2012. január 20., péntek

EGY ÖKUMÁNIÁKUS "FŐRABBI" A SZENT TERÉZBEN

SCHWEITZER EGYÜTT 
IMÁDKOZIK A PRIMÁSSAL...

 Bölcseink nagyon "szerették" az ám-hoórec zsidókat, főleg ha azok "főrabbik" voltak. Olyannyira, hogy az mondták "az idősődő ám-hoórecok, minél öregebbek annál jobban  elvesztik az eszüket- - -" (Misna, Kinim, 3,6)."זקני עם הארץ, כל זמן שמזקינים, דעתם מיטרפת עליהם..." (קינים, ג, ו).

   EZ JUT AZ EMBER ESZÉBE  amikor látja a hivatalos püspöki értesitőt, amelyben arról értesül, hogy a volt országos főrabbi, akinek csak a napokban született egy további unokája (Mázl Tov! A meny betéritési körülményeiről és idejéről lehet  Jidunál érdeklődni), ott van a katólikus imanapon és "ökuménizál" a tifleban.
 
     A 90 életévét taposó volt "országos" nem először "müködik együtt" a zsidókat istengyilkosnak tartó és prédikáló egyházzal. Együtt védnökölt a biborossal akkor is amikor  a sipucca urai a Dohány temlomot szentségtelenitették meg, félmeztelen siksze énekesnők jelenlétével. Ettől a biboros a tiltakozások hatására visszakozott, de nem az "országos"- Most  elmegy az ökumániákus "imanapra" és fittyet hány a "לא יישמע על פיך"  tilalmának.

 Ilyenkor önkéntelenül merül fel a kérdés: nem lehet hogy igazuk van az egykori, szélsőséges ortodoxoknak, aki a mai "neológusok" kiközösitéséről beszélnek? Ez egy fájdalmas téma, nem is illene beszélni róla, de ha a "fő-főrabbijuk" ilyen, mit lehet a többitől elvárni?
      Miért nem tud egy 90 éves ember otthon űlni az űlökéjén és ha már nem tud okosan beszélni - legalább okosan hallgatni?!

       היכבד ושב בביתך, ר' יהודה!

 Az értesités teljes szövege

2012. január 22-én vasárnap 16:30-kor kezdődik az Ökumenikus Imahéthez kapcsolódó keresztény-zsidó imanap a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban (Bp. VI. ker. Király u. – Nagymező u. sarok). Az imanap megnyitó-köszöntő beszéde után Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek mond beszédet, majd a keresztény résztvevők egyenként felolvasnak a Szentírásból egy-egy szakaszt, mely után imádkoznak, illetve néhány gondolatot szólnak az összegyűlt hívekhez. EzutánSchweitzer József nyugalmazott országos főrabbi mond beszédet. Az egyes részek között zsoltározás, orgonajáték lesz.


 

Az imanapon a következő vallási vezetők vesznek részt: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; Schweitzer József nyugalamzott országos főrabbi; Szabóné Mátrai Mariann a Magyarországi Evangélikus Egyház püspökhelyettese; Kalota József a Konstantinápolyi Ortodox Patriarchátus érseki vikáriusa; Mészáros Kálmán, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke;Ócsai Tamás, a Hetednapi Adventista Egyház  unióelnöke; valamint Csernák István, a  Metodista Egyház szuperintendense.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése