszúnak és "nagyon bonyolultnak" tartja Orbán Viktor, ezért inkább nem foglalt állást az egyre izmosodó Horthy-reneszánszról. A Die Pressének adott interjújában tett kijelentései azonban arra utalnak, hogy "összekacsint" azon szélsőjobboldali csoportokkal, amelyek a volt kormányzó iránti nosztalgiát erősítik. A vezető konzervatív osztrák napilapban vasárnap megjelent interjúban a magyar kormányfő azt mondta: "nem az én feladatom végleges ítéletet mondani. Amellett vagyok, hogy a vita folytatódjon".

"Orbán Viktornak kötelessége világosan elhatárolódnia kollégáitól, ha jó kapcsolatokat szeretne Románia és Magyarország között, és azt szeretné, hogy a két ország úgy viselkedne, mint két európai uniós ország. Úgy vélem, bocsánatot kell kérnie Magyarország nevében" - idézte a román miniszterelnök szavait a Mediafax. Ponta - utalva ezzel az emigrációban elhunyt Nyirő József erdélyi író június elejére tervezett székelyudvarhelyi újratemetésére - hozzátette, Románia nem fogadja el románellenes, antiszemita és fasisztaszimpatizáns személyek ünneplését.

   Mint ismeretes, Nyirő a Szálasi parlament aktiv tagja volt

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése