2012. március 29., csütörtök

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG

 

 EGYSÉG-DEMONSTRÁCIÓ LÁGYMÁNYOSON


Az izraeli nagykövet "viziója": zsidó-gój egymásratalálás

a zsinagógában * Mindenkit meghivtak: a biborostól a muszlimokig * Előző este a mezuzákat tették fel

 

    Nagy skajach jár a lágymányosiaknak, elsősorban a rabbijuknak, Reb Smuel-Cvi Radnótinak, a zsinagóga felujitásába fektetett erőfeszitéseiért, melyek gyümölcsét a hét elején láthatta, amikor az ujitás-avatás során a zsidóság rég  látott egysége valósult meg: mindenkit meghivtak, mindenki ott volt, különböző

irányzatu rabbik vitték be a Tóra tekercseket az új frigyszekrénybe. Ott láthattuk Oberlander Baruch rabbit, a Chábád sáliáchját, és mellette Ehrenfeld izraeli-debreceni rabbit, Deutsch Jidut, Lőwy Tamást és a szomszédos "sógort", valamint "fontos" ászkánokat, no meg a fő gálechot, mellette az elmaradhatatlan   "országossal". Hir szerint minden környező egyházat meghivtak, beleértve a muszlimokat is, akik hál Istennek nem jöttek el. A Dob utcai ortodoxokat nem hivták, pedig szerintünk a rabbi eljött volna erre a fontos eseményre.

 

( Előző este a mezuzákat tették fel amiről egy külön videó számol be.(Mindkettő látható a Sófárban). Ez nem kevésbé fontos mint az avatási cécó a beszédekkel, a lényeg hogy zsidók összejönnek – egymás között.)

 

Ott volt viszont a helyi polgármester és ott volt az izraeli nagykövet, Ilán Mór, aki beszédében, többek között, azt is mondta hogy

 

Ezt a dialógust intenzíven tovább kell folytatni, mert erre mindkét félnek szüksége van - mondta a nagykövet, aki annak a kívánságának adott hangot, hogy az új zsinagógában - amely a kultúra helye is - zsidó és nem zsidó emberek egymásra találjanak "egy szebb, boldogabb jövőért".

    Első hallásra nem hittük el hogy a nagykövet ezt mondta volna és a forditás bakijának véltük a mondatot. Már mit keresnének gójok a zsinagógában, ahová a zsidók imádkozni mennek? Aztán meghallgattuk a teljes videót, amit a kitünő Seres készitett és saját fülünkkel hallottuk az "egymásratalálás" vizióját. A forditás korrekt volt, majdnem szószerinti, ebben nem volt hiba. Mór úr valószinüleg tudja mit akart ezzel mondani, de azt is tudnia kell, hogy nem ez a message, amit a magyar zsidóknak egy izraeli nagykövettől hallani kell. A magyarországi zsidóság a halódás végső stádiumában van, az asszimilációs folyamat következtében és ennek nem ellenszere a gójokat meghivni a zsinagógába...

      Oberlander rabbi kötelességének tartotta hogy elmenjen, bár a mechicá nem nyerte el a tetszését, de biztos félre nézett (nem lépett, r' Smuel Cvi, csak nézett...), mivel neki mindenütt ott kell lennie ahol zsidók vannak aszerint hogy בכל מקום אשר אזכיר את שמי, אבוא אליך וברכתיך (שמות,כ,כ,)

        A legfiatalabb korosztályt Streit Sándor pesti  elnök cuki lányunokája képviselte, aki nagy figyelemmel  kisérte a magvas beszédeket. Pferdmajer elnők kackiás, kurucos bajuszával tünt ki, mivel pohárköszöntőjét senki nem hallotta. Zoltai mintha ott sem lett volna (pedig ott volt) és helyi tudósitónk megjegyzése szerint a primás feltünően szerényen viselkedett, csendben ült a padban és nem látszott képviselni az "uralkodó egyházat". Lehet hogy már békén hagynak bennünket és nem folytatják az uszitást az "istengyilkosok" ellen, vasárnapi drósejaiban? Reméljük.

 

   Nagy skajach (Jjáser kocháchá) vagyis gratula jár Radnótinak és Heisler Andrisnak, aki ugyan a háttérben, de érezhetően jelen volt. Csak igy tovább!

 

    KÜlÖNVÉLEMÉNY

 

Most kaptuk a hirt hogy Köves Slomo kezdeményezésére, egy katólikus és egy moszlim egyházfi aláirt vele együtt egy közös nyilatkozatot amelyben elitélik a toulousi négyes gyilkosságot.

Mivel a pannonhalmi apát nem képviseli a katólikus egyházat és a magyarországi moszlim csak a saját nevében beszél  és nem a Chamas–chezbolla gyilkosok nevében -  szerintünk az egész ilyenfajta "ökumániának" semmi értelme nincs.

 

      ÜZENET AZ ÚJ ORTH. ELNÖKNEK

 

      Amikor a nagy tanaita. Ákávjá ben Mehállálél halálán volt, a fia kérte apját hogy protezsálja be őt társainál. Mire Ákávjá, aki erre nem volt hajlandó, azt mondta neki: מעשיך יקרבוך ומעשיך ירחקוך (עדויות, פרק ה)

 

   Vagyis cselekedeteid fognak beajánlani, pro vagy kontra. Haladj elődeid útján, légy okos és ne legyen mindig igazad. Hallgas a rabbid szavára, mert az istenfélő zsidóknál a rabbi a vezető, nem az elnök!

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése