2012. május 13., vasárnap

  MAGYAR IZRAELI VALÓSÁG        

 

              Cvi Erez, a történész-kibucnik

Vendégoldal

                                 Irta: Mose Golan

Sajnálatos,hogy Cvi Erezt csak az utolsó években ismertem meg. Annak ellenére, hogy találkozásaink és beszélgetéseink ritkák voltak, minden alkalommal egy szellemi zarándokút áhítatosságát váltották ki bennem.

 

    Nemcsak alapossága, megrendíthetetlen elhívatottsága és célratörő gondolkodása emelték a történelemtudomány magaslataira, hanem szilárd ideológiai világképlete sem homályosította el szakmai objektivitását. Mindez olyan mértékű szerénységben nyilvánult meg, amely helyet szorított nézeteitől is eltérő vélemények megvitatására, amikor tudásához mérhető, megfelelő partnerrel találta magát szemben.

       Ha valaha a történészi jámborságot tüntetnék ki, Cvi volna az elsőszámú jelöltem. Cvi tanulmányainak évtizedessége sem csorbította szakmai érvényességüket, és időszerűségüket, még az évek folyamán föltárt újabb okmányok tükrében sem.

   Írásai nem foglalták el méltó helyüket a tágabb szakmai köztudatban, mert Cvi elsősorban kibbuctag maradt. A törtető karrierizmus és az opportunista megalkuvás éles ellentétben álltak emberi és szakmai erkölcsével. Ezek a jellemvonások alapozták meg tekintélyét abban a szerteágazó, de intim körben, amelynek keretén belül a legmagasabb megbecsülésben részesült.

      Legyen életútja és szellemisége példamutató a történészek és a magyar zsidóság történelmével foglalkozók számára.

 


 

 

 

 

 

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése