2011. szeptember 25., vasárnap

MÁSOK MONDJÁK

Hová bújt a Mazsihisz sátra?

Kínos: Kiküldték az újságírókat a Mazsihisz rendezvényéről

 

Borbás Barnabás/ Heti Válasz

 

Céljuk minél több összeírt magyar zsidó a népszámlálás végére, mégis féltitkos tájékoztatót tartottak  (a mult) szerda délután.

Egyelőre annyit állítunk biztosan: valaki óriásit tévedett a tegnapi, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és más zsidó szervezetek által meghirdetett nyilvános beszélgetés szervezésével kapcsolatban. „Ez komplett szívatás” – jegyzi meg egy újságíró kolléga szórakozottan,  szerda délután negyed ötkor az újpesti alsó rakpart névtelen parkjában. Az MTI agendában is szereplő tájékoztató előre közölt helyszíne ugyanis egészen pontosan a XIII. kerületi „Helia Hotel előtt felállított sátor” lett volna, délután négy órától.

Pontban 15.45-kor érkezünk is a 75-ös troli Dráva utcai megállójába. Határterület ez: már jócskán nem a Szent István park, még éppen nem a Vizafogó déli határa, talán leginkább Újlipótváros, annál viszont érzésre északabbra van, nem is jártam még ezen a részen soha. Helia Hotel megvan, Mazsihisz-sátor viszont sehol, a tanácstalanság csírázni kezd. Fotós kolléga okostelefonnal térképet néz, közben a Hotel recepciójához fordulunk segítségért. A tanácstalanság itt kezdi felölteni a gyanú formáit: a recepción sem tudnak semmit. (Nem az a kimondott magabiztosan kezelhető helyzet. – Ide hirdettek egy zsidó rendezvényt a szálló mellé, ezek meg itt dolgoznak és nem tudnak róla? – gondolhatja a riporter – Nincs itt semmilyen zsidó rendezvény, ezek meg újságírók és ennyire lukra futottak volna? – gondolhatja a recepciós.) Mint kiderül, nem elsőkként érdeklődünk a szállóban, mások sem találják az elvileg itt felállított sátrat.

A riport további része innentől gasztroelemzés lehetne a vinkói úton, ugyanis a Danubius Health Spa Resort Helia Budapest a panelkörnyezettől eltekintve igen tetszetős; elegáns kávézó, a konyhán pedig salátakülönlegességek, a szüreti hangulathoz igazodva sós és édes gyümölcskülönlegességek várhatók, legalábbis a kiírás szerint. – A Mazsihisz-sátor holléte viszont továbbra is fúr, ezért döntünk: haladunk még kissé délnek a Kárpát utcán, hátha szembejön velünk egy Herzl Tivadar-kitűzős aktivista, aki segít megtalálni a rendezvényt.

A megérzés jó, a tíz perc gyaloglás nincs hiába: nagyjából fél kilométerre a Heliától, a Pozsonyi út 77-79. alá eső K&H Bank előtti aszfalttól, és az újpesti alsó rakpart vonalától határolt fás-parkosított sávban feltűnik 6-8 rendőr és néhány fotós egy közepes méretű fehér ponyvázat előtt, valamint egy ZSH-001-es rendszámú nagy fekete autó. A teljesen véletlenül megtalált rendezvénysátor elé lépve az ember olyannyira exkluzívnak érzi jelenlétét, mint az egyszeri kincskereső a lakatlan szigeten, aki a térkép alapján végzett sikertelen próbaásás után hazafelé baktatva keresztülesik a Szent Grálon.

Valóban, érkezik már Zoltai Gusztáv és Feldmájer Péter (Mazsihisz), aztán nem sokkal később Streit Sándor is, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke. Lezser várakozás kezdődik, az újságírók nem igazán értik a helyzetet. A mintegy 30 fős sátor még üres, a megjelent képviselők egymással beszélgetnek, semmi sem utal arra, hogy a helyzet pár percen belül sajtótájékoztatóig eszkalálódna.

Tizenöt perc rést ütök a beszámolón, mert tényleg nem történt semmi, ám 16.30 felé varázsütésre az összes megjelent vezető, civil képviselő és szervező elindult a sátorba, hogy körbeülje az ott berendezett asztalt. Hátul felberreg az aggregátor, Feldmájernél a mikrofon, szót kér.

 Tisztelt barátaink, tisztelt újságírók.
(Fényképezőgép kattogás, operatőrök és tudósítók helyezkednek)
– Szeretettel köszöntök mindenkit az „Én is magyar zsidó vagyok!” szlogennel meghirdetett kampányunkról tartott egyeztetésen.
(Fényképezőgép kattogás, operatőrök és tudósítók izgalomban)
– Most pedig még egyszer köszönjük az érdeklődést, és arra kérem a megjelent újságírókat, hogy készítsék el a szükséges fotókat, majd menjenek ki. Megbeszélésünk nem sajtónyilvános, a végén külön tájékoztató sem lesz, ellenben (ezt a megjelent képviselőknek mondom) aki szeretne nyilatkozni, megteheti majd odakint. Köszönöm, a viszontlátásra.

 

Az izgalom visszaesik, ismét a tanácstalanság kulminál. Tápos biztonsági őrök szigorú tekintettel mindenkit kitessékelnek, majd a sátor bejáratához állnak karba font kézzel.

Ennyi – mondják többen, de a helyzet az igencsak eldugott helyszín, a háttérben berregő aggregátor, a létszámfölényben levő rendőrök, a sátor előtt strázsáló biztonsági őrök és a kihangosítás miatt 10 méterrel odébb is pontosan kivehető belső beszélgetés miatt annyira abszurd, hogy kollégával azon gondolkodunk, igazából csak valami szórakozott munkatárs tölthette fel ezt programot az MTI agendába véletlenül; avagy az lehetséges még, hogy Zoltai Gusztáv bármelyik pillanatban feláll és közli: csak vicceltünk, igazából jöjjenek ide nyugodtan.

Ha kommunikációs Ablak-Zsiráfot írhatnék, akkor a „Hogyan rontsunk el tökéletesen népszámlálás előtti médiakampányt 4-5 egyszerű lépésben?” nevű összetett szócikk alá a Mazsihisz tegnapi rendezvényét tenném.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, a leginkább zavarba ejtő része az egésznek az volt, hogy a kihangosítás miatt szóról szóra mindent lehetett hallani a sátron kívül is, így nem titok, hogy a tanácskozás a „Sok zsidó vallású, vagy sok zsidó nemzetiségű legyen-e?” kérdéskör körül forgott. Éppen ezért nem is nagyon érthető, hogy miért nem engedték be a sajtó képviselőit, amikor ebben a kérdésben sosem hallott egységfront jöhetett létre a szervezetek között: „Mindegy miként, de vallja magát minél több ember magyar zsidónak” – hangzott az állítás sűrű bólogatás közepette. „Ne azon vitatkozzunk most, hogy vallás vagyunk, vagy faj vagyunk” – kívánt konszenzust teremteni egy másik hozzászóló.

Nagyjából 17.00 felé már a legkitartóbb tudósítók is elszivárognak. Elmegy még a turbójobbos, Hitleres botrányáról ismert n1 televízió stábja is, pedig (ahogy mondani szokás) magát Mózest nem izgatta annyira zsidókérdés, mint az Árpád-sávos médiatársaságot.

Miután a sátorban mindenki egyet értett mindenkivel, feszültségnek nyoma sem volt, ám a beszélgetés végének sem, mi is szedtük a sátorfát.

„Ne gyenge zsidóknak lássanak minket; meg kell mutatnunk, hogy 1200-1300 óta itt vagyunk Magyarországon. Emelt fővel járjunk, hogy ne következhessen be még egy holokauszt!” – kaptam el az utolsó mondatot egy szép szónoklatból.

Emelt fővel, igen. Ám a mondat és sajtótájékoztató körülményei között feszült kognitív disszonancia oly szép volt, hogy Leon Festinger mind a tíz ujját megnyalta volta.

                                                                   *

    Eddig a Heti Válasz tudósitása, amit a legrosszabb indulattal sem lehetne jóindulatunak nevezni. Ha minden valóban igy történt – megérdemli a sipucca hogy kipellengérezzék. Ha nem igy történt – akkor ez kurucközeli antiszemita uszitás, ami divat ma Magyarországon.

     Nemhivatalos, de annál névtelenebb sipuccai reagálás:


"Részben igaz, de nem volt sajtótájékoztató hirdetve csupán a zsidó szervezeteket hivták meg.
Persze mint minden ez is kiszivárgott.  A sajtó és a tv. bejött a sátorba és a Feldmájer kikűldte öket".

 

 Nagy skajach jár az Elnök úrnak bölcs cselekedetéért, amivel a mazsihisz amúgy is jó hirét öregbitette. Hogy kik és mik voltak azok a bizonyos "zsidó szervezetek", akiket meghivtak egyeztetni – nem sikerült megtudnunk. Ennyire nem vagyunk jóba.

      Csupán azt tudjuk - - - kik nem voltak

 

   

 

rdetés

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése