2012. március 13., kedd

 

UJA

 

 

UJABB GITTEGYLET ALAKULT DEBRECENBEN

 

 ZOLTAI:  "IVRI ÁNOCHI! – HÉBER VAGYOK ÉN"

 

Húsz magyarországi és határon túli zsidó hitközség, illetve szervezet összefogásával Debrecenben megalakult a Közép- és Kelet-európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Szövetsége. – irja az MTI alapján a Népszabadság. A "HIR" – stilusosan – nem közli a húsz szervezet nevét (minek is?), se Zoltai beszédét amelyben egy teljes héber mondatot kimond, idézvén a Jom Kippur délután Jónását: "Ivri ánóchi"!

      Mivel az ilyen és hasonló "események" feltehetően érdeklik unatkozó olvasóinkat – az alábbiakban néhány szemelvény az MTI-Népszabadság cikkből,  és – ami a lényeg -  a Zoltai beszédből -amit másnap, felmelegitve, hoz lihegve a mazsihisz honlap és harmadnapra az  "internacionalista" samesz honlap. Sebaj, az ilyen beszéd olyan mint a sólet, felmelegitve még jobb mint eredetiben.

TEHÁT:

A "Jövőnk az összefogás" üzenetével megalakult a Közép és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Szövetsége; az alapító okiratot vasárnap Debrecenben, a Megyeházán tartott ünnepségen írta alá húsz itthoni és határon túli magyar zsidó hitközség, illetve zsidó szervezet képviselője.

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára, tette rá az ÁLLAM  pecsétjét az új gittegyletre,hangsúlyozván, hogy  "a kultúra formálásában a zsidó szervezeteknek nemcsak a múltban volt jelentős szerepük, hanem a jövőben is, s ezt új keretek között tehetik meg a Debrecenben létrejött összefogással."

Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy az a szövetség, amelynek alapító okiratát Debrecenben aláírták, nemcsak rögzíti a közös utat, hanem abból valami új és ösztönző mozgalom indítható el. A Mazsihisz-vezető azt mondta, hogy a "recesszió vihara tombol", jelentős a munkanélküliség, s ilyen helyzetben "elképzelhetetlen, hogy a falainkon belül egymást marjuk".

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség vezetője hozzátette: múlt évi találkozójukon döntötték el, hogy "a Kárpát-medence zsidóságának fennmaradása érdekében" szorosabbá teszik az együttműködést. A most megalakult szervezet nyitva áll minden zsidó előtt, nem tesznek különbséget a különböző irányzatú csoportok között - jegyezte meg. EZ IGAZÁN SZÉP TŐLÜK.

Támogatásáról biztosította az új szövetséget Szabó György, a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) elnöke, reményét fejezve ki, hogy az új szervezetet kellően tudják támogatni annak érdekében, hogy "a zsidó reneszánsz közélet újra tudjon fejlődni".

                                                                        ***

   Ezzel, úgy látszik, Zoltai – érthetően – nem volt megelégedve . Ennélfogva már másnap megjelent Andikánál a "teljes szőveg" amely kimondta a tutit: Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, ennélfogva egy zsidóság van és az a mazsihisz, Minek veszekedni, marakodni - - -

Tessék:

 

 


Barátaim! Kedves Zsidó Testvérek!  

Isten egy van, egyetlen egy, és közösségi tudatunk megszületésétől úgy tartjuk: zsidóság is egy van. Egy Tóra, egyetlen vallás, egy hit, egyetlen felekezet.
 

A magunk élet-emlékezetéről is tudjuk, sajnos, a soá, a vészkorszak idején sem voltunk más, csak zsidó. Mengele nem azt kérdezte: görög zsidó vagy netán magyar, román, még kevésbé: ortodox, lubavicsi, reformer vagy neológ a Dohány utcából? Jona sem azt felelte, amikor a hánykolódó hajón a matrózok megkérdezték: ki vagy? Mert azt felelte: Ivri ánohi! Ivri, zsidó vagyok én!

Barátaim! Most, amikor itt vagyunk Debrecenben, s a nagyvilágban zúg körülöttünk a jeges ár, a recesszió vihara tombol, az erdőben a munkanélküliség éhes farkasát látjuk, jószerivel elképzelhetetlen, hogy még a mi falainkon belül is egymást marjuk.
----------------------------------------

 

Pántlika a bokrétán...


Fontos megemlíteni – kiváltképp itt és most --, hogy a debreceni zsidó találkozásokon a különböző országokból jött résztvevők kivétel nélkül magyarul beszéltek. De számunkra még valami döntő súlyú. Hogy a zsidó vallást, a zsidó neveltetést, a zsidó hagyományokat, a Magyarországon kialakult imahangsúlyt, a dallamkincset itt bizony két évszázados Kárpát-medencei tradícióval adták és adják elő, jelenítik meg. Kis túlzással akár azt is mondhatnánk, hogy a magyar Jisuv a világ zsidóságának csodálatosan gazdag lombkoronájában igazán különleges, értékes ág. - - - -

 

Az a szövetség, amelynek Alapító Okiratát most aláírjuk, nemcsak rögzíti azt a nagyszerű, értékes utat, amelyet eddig közösen megtettünk, hiszen éppen ez tette lehetővé, hogy innen továbbléphessünk, hanem most, ettől a ponttól valami új és ösztönző mozgalom indítható el.

A magyar zsidó lélek, szellem és vallás, értékőrző hagyomány és teremtő akarat immáron jól körülhatárolható módon, önálló entitásként jelenik meg. Egymást erősítjük az alkotásban, a zsidó vallási tudat elmélyítésében, tradíciónk őrzésében.

Ivri ánohi! Zsidó vagyok én! 

Akár ez az ősi bibliai felkiáltás is lehetne a mi most aláírt szerződésünk első mondata. Mert ez a célunk. Megőrizni népünk szövetségét egyénként, családonként, településenként, régiókként és országonként, sőt földrészenként, hogy feloldódjunk az Örökkévaló végtelenségében.
(reb Smuel, ez egy nagyon szép mondat volt!).

Ebben nem nyerhet teret az elkülönülés, a fal, az elválasztás, a rivalizáló másság. Igen, mi ezt őrizzük, és mutassuk fel a Kárpát-medence zsidó szellemiségeként!
 

Ez a program eddig éltető erő volt, és nekünk az a dolgunk, hogy az is maradjon. Együtt a kontinens és más országok és kontinensek zsidóságával. Mert csak együtt, kéz a kézben, összefogva tudunk eleget tenni a tórai parancsnak:

Házák, házák, vönitházék!
Légy erős, erősödj, hogy erős legyél!

 

                                                         ***

Elnézést, tévedtünk, máris korrigálunk: két héber mondat volt, nem egy!

 

                                                       ***

No de ez még nem volt elég. A beszédhez nem volt csatolva Zoltai képe, ami, ugye, megbocsáthatatlan, Ezért már másnap  jött az internacionalista közelkeleti (mit közelkeleti? Külpolitikai) szagértő és sameszi honlapjában leadta ujra Z, még teljesebb beszédét.

 Itt a cimen és a kőritésen van a hangsuly. A cim:ZOLTAI GUSZTÁV DECRECENI BESZÉDE.

Nincs emlitve milyen alkalomból beszélt ott Z. három nappal előbb, ez nem érdekes, de van három(!!) Zoltai kép, amit Pferdmájer soha nem  gönnolna ikertestvérének. 

     

    Űgyes, Bigyó, ügyes. Na de mi a táchlesz? Most spórolnak a Sip utcában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése