2011. november 25., péntek

NEM  SMOLNAK EL  ÉS ARROGÁNSAN VÁDASKODNAK...

KÖZBEN PEDIG A VÉSZKORSZAK ÁLDOZATAINAK MARADVÁNYAI LASSAN-LASSAN KIHALNAK - - -

 

"SZOMBAT" : A MAZSIHISZ TÁMADÓ NYILATKOZATA

A KORMÁNY ELLEN – NEM LÁTSZIK MEGALAPOZOTTNAK!

2011. november 24. / Gadó János (Szombat)

 

Éles hangú nyilatkozatokat váltott a héten a Mazsihisz és a kormány. Előbbi – minden diplomáciai tapintatot félretéve – nyersen felszólította a kormányt, hogy fizesse ki a Holokauszt túlélőinek járó 2011 évi támogatást. A kormány félrevezető információk közlését rótta fel a Mazsihisznek.

"A Mazsihisz közlemény emlékeztette a korrmányt szerződésben vállalt kötelezettségére és igéreteire, valamint arra, hogy az elmaradt kifizetéseket közel ezer – azóta elhunyt – jogosult már nem kaphatja meg. Közleménye utolsó mondatában a Mazsihisz már Magyarország szavahihetőségét és tekintélyét látja veszni az elmaradt kifizetések miatt. 

A fentiekre a kormány nevében nem kevésbé éles hangon válaszolt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). A „Félrevezető információkat közölt a Mazsihisz” című  kommunik
é leszögezi, hogy a kifizetést azonnal teljesítik, amint a 2007 és 2010 között szétosztott támogatások elszámolása megtörténik, melynek határideje 2011. június 30. volt.

A szóváltás második része a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) kuratóriuma körül zajlott. A Mazsihisz-közlemény nem minden káröröm nélkül fejezi ki megdöbbenését, amiért a kormány nem volt képes olyan dokumentumokat beterjeszteni, melyek láttán a Fővárosi Bíróság elfogadta volna az új kuratórium bejegyzését. Válaszul a KIM rámutat, hogy a bejegyzés formai hiba miatt maradt el, és kuratórium körüli huzavona épp a Mazsihisz „jóvoltából” nem zárult le.

Ács Tamás, a Mazsök irodavezetője a következőkről tájékoztatta a Szombatot. A sokat hivatkozott 2007-es megállapodás szerint a túlélőknek fizetendő kárpótlást két részre osztották: kétharmada a külföldre szakadt túlélőknek jut, egyharmada az itthon maradottaknak. Az utóbbiak ügyében a Mazsök irodája az elszámolást már 2010-ben benyújtotta. A külföldieknek szánt pénzt a Mazsök továbbutalja az erre felhatalmazott Claims Conference nemzetközi szervezet számlájára. Utóbbi aztán Floridától Tel Avivig támogatja a túlélők közösségeit a legkülönbözőbb módokon. (Egészségügyi ellátást biztosít, kulturális programot támogat, stb.) Ennek megfelelően az elszámolás is bonyolultabb. A Claims Conference határidőig nem számolt el a magyar államtól kapott támogatással – a Mazsök-iroda többszöri sürgetése ellenére. 

A Mazsök irodája – mondta Ács – többször javasolta a kormánynak, hogy a két ügyet válasszák szét: a honi túlélőket ne terhelje a Claims Conference mulasztása. A kormány azonban az ehhez szükséges szerződésmódosítást már az új kuratórium hatáskörébe utalta, és arra hivatkozik, hogy ez éppen a Mazsihisz obstrukciója miatt nem tud munkához látni. Ács Tamás azonban felhívta a figyelmet, hogy a régi kuratórium jogosultsága fennáll mindaddig, amíg az új testület nem kapja meg a bírósági jóváhagyást. 

Egy anonimitást kérő minisztériumi tisztviselő mindezt kissé más megvilágításba helyezte. Az, hogy a Claims Conference nem számolt el időben a pénzzel, végső soron a Mazsök felelőssége, mivel a kormány a Mazsökkel áll jogviszonyban, a kárpótlási pénzt is a Mazsök számlájára utalta át, és utóbbi küldte tovább ennek kétharmadát a Claims Conference-nek. Így a külföldi elszámolás beszerzése és egybeszerkesztése a hazai elszámolással a Mazsök feladata. (A Claims Conference 400 oldalas elszámolása nemrég egyébként megérkezett, de Interneten keresztül, angol nyelven, hivatalos aláírás nélkül, ami az államháztartási törvény szerint nem elfogadható. A Mazsök-iroda felelőssége a magyar nyelvű, formai követelményeknek megfelelő, teljes körű elszámolás beterjesztése. (Ács Tamás elmondása szerint ez most már folyamatban van.)

Ami a külföldi és a honi túlélőknek nyújtott támogatás jogi szétválasztását illeti, minisztériumi forrásunk megjegyezte: ő ilyen beterjesztést még nem látott. Lehetne ugyan tárgyalni erről, de kételyét fejezte ki, hogy a jelenlegi, Mazsihisz dominálta kuratórium hajlandó-e érdemben együttműködni bármilyen kormánytényezővel. Amúgy – jegyezte meg – megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a Claims Conference képviselői – mint ez augusztusi látogatásuk során kiderült – nem ismerik a 2007-es megállapodás tartalmát. Ennek tisztázása után tettek ígéretet az abban foglaltak teljesítésére. (Megkerestük ez ügyben a Claims Conference budapesti – közép-európai ügyekért felelős – képviselőjét, Székely Juditot, aki azonban nem tekintette magát illetékesnek, és elzárkózott attól, hogy bármiféle információt adjon.)

A fentiek alapján a Mazsihisz teátrális felhívása nem látszik megalapozottnak: vezetői ott ülnek a Mazsök kuratóriumában, így pontosan tudhatják, hogy a kifizetések az elszámolási problémák miatt késnek".

 

                                               ***

      Feldmayer elnök ámokfutására misem jellemzőbb, mint az alábbi levélrészlet, amely a napokban érkezett- a Dohány utca környékéről. Irója, Zoltai jó barátja, a Dohány körzet egik funkcionárusa, rendes "bechóved" régi neológ zsidó, aki fiát egy ideig a rabbiképzőbe is járatta.

 

    Néhány sor a levélből szebben beszél, mint a legszebb ügyészségi vádirat:

 

"- - - a három "felekezet" (sőt most már lassan 5 (a reformok is
éledeznek, 2 szekcióban is!!!, Kelemen Kata "rabbina" és Raj
Feri....és törvény által elfogadott bejegyzett egyházzá akarnak válni,
és igéretet is kaptak rá, úgyhogy lassan a nagy zsidó reneszánszban
5-6 zsidó felekezetet fog rögzíteni a törvény, míg a hatmillió
katolikusnak elég egy...... ez is csak az antiszemitizmust fogja
erősíteni, épp rosszkor....), közigazgatási és állami vezetők előtt
járatják le egymást, futkosnak, nyaldosnak és kiszolgáltatják egymást,
ahelyett hogy régesrég "fű alatt" megegyeztek volna....(Nem is Slomoék a fő ludasok most már, hanem érdekes módon az ortodoxok kezdtek el áskálódni, "külön utaskodni" és egy tál lencséért árulkodni és eszetlenül nyalni indifferens popókat...)

Azok meg élvezik, hogy mégiscsak sikerült szétzilálni a zsidókat.

G. most nagyon okosan igyekszik diplomáciázni, türelmesen egyezkedni,
de a nagyhangúak rendre "lenyomják".

F.P. meg "orbáni" politikát folytat, csak épp ellenkező előjellel. Nem
áll szóba senkivel, saját útját járja, egyes-egyedül, és lassan
mindenkit ránk haragít.
Büszkén elutasít mindenkit, miközben mi már el
vagyunk mindenhonnan utasítva.  Persze, Ő könnyen teszi, legfeljebb
"bukta" esetén visszavonul "kehidai birtokára", mint anno Deák
Ferencz:-)))))))), mi meg itt maradunk a szószban nyakig.....


Az Államiak pedig a sok besúgás alapján röhögve felmérték, hogy milyen
gyengék vagyunk és egyáltalán nem vagyunk már misztikus és rettegett
"tényezők", és így is kezelnek bennünket
- - -"
                                   

                                                    * * *

    Háát - - - ahogy Hacsek mondaná – Sajókám, ez lenne a nagy helyzet. Ha levonjuk a  levélből a Zoltai felé áradó szimpátiát, ami Feldmayerhez viszonyitva talán jogosult is,  valamint az eredendő neológ antipátiát az ortodoxia felé - ami objektive marad az a  félelmetes chilul hásém; már nem vagyunk tényezők, vagy ahogy a zöldséges kordénál mondanák, már le se sz@rnak bennünket. Most majd ha nyilvánosságra kerülnek a népszámlálás adatai és kiderül hányan vallják magukat zsidónak a trianoni Magyarországon – Feldmáyer máris vonulhat vissza "birtokára" és sirathatja Trianont, ami szerinte (és a mama szerint) rosszabb volt mint a Sóá.

 

    Mi meg az egykori magyar zsidőságot fogjuk siratni.

 

    A SZERK.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése