2011. október 10., hétfő

 

 

A JÖVŐ VASÁRNAP

 

 

 ZSIDÓS (VAGYIS ORTODOX JELLEGÜ) LESZ A

TÓRAAVATÁSI ÜNNEPSÉG A FRANKELBEN

 "A nők külön, női kántorének és "zsidongás" nélkül"

-ezek voltak az Izraelből jövő szofér feltételei és a rabbi megigérte (de a rebecennek  ez nem tetszik)...

 

Mint ahogy elsőnek hirül adtuk, a budai Frankel templom 8 hive adta össze a nem kevés pénzt egy vadonat új kóser Tóra tekercs megvásárlására. A Tórát Izraelben irták és a szofér (szajfer-Tóramásoló), reb Ábrahám S., azt a feltételt szabta, hogy az ünnepség vallásos zsidó jelleget fog ölteni, ahogy egy zsidó templomhoz illik, vagyis férfiak és nők külön lesznek, nem lesz énekesnő vagy női kántor (mint Ujpesten) és nem lesz az a reform-jellegü "zsidongás", amit a rebecn vezetett be a Frankelben, férje nem kis bosszuságára. Értesülésünk szerint nincs kizárva hogy a rebecn és még 1-2 feminista tüntetőleg távolmarad.

 

 A példa ami a Frankel vezetői előtt állt, az a Hegedüsben nemrég megtartott Tóra avatás nagy sikere volt, mikoris a pesti zsidóság minden rétege, ortodoxok, neológok és chaszidok egyaránt részt vettek az ünnepségen. Ott egy bálebósz volt az, aki a Tórát megrendelte, kifizette és a zsinagógának adományozta. Nagy rész volt ebben Dr Egri  Oszkárnak, a Hegedüs (Csáki") akkori elnökének.

 

  A vasárnap délután megtartott ünnepségen kitüntető oklevelet kap az a nyolc ember, akik összeadták a Tóra árát. Miután ünnepi körmenetben beviszik az új Tórát, az utolsó betüket a helyszinen fogják megirni. Imádkozni is fognak és a fogadás "kóser" lesz.

 

     A magyarországi templomokban lévő legtöbb Tóra tekercs nagyon régi, a betük kopottak és nagyrészüket egyáltalán nem lehet kijavitani, bár erre nézve történnek az utóbbi időben kisérletek. A Frankel, tagjai összetételében, az egyik leggazdagabb zsinagóga Budapesten.

 

Nagy hiány mutatkozik mezuzákban és Töfillinekben is. Ezen a téren sem a Szochnut, sem a Joint nem segiti a magyarotszági zsidókat-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése