2011. szeptember 27., kedd

 

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG

 

A  "RABBI"AVATÁS SZENZÁCIÓJA: A KATÓLIKUS MINISZTERELNÖK- HELYETTES

HIBÁTLANUL   ÉNEKELTE AZ IZRAELI HIMNUSZT. . .

 

   Kilenc nap elt el az avatástól addig, amig orzsééknek sikerült kiizadni egy rövid és vérszegény tudósitást a nagy eseményről, amelyen sikerült az asztalost paterolni Dunaszerdahelyre.

 

Kilenc napig vártuk a rektor beszédét, amelyben hangsulyozza, Csoknyak és az üv-ig nyomában, az asztalos nagy rabbinikus tudását és szakmai felkészültségét, röpke tiz év alatt – de sehol semmi. Se fanfárok, se dicshimnusz, mintha a Bérkocsisok megbánták volna, hogy átengedték a sebtiben betért asztalost, kinek nagy szakállából három-négy valódi rabbi is kitelne.

 

Mégis van a kései beszámolóban egy nagy szenzáció, amikor Róbert Péter (rá osztották ki a kényes-kinos szerepet), kikotyogja hogy

 

"A diploma átadása és áldás után a magyar és izraeli himnusz zárta az avatást, utóbbi szövegét a miniszterelnök-helyettes hibátlanul énekelte - a meglepett közönség nagy tetszésére."

 

    (A miniszterelnök-helyettes nem más mint Semjén Zsolt, a KdNP fönöke, a kormány vallásügyi samesza (ez egy nagy kóved a zsidóknál, tessék megkérdezni Zoltait, aki mellett ült).

 

 A rektor röviden és tömören beszélt – és beszédét a szokás-gyakorlattal ellentétben nem közli azOrzse honlapja.

 

Mivel az avatáson úgyszólván senki nem volt ott aki számit (sem rabbik sem fontos zsidó közéleti emberek) ez kifejezte, azt a kimondatlan állásfoglalást, amivel Budapesten viszonyulnak az egykori rabbiképző mai tevékenységéhez.

 

  Tartalmas, szép és mozgalmas vasárnap volt – irja R.P.

 

   Ámen.

 

         A "siratott Fal"

 

   Nem illik közvetlenül Ros Hásáná előtt temető ügyekkel foglalkozni, de a téma húsba vág. Miután állitólag felmondtak a korrupció vádlottjának ( 30-adika után nem szabad nekije a Kozma utcában megjelenni) "és majd a 'Hevra' behajtja a  hiányzó pénzeket" – ennyi talán elég is lenne, ha nem akarunk személyeskedni.

 

És nem akarunk.

 

Két okból:

 

Egyrészt hasonló dolgokat  látott már a Sipucca korábban is; gyakran vádolták a 'Hevrát' hasonlóval, csak akkor jobban müködött a sikálókefe.

  Másrészt a talmudi parabola szerint, "nem az egér a hibás, hanem az egérlyuk". Vagyis, ha nem lenne sok "egérlyuk" a sipuccában – kevesebbet lophatnának az "egerek". (Akár hiszi a kedves olvasó akár nem – a talmudi nyelvezet a "tolvaj" kifejezést használja az egerekkel szemben. Aki nem hiszi – kérdezze meg rabbiját).

 

Most a téma a "fal". A Kozma utcában állitólag van egy falszerü kerités, amely hivatva van elkeriteni azt a részt/parcellát/ helyet, ahol a nemzsidók vannak eltemetve. Hadd ne emlitsünk ezuttal neveket, hogy kik. Nos, mostanában – állitólag – bontják ezt a falat. Erre van szemtanu is- Mások, kompetensek, akik érdeklődtek, azt mondják hogy ez kitaláció. Ilyen nincs-

Lehet hogy valóban nincs, mivel kinek az érdeke lehet ezt a falat lebontani? Állitólag valaki azt mondta, lehet hogy ellopták/lopják a falat.

 

Minden lehet és minden –állitólag. Amit nem látunk saját szemünkkel, az csak állitólag. Állitólag volt  valamikor  egy magyar zsidóság is.

 

Az oxia New-Yorkban üdül

 

A Dob utcai végeken minden csendes. Az elnökség az ünnepeket New-Yorkban tölti családi körben, kiki nyugalomban, a túristák hazamentek,  de minjen azért  lesz, cházn is, "minden úgy mint régen", mondja az ügyvezető Tamás, aki már rég nem tamáskodik semmin.

Még nem tudni mit deritett fel a csoknyak által kiküldött csődgondnok. Amig a kölcsönből futja a deficit fedezésére – addig minden rendben. Utána az özönviz.

 

 "Az egyetlen normális ember ott a rabbi" – mondja egy helyi neológ rabbi, aki valamikor ortodox volt, mint mindenki. Dehát ő nem pszichiátor.

 

      Új Tóra a Frankelbe

 

    Jó hir: a Frankelben rövidesen új Tórát avatnak, amire nyolc ember adta össze a pénzt. Nem szabad megirni hogy kik, amig beleegyezésúket nem adják.

 

   Mit lehet tudni?

                                                  ***

   Boldog, zsidó új évet kivánunk mindenkinek aki zsidó anya gyermeke, még ha jelenleg nem is gyakorolja zsidóságát és nem él zsidóként.

A megtérés kapuja tárva-nyitva van. Csak akarni kell.

                                              A SZERK.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése