2012. január 11., szerda

 

A KÜLDETÉS – EGY "MAGYAR" PALACSINTA IZÉBEN

 

A CÉL – A KÜLDŐ AKARATÁNAK TELJESITÉSE

                              -------------------------------

Dvora Köves a lubavitsi sáliách-feleség szemével nézi a pesti

küldöttek tevékenységét és meg van elégedve magával

                             --------------------------------

 

  Mielőtt Pestre jött, mint Slomó Köves rabbi felesége, Dvora Ajrechman nemcsak magyarul nem tudott egy szót sem, de azt sem tudta pontosan, hol van ez a furcsa nyelvü ország a térképen.

 

   Azóta – ennek most van vagy tiz éve – már nemcsak előadásokat tart magyarul, az identitásukat kereső zsidó nőknek, hanem valódi magyar palacsinta receptet is ir az érdeklődőknek. Ezt találtuk a COL (Chabad on line) internetes siteon, amely az egyik hébernyelvü lubavitsi hiradó Izraelben, és a Chábád világszervezet hireit és ideológiáját terjeszti világszerte.

 

 Dvora elmondja itt, hogy ő és férje, Slomó, vagyis pontosabban Köves rabbi és neje, vezetik az ujonnan megnyilt óbudai chábád templomot, amely – mint tudjuk – mágnesként vonzza a környékbeli zsidókat, akik szomjuhoznak egy zsidó szóra. Slomó egyébként az Emih rabbija is és Baruch Oberlander fő-sáliách után, ő a magyarországi chábád küldöttség második embere.

 

     Ujabban – nem kevés tépelődés után ("tudok-e elég jól magyarul"?) – Dvora egy női csoportnak tart előadásokat magyarul, speciális női témákról és a csoport egyre több lányt és asszonyt vonz és egyikük nemrég férjhez ment egy zsidó fiuhoz és vallásos zsidó életet élnek.

 

    Ez a küldetés célja – mondja Dvora – aki pontos fogalmazást keresve azt mondja, hogy a cél a "küldő" akaratának teljesitése- A "küldő" természetesen nem más mint a néhai lubavitsi rebbe, akit nagy valószinüség szerint Dvora alig ismerhetett személyesen.

 

Még elmondja Dvora Köves, - aki három zsidó kisgyerek anyukája - hogy ma öt budapesti templomban tevékenyek a lubavitsi küldöttek és nincs olyan terület ahol a feleségek ne segithetnék férjüket a küldetésben. Ma már  - szerinte – elég jót tud magyarul, de a "nehezebb és mélyebb értelmü" kifejezéseket" – ,előkésziti' előadása előtt.

 

    Nincs kétségünk efelől, mint hogy afelől sem, hogy Dvora palacsintája megállja a helyét minden palacsinta versenyen. Hiszen ez az eredeti jiddise blincesz, amit a magyarok palacsintának hivnak.

 

    Ki tudja miért...

 

                                       ***

   Szerkesztőségünk női szekciója felhivja a Chábád küldöttek feleségeit – valamint a több zsidó szervezetek női aktivistáit (kivéve a női "rabbikat") – küldjenek be nekünk egy rövid irást tevékenységükről. Elbeszélő tényleirásra gondolunk – nem propagandára.

A megfelelőket – közöljük.

 

    A szerk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése