2011. november 2., szerda

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG

 

    Honnan tudjuk hogy a hal nem hús?...

 

       "Mondja marha, miért oly bús? Mert olcsóbb a hal mint a hús!"

 

   Lehetséges hogy a témáról jut eszünkbe ez a gyerekkori hirdetés?

 

      A "téma" kedvenc honlapunk pénteki számában hever a földön és várja hogy felemeljék. Forrása nem ott buzog; ezt az orzse tájékán kell keresni, ahol régi barátunk, az adjunktus, irja heti szidra rovatát. Az utóbbiban, Noách szakaszában, ezt irja:

 

NOÁH (NOÉ) – IGAZ EMBER
(Mózes 1. 6:9-11:29.)


"A köznyelv a hetiszakasz hősét Noéként ismeri. Igaz ember volt, a bűnös közegben is megőrizte romlatlanságát. 

Ezért az Örökkévaló amikor megharagudott az emberekre, mert megtelt a föld gonoszsággal és özönvízzel tervezte sújtani a földet, Noét és családját megkímélte. Utasította, készítsen bárkát, amelyben átvészelhetik az özönvizet. Noé 120 évig dolgozott a bárkán, részint mert a korabeli technológia egy embertől ennyi időt kívánt, másrészt aki megkérdezte tőle, miért e nagy munka, figyelmeztetőleg elmondta a fenyegető veszélyt. De nem hittek neki. Főbűne embernek, állatnak a fajtalankodás volt. A föld élőlényei úgy maradhattak meg, hogy minden áldozatra alkalmas fajtából hetet-hetet, a többiből egy hímet, egy nőstényt vihetett Noé a bárkára.

40 nap és 40 éjjel esett az eső, el is pusztult minden hús a földön, a halak életben maradtak,
innen tudjuk, a hal nem hús". (Kiemelés – tőlünk)-

Stb, stb, stb.

 

    Tehát innen tudjuk….

                                                       

                                                                 ***

    Már többizben kényszerültünk megjegyezni hogy a heti szidra nem a legalkalmasabb felület gügye viccek elsütögetésére. Ha az illusztris szerző kiváló humorérzékét igy és itt vesztegeti – lelke rajta. Nem szerkesztik amit ir, senki nem nézi át, mivel az egy rektoron kivül senki nem tudná tévedéseit kijavitani és a technikai szerkesztő szerint "ez senkit nem érdekel", vagy "úgy se olvassa senki". Lehet hogy igaza is van.

 

    Azonban a Mazsihisz féle Csoknyak-Andi duó honlapját olvassa néhány tucat zsidó ember, akiknek ott ez az egyetlen hozzáférhetősége valami zsidó dologhoz. Ezért nem indifferens, mit adnak ott le, honnan veszik át – miután a szerkesztő annyit sem ért a dologhoz – a zsidósághoz – mint Petőfi anyja tyúkja az ábécéhez.

 

    Jelen esetben azonban úgy tünik hogy ez nem egy egyszerü viccecske. Figyeljük csak meg az előző mondatot: 40 nap és 40 éjjel esett az eső, el is pusztult minden hús a földön, a halak életben maradtak.

 

    Ez a Tórából vett idézet parafrázisa, amelyben az Örökkévaló közli Noéval hogy eltörli a megromlott emberiséget és csak Noé és családja marad meg. Itt többször előfordul az a kifejezés hogy ""לשחת כל בשר vagy "ויגווע כל בשר הרומש על הארץ" (1- Mózes, 6, 17 valamint 7. 21).

 

 Nos a héber  (bászár) בשר  a vendéglökben és a henteseknél kétségtelenül húst jelent, de nem mindig és mindenhol. Itt például élőlényt jelent, ahogy a modernebb bibliaforditásokban találjuk, vagy élőtestet, ahogy Schwartz Henrik (1887) vagy  TESTet, ahogy az Imit (1897) és Hertz (1938) forditották. Lehet hogy Károli Gáspár hús nak forditotta.

 

Halakról egyáltalán nem beszél a Biblia. Azt a logikus feltevést, hogy  nem pusztultak ki – a Midrás mondja ki.

 

    Marad a gügye élcelődés, ami tudatlansággal párosulva valóban csodákra képes.

 

      

 

   A mazsihisz K"Á ellen?

 

       Az amerikai Népszava szerint , amit Amerikában három-négy minjánnyi zsidó vásárol, de ujabban nagyon aktivan lubickol a pesti politikai mocsárban – a Sip utca finanszirozza azt a tervezett tüntetést, ahonnan kitiltották Kertész Ákost, miután előzőleg meghivták oda.

 

     Ezidáig a mazsihisz nem reagált, de ha a hir igaz és a Sip utca koaliciőra

lépett az MNSZ (Magyar Némberek Szövetsége) nevü gittegylettel és annak stiklijeit pénzeli – akkor ez a Holokauszt prostituálását jelenti és itt az ideje hogy abba hagyják.

 

 Kertész Ákos hülyeségeket irt amivel az össz-zsidóságot veszélyeztette. Le kell szállni róla, nem futtatni és a Holokauszt zászlójává tenni. Kinek ment el megint az esze a Sip utcában (feltéve, hogy a hir igaz)?

 

 

   Egy diszpolgár Zug Lóból

 

      Megérdemelt  kitüntetést kapott kiváló kollegánk és barátunk, reb Ávrávám-Zeév Kösztenbaum (akit általában Kardos Péter néve ismernek) amikor a zuglói önkormányzat a Diszpolgár cimét adta neki, 40 esztendős kerületi tevékenysége elismeréseként.

 

     K.P. valóban Scheiber érdemében – egy "történelmi" találkozás nyomán -  lett rabbi és nem is a legrosszabb, ha a maiakat nézzük. Ő még a Tajrászban, illetve az azt megelőző Dob utcai elemiben tanulta meg a héber betűket és még miegymást és a szellemből valami megmaradt belőle, bár  azt gondosan titkolni kényszerül.

 

     Mi azért  a több évtizedért adnánk neki a Blog nagydiját, amit a Sip utcában kibirt. Most már csak vastag bőr és jó gyomor kell hozzá, hogy 120-ig  kihúzza.

                      כה לחי, ר' אברהם-זאב   

          עד מאה ועשרים!                                              

                                                    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése