2012. április 2., hétfő

 

ÚJ PESZACHI "CSODA" : "SZÉDER" KNÉDLI NÉLKÜL!!

 

MAZSIHISZ FÉLE  PESZÁCH  VOGULOK,

 MONGOLOK ÉS "UTOLSÓ VACSORÁZÓ" NÉLKÜL

 

  Egyrészt, van úgy hogy az ember nem hisz a szemének, csak dörzsöli, mint Aladdin a lámpát. Másrészt, tiszta szivből örülünk hogy leirhatjuk ezen sorokat. Végre valahára, 5 nappal Peszách előtt megjelenik a mazsihisz honlapján egy normális irás, amely elmondja a zsidóknak, mi a Peszách, mik a teendők, hogyan zajlik a Széder est – tessék elképzelni: anélkül hogy a  neológ "lényeget",a  knédlit emlitené. Szinte hihetetlen, de igaz.

 

    Igaz hogy ezt Schőner Alfréd irta, aki talán az egyetlen neológ rabbi ma Magyarországon, aki nem hiába viseli a rabbi cimet és ezt nem kell idézőjelbe tenni.

 

   Igy aztán a cikkben – mint elődjében – nincsenek vogulok és mongolok és egyéb gój szokások, nincs Jézus utolsó vacsorája sem; semmi ökumánia, semmi fetrengés a kegyes pórec előtt, aki most, hála Istennek, nem emliti a "hagyományos" vérvádat.

 

  Ez egy korrekt zsidó széder leirása amely aláhúzza a lényeget; ez nem "széder-vacsora", ahogy a többi hirdetmények reklámozzák magukat, hanem egy igazi   S Z É  D E R, melynek lényege, Schőner szerint

"-----Az ünnepet köszöntő este legfontosabb célja ugyanis az, hogy a családfő elmesélje gyermekeinek az ősi megszabadulás történetét, hogy továbbadja a hagyományt. Mindenki érezze úgy magát, mintha ő maga szabadult volna ki Egyiptomból."

 

Nincsenek se mogulok, se vogulok, csak zsidók vannak és zsidó gyerekek, akiknek tovább kell adni a hagyományt.

 

   Nem baj hogy a Mazsihis honlap ezt az orzsétól vette át, az sem baj ha valaki "fentről" vette rá  a szerkesztőt hogy vegye-tegye ezt, ahelyett hogy a rég ásatag szöveget használná ujra és ujfent. A lényeg: leverni a zsidó ünnepekről a reform rosszillatú porát és a gójokhoz való mindenáron hasonulás beteges igyekezetét (amit azok a bizonyos kezdőbetük jeleznek) és ahogy k.jános mondta a krunplilevesről: a zsidó legyen zsidó és a "széder" legyen széder, ahogy apáink és nagyapáink csinálták.

 

  Már most jelezzük: a  tavaly Ros Hásáná előtt feltett anyagban azt irta az a bizonyos, hogy ilyenkor a gójok is mézes almát esznek. Ez nem tartozik ránk és nem érdekel bennünket! Értem, Andika?

 

                                                                                     *

   Nem más.

 

      Ha a harmadik emeletnek mindenáron "országos" kell, miért ne nevezzék ki Schőnert, aki már csinálta ezt, és nem is nagyon rosszul, az akkori körülmények között. Ennek többek között az a nagy előnye lenne, hogy – talán, talán – végre semlegesitené és elhallgattatná a "volt. orsz" kártékony tevékenységét. Ezt a micvet még megtehetné a duó, mielőtt eltünik a süllyesztőben.

N.k.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése