2011. október 27., csütörtök

LEHETŐSÉG NYILIK PESTEN BETÉRNI

A budapesti Chábád Bét Din örömmel tudatja minden kedves érdeklődővel, hogy 2011. november 13-tól, az Izraeli Rabbinátussal együttműködésben, ortodox (halachikus) gijur(betérési) programot hirdet.

A felvétel nyert jelentkezők egy intenzív két éves programon vesznek részt, mely során a Bét Din folyamatos felügyelete mellett gazdag tudásra és gyakorlati ismeretekre tesznek szert. A sikeres vizsgák és a vallás háláchikus előírásainak elkötelezett gyakorlása után a résztvevők áteshetnek a gijur befejező aktusán. 

További információ és jelentkezés előzetes beszélgetésre a Bét Din rabbijaival, Nógrádi Bálint 268-0183, nbalint@zsido.com.

 

(Forrás: Sófár)

                                               ***

     

 EZ A, MOST MEGJELENT, KÖZLEMÉNY AZ, AMELYRE A MAGYAR ZSIDÓSÁG KÖZEL 100 ÉVE VÁR.

   

 MINT ISMERETES, A ZSIDÓSÁG NEM TÉRITŐ VALLÁS ÉS A JELENTKEZŐT A HALACHA SZERINT EL KELL UTASITANI; MEG KELL MAGYARÁZNI NEKI, MIÉRT NEM "ÉRDEMES" ZSIDÓNAK LENNI "EBBEN AZ IDŐBEN", AMI MÁR KÉTEZER ÉVE TART.

 

   Miért csinál most mégis a pesti Chábád téritő (gjiur)kurzust amely két évig tart?

 

     Ennek több oka lehet. Előszőr is, ahogy Pesten mondják a mikszáthy antiszemiták, "van igény rá". Másrészt és főleg: a zsidóság nem egy elkülönülő faj, vagy egy zárt kaszt, hanem egy monoteista nemzetvallás, amihez bárki csatlakozhat, ha elfogadja vagyis magáévá teszi alapelveit és azokat a mindennapi életben megvalósitja – vagyis betartja a zsidóság követelményeit

és parancsolatait

 

    Erre eddig nem volt lehetőség.

 

    Miért?

 

Azért mert a jelenleg folyő Sip utcai "téritések" eleve érvénytelenek, nem a Halacha előirásai szerint történnek és azokat sehol a zsidó világban nem fogadják el. Ujabban ott bizonyos konzervativ-reformista befolyás érezhető; svihák rabbik is "téritenek", nem egyszer saját feleségüket.

 

    Igy feltehető hogy a jelenlegi kezdeményezés egy valós igényt jön kielégiteni.

A két éves terminus feltehetően a kalandorokat, az ilyen-olyan érdekből betérni akaró "utitársakat" szeretné távoltartani.

 

   Érdemes a kezdeményezést – amit örömmel köszöntünk -  megkülönböztetett figyelemmel kisérni.

                                                                                                                                   N.K.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése