2011. december 31., szombat

 

EGY TANULSÁGOS INTERJU DONÁTH LÁSZLÓVAL:

 

"A ZSIDÓT MEG LEHET ÉGETNI, EL LEHET GÁZOSITANI,

 DE CSAK  AKKOR TÜNIK EL, HA MAGA DÖNT ÚGY, 

HOGY NEM LESZ TOVÁBB ZSIDÓ…"

 

A MAGYAR NARANCS INTERJUT KÉSZITETT DONÁTH LÁSZLÓVAL, AKI evangélikus lelkész és politikus, párton kívüliként az MSZP egykori parlamenti képviselője volt. A terjedelmes interjuban a mai egyházpolitikáról, az új egyháztörvényről és többek között – a magyar zsidókról is beszélt. A liberális hetilap az interjunak azt a sokatmondó cimet adta, hogy "A magyar zsidók istenét is Orbán Viktornak hivják".

 

Az alábbiakban az a rész az interjúból ami bennünket elsősorban érdekel.

 

     "- - - - -. A zsidók sem jártak jobban. Negyven éve foglalkozom judaisztikával. A történelem arra tanít, hogy a zsidót meg lehet égetni, agyon lehet ütni, el lehet gázosítani, de csak akkor tűnik el, ha maga dönt úgy, hogy nem lesz tovább zsidó, nem a Láthatatlan Egyetlenegyre, hanem inkább a jól látható hatalmasságokra figyel.

 

 A Mazsihisz pedig lényegében - tehát funkcionálisan és történetileg - nem több, mint a kárpótlási pénzek kezelésére-terelgetésére létrejött bürokratikus apparátus, mely kínosan és egészen idáig eredményesen őrködött azon, hogy senki más ne kerülhessen a pénzosztó asztal közelébe. A 90-es évek közepére Pesten is megerősödő lubavicsi haszidok (az ún. Chábád, hozzájuk kapcsolódik Köves Slomó Egyesült Magyar Izraelita Hitközsége - a szerk.)részt kértek. Gondolom, rövid úton kiebrudalták őket. Most birtokon belül vannak. Először az óbudai klasszicista zsinagógát kapták meg, aztán bekerültek a 14-ek közé. A hitközség vezetőinek is meg kell tanulniuk: eddig és ne tovább. A magyar zsidók istenét is Orbán Viktornak hívják, nemcsak a katolikusokét és a reformátusokét.  - - - - - -"

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése