2011. szeptember 20., kedd

PESTI NAPLÓ (6)

KOMÁMASSZONY MI VAN A ZACSKÓBAN?

Kb két héttel ezelőtt, aznap amikor hazaérkeztünk rövid pesti látogatásunkról, jelent meg a mazsihisz honlapján az alábbi – a heti szakasz KI TÉCÉ vonatkozásában. Tessék elolvasni.

Főoldal » Hírek

'Ne legyen neked zacskódban kétféle súlykő, nagy és kicsiny'

2011-09-09 18:07:56

Jó szombatot, Shabat Shalom


A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 18:51 óra, az ünnep kimenetele: 19:54 óra.

A Mazsihisz honlapjának hír és információszolgáltatása most megszakad a szombat ünnepének tiszteletére! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 18:51 óra.



Szombat ünnepén a zsidó népnek vallási törvényei értelmében nem szabad munkát végeznie, beleértve ennek a honlapnak a frissítését is. A frissítések szombat estétől folytatódnak, pár órával az ünnep kimenetele, 19:54 óra után.

A Tórából ezen a héten a „
KI TÉCÉ” Hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

Egy gondolat az Hetiszakaszból:
Ha fogadalmat teszel az Örökkévalónak, a te Istenednek, ne késsél azt teljesíteni, mert számon kéri azt az Örökkévaló, a te Istened tőled és vétek lesz rajtad.” (Mózes 5. 23.22.)


KI TÉCÉ – „Ha kivonulsz a háborúba”
(Mózes 5. 21:10–25:19.)


A háború szabályaival, fogolynővel való bánásmóddal foglalkozik a bevezető rész. A szidra témája annyira sokrétű, hogy ismertetni csak a teljesség igénye nélkül, önkényes kiemeléssel lehet. Képzeljünk egy korongot, amelyre egy festő valamennyi színből húz egy csíkot. Ha végigmegy a paletta teljes pályáján, akkor, ha megforgatjuk a korongot, egy színt kapunk. Valószínűleg feketét, de egy homogén egységet. A rengeteg látszólag hevenyészetten egymás mellé vetett gondolat egésszé áll össze, amelyet ha tanulmányozunk, a logikát is megértjük, miért kerültek egymás mellé különböző gondolatok.

Beszéltünk a fogoly nővel való házasságról, de más házassági és válási szabályok is szóba kerülnek. Mint ahogy a harcba vonulás etikája, magatartása többször is visszatér. A barátoknak adott kölcsön, kamat és a zálog szabályai is felmerülnek. Szerszámot, kézi malmot, amely kenyérkereső eszköz, nem szabad zálogba tenni, mert az olyan, mintha az életet adná zálogba. A munkás, a béres iránti kötelesség, hogy nem szabad gyötörni, és bérét még aznap meg kell fizetni. Tudósok, pl. Hgughton jegyzi meg, hogy a jogtudománynak egyetlen más rendszere nem mutat annyi emberi érzést a szerencsétlen iránt, sem országban, sem korban, mint a Szentírás. A rossz szó, a rágalom olyan bűn, amelynek büntetése a poklosság, és ez a betegség még Mózes nővérét, Mirjámot sem kímélte meg, amikor hibázott. A kimondott szóra különben is vigyázni kell. "Ami kijön az ajkadon, tartsd meg és teljesítsd." Egy mondat utal a rojtokra, amit máshol szemlélő szálaknak, cicitnek nevezünk. Másik mondat az állati eredetű gyapjú és a növényi lenből készült, kevert szövésű ruhák viselését tiltja. A szidrát záró sorok az amálékok kegyetlenségére emlékeztetnek.


DeutschGábor /

Forrás:OR-ZSE

*

Örvendetes, hogy a mazsihisz honlap heti szidrát közöl és teljesen mindegy honnan veszi, ha a rabbik nem tudnak vagy lusták irni. De – magánszorgalomnak itt nincs helye. Andika sok mindenhez ért (és ehhez még nem is kell feltétlenül zsidónak lenni), de a Tóra nyelvezetéhez nem. Nem lehet egy ásatag, 120 év előtti forditást használni, amely a zsebből vagy tarsolyból – zacskót kreál.

Ez az idézet nem jelenik meg az eredeti Orzse szövegben és nem lehet mindent az orzsére kenni. Ha Andika rögtönözni akar, legyen szeme előtt legalább egy Hertz forditás (a harmincas évek végéről, vagy egy Dr Frenkel Bernát forditás (a huszas évekből), vagy akár a modern református forditás (1987), de ne az elavult Imit, amely ma muzeális és Károli Gáspárra emlékeztet.

A Tórát a ma nyelvén kell visszadni hogy ne váljon nevetségessé. Ma magyarul a zacskó mást jelent és nem azt amiben hamis vagy igazi sulyokat tartanak. Hogy mit – azt Andikára való tekintettel nem szerkesztjük itt ki. Ha érdekli – nézze meg az Értelmező szótárban.

Mindenesetre, jó jel, hogy a következő héten már nem volt a Mazsi honlapon heti szakasz. Most van egy új "rabbi", bölcs és felkészült, ahogy az ikerpár felolvasta a neki megirt beszédekben – ezentúl ő fog hetiszakaszt irni. Esetleg a bélistás táborszernagy besegit neki, addig is amig elküldik a tót végekre - - -

- - - És az ortodox deficitek

A Dob utcában sűrű ködösités okoz hirzárlatot. A Csoknyak által kiküldött csődgondnoktól csak annyi szivárgott ki eddig hogy az ortodoxia deficitje sokkal nagyobb mint gondolni lehetett volna:

* A csőd-iskola – évi 70 millió ft deficittel "működik"

* A Hanna étterem 33 millió; az "üzletek" – 15 milliós évi deficittel.

Hirlik hogy a Mazsihisz 85 milliós kölcsönt adott vagy ajánlott fel a Dob utca szanálására, de ehhez az kell(ene) hogy a vezetőség(?) beleegyezzen a Sip utca prioritásába és akkor hová lesz az "autonómia"? Hiszen még a Rákosi korszakbeli "orth- tagozat" is jöbb volt a jelenlegi helyzetnél.

(Folytatjuk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése