2010. november 26., péntek

"ILYEN MÉLYEN GYÖKEREZŐ ANTISZEMITIZMUS SEHOL NINCS A VILÁGON" (Bartus László(* az AMERIKAI MAGYAR NÉPSZAVÁBAN)

      "BUDAPEST NEM(CSAK)

    EURÓPA, HANEM AZ

   EGÉSZ

   VILÁG LEGANTISZEMITÁBB

FŐVÁROSA"

        Kísérletet teszek arra, hogy magyarázatát adjam annak, mi az oka, hogy Magyarországon a lakosságot nem zavarja a jogállam megszüntetése, a demokrácia szisztematikus felszámolása. A helyzet ugyanis az, hogy jelenleg Orbán Viktornak bármi eszébe juthat, vagy annak ellenkezője, az attól a perctől keze a nép akarata lesz, amire a nép úgymond felhatalmazást adott. Bármekkora hazugság ez, csodák csodája, a nép tényleg nem tiltakozik, egy külső szemlélő azt hihetné, hogy ez tényleg a nép akarata. Olyan, mintha Orbán kitalálná a nép gondolatát, megfogalmazná helyettük, amit ők akarnak, a nép pedig ráismer tulajdon akaratára. Természetesen ez nem igaz, de mindenesetre annyi látszik, hogy a diktatúra a magyar nép orra előtt, annak teljes támogatásával jön létre. Mindaz, ami történik, „a népnek” tetszik vagy legalábbis nincs ellenére.

 

Mi lehet az oka ennek? Miért nem zavarja a lakosságot, hogy elveszik tőlük a szabadságot?

 

A válasz egyszerű: a nép azt hiszi, hogy nem az ő szabadságát veszik el, hanem azokét, akiket ő utál. Azért pedig nem kár, gondolják. Emiatt értenek egyet minden lépéssel, ami amúgy a demokrácia ellen hat. Ezeket a lépéseket ugyanis a Fidesz azokhoz az intézkedésekhez köti, amelyek tetszenek a népnek. Orbán azt a látszatot kelti, mintha a szabadság és a demokrácia felszámolása az „igazságtételt” szolgálná, és csak azokat érinti hátrányosan, akik úgymond tönkretették az országot. Azokat, akiket ő pellengérre állított, akiket bűnbaknak kinevezett, akikkel szemben a lakosság gyűlöletét felkorbácsolta. A lakosság azt hiszi, hogy a diktatúra bevezetésének egyes lépései az általa követelt igazságszolgáltatás részei. Ha a demokratikus jogállam útjában áll a bosszúnak, akkor nem kell a demokratikus jogállam. Az már Orbán felelőssége, hogy kiépítette ezt a bosszúvágyat, miután elhitette a hazugságait, hogy minden jó lenne, ha „ezek” nem tették volna tönkre. Mintha ez nem az elmúlt húsz év közös produktuma lenne, amiben ő is benne van nyakig. Az ellenzék legalább annyira felelős az elmúlt nyolc év tönkretételéért, mint az általa szétvert, megbénított kormányok. Ez tehát a hazugság egyik része. Másrészt a demokrácia és a jogállam leépítése azért szükséges, hogy ez még egyszer ne fordulhasson elő. A magyar népnek ez is tetszik. Soha ne jöjjenek vissza „ezek”, soha többé ne tehessék tönkre az ő csodálatos, eddig kacsalábon forgott országukat. Mindez értük van. Nem érdekli őket az sem, hogy ez a szöveg csak trójai faló. Csak azért van, hogy Orbánt ne lehessen soha többé leváltani.

. 

KIK AZOK AZ "EZEK"?

.

 Az igazi kérdés az, hogy kik azok az „ezek”. Ha azt gondoljuk, hogy „ezek” alatt csupán a valóban levitézlett politikai ellenfeleket, pártokat kell érteni, nem fogunk eljutni az események pontosabb megértéséhez. Nem akarom leegyszerűsíteni a kérdést, de ha a dolgok lényegét nézzük, Orbán Viktor diktatúrájának támogatottsága alapvetően két pilléren nyugszik. Az egyik a fajvédelem, a másik a szociális demagógia. A kettő pedig összefügg egymással. Szeretném előre hangsúlyozni, a Tisztelt Bíróságnak, hogy amit ebben a cikkben leírok, kizárólag vélemény, az én személyes véleményem és következtetésem. Írásomban egyetlen tényállítás nincs, a kijelentő mondataim is kizárólag a saját véleményemet tükrözik, semmi mást.

Nézzük az elsőt. Ami egykor politikai botránynak számított, az a szélsőjobboldal és a Fidesz kódolt propagandájának köszönhetően ma már bevett és elfogadott közvélekedés: nem mindenki magyar, aki magyarul beszél. Vannak „idegenek”, akik nem magyar érzelműek, akik nem magyar érdeket szolgálnak, akik csak magyar állampolgárok, de a magyar népet cinikusan kiszipolyozzák, elnyomják. A rendes magyar ember elhitte, hogy ezek száraz tények és tapasztalatok támasztják alá. Nem akarnék ünneprontó lenni, de ezek a szép és nemes gondolatok vegytiszta formában Adolf Hitler Mein Kampf című művében olvashatók. Mielőtt Ön, kedves „magyar érzelmű” olvasó, elkezd hőzöngeni, tegyen egy próbát. Üljön be Budapesten egy taxiba, fodrászhoz, cukrászdába, menjen be egy boltba. Öt percen belül a zsidókról fog hallani, anélkül, hogy egy szót szólna. Ezért nincs igaza a Spiegel című lapnak, amely azt írta, hogy Budapest Európa antiszemita fővárosa. Ez nem igaz. Budapest a világ antiszemita fővárosa, mert ilyen mélyen gyökerező antiszemitizmus sehol nincs a világon, beleértve a gázai övezetet. Legfeljebb a testvéri iráni nép mutathat némi hasonlóságot. Egy kis faluban nőttem fel, ahol soha el nem hangzott a szó, hogy zsidó. Rendes emberek lakják. Ha most egy évben egyszer hazamegyek, a saját rokonaimat, ismerőseimet, gyerekkori barátaimat figyelmeztetnem kell, hogy nekem ne zsidózzanak. És nem értik, hogy miért ne.

   A MEIN KAMPF KIVONATA...

Nagy kár volt betiltani Magyarországon a Mein Kampf-ot, mert ha olvashatnák, talán észrevennék, hogy valójában egy gyilkos ideológiát szajkóznak. Semmiféle tapasztalat nem áll mögötte, csak az uszítók hazug propagandája. Mára elrejtették a tényeket, nincsenek elemzések és érvek a gazdasági nehézségek valós hátteréről, ami el is jutna a magyar nép agyáig, mert már nem kíváncsiak a magyar társadalom zsákutcájának igazi okaira. Csak egyszerű bűnbakképzés zajlik, amely felmentést ad mindenkinek saját felelőssége alól is. Keveseknek fordul meg a fejében, hogy amikor elmondják Tiborc mai panaszát, ugyanazt hajtogatják, amit Adolf Hitler írt, és azért az mégsem kóser. Ne szépítsük: amit ők szeretett vezérüktől egy évtizede hallanak, az a Mein Kampf kivonata. Ezt csak azok vonják kétségbe, akik nem olvasták a „művet”. Akár mondatról mondatra idézhetnénk olyan részeket, amelyek pontos tükörképei Orbán Viktor egyes beszédeinek. „Magyarország legyen a magyaroké” – ezt eredetiben olvashatjuk a Mein Kampfban: „Németország legyen a németeké.” Mindkét esetben a jelentés ugyanaz: ne legyen a zsidóké. Németországban ilyeneket politikus nem mondhat, mert ezt a mondatot Hitler lefoglalta. Ahogyan a civilizált világ vezetői közül senki sem idéz Hitlert Orbán Viktoron kívül. Se Szálasit. És miután nemzettestvérnek nevezte hallgatóságát, és figyelmeztették arra, hogy ez Szálasi Ferenc szövege, Orbán Viktor nem bocsánatot kért, hanem gyorsan elmondta ezt még kétszer, csakazértis, és a talpnyalók is egyből kerepelni kezdték: nemzettestvér, nemzettestvér. Hadd ivódjon bele a köztudatba a szó, és mindaz, ami mögötte van. Soha egy pillanatra ne feledje senki, hogy kik az ellenségek, és kik vagyunk mi. A haza nem lehet ellenzékben. Ez is náci szöveg, ha valaki nem tudná.

Nem állítom azt, hogy Orbán náci. Nem állítom azt, hogy  ő maga ezeket a szövegeket komolyan gondolja. Legalábbis, amikor otthonról jobban ismertem, még nem úgy tűnt, mint aki azonosul is a szerepével. Azóta nem tudom, hol tart. De az, hogy akarva vagy akaratlanul, ezekre az érzésekre és indulatokra játszik, abban egészen biztos vagyok. Aki viszont ezt elhiszi, akinek efféle gondolatai vannak, mint amiket a fentiekben idéztünk, az ne érezzen semmi bizonytalanságot, ne kételkedjen magában. Legyen biztos abban, hogy ő egy tőről metszett, derék náci. Pontosan úgy gondolkodik, ahogy a Führer. Orbánnak sikerült elhitetnie, hogy a zsidók fosztották ki a szegény magyar népet, tették tönkre az országot. Durván hangzik? Kódolhatjuk is, ahogy szokták. Mondhatjuk ugyanezt szebben: a bankárkormány. Finomabban: az oligarchák. Ennél is finomabban: azok, akik a magánérdeket a közérdek fölé helyezik. Ez mind ugyanazt jelenti. Ha nem így gondolta, mondja másképp. Mert a hallgatóság ezt hallja ki belőle, és ezt dekódolja. Hogy a legtöbben nem is zsidók ezek közül? Ezen senki nem akad fenn, nemzetárulók mindenhol vannak, és egy pesti taxis is azonnal tudja, anélkül, hogy a Mein Kampf-ot olvasta volna, hogy nem a vallás számít, hanem a mentalitás. A „zsidó mentalitás”. Ismerős ugye? Vagy nem tetszettek még Pesten az utcán járni? Ebből pedig az következik, hogy még zsidónak sem kell lennie valakinek, hogy szellemi értelemben "zsidó", ellenség legyen. Ebbe a kifejezésbe tartoznak mindazok, akik a demokrácia, a jogállam hívei, úgy mint zsidóbérencek. Antiszemtizmus ott is van, ahol egy szál zsidó nincs.

Mint mondom, ne szépítsük, ma már egy kis magyar falu népe is tudja, mit jelent a szó: zsidó. És már nem is kell gondolkodniuk azon, miért nincs munkájuk, miért nincs pénzük, miért mentek tönkre, miért nincs eső. Mindenre megvan a magyarázat. Ha ezek nem lennének, jó lenne. Nem kell nekünk megváltozni, gondolkodni, valamihez kezdeni. Elég elvenni a zsidóktól, bocsánat: a bankoktól, oligarcháktól, amit elloptak, és ha azt odaadják nekünk, amit már megszoktunk, akkor minden jó lesz. Orbánnak nem kell kimondania, kikre gondol, tudják azt a hallgatói anélkül is, hogy kikről beszél.

A vele szembeni türelem, támogatás egyik legfontosabb pillére tehát az antiszemita érzület. Tessék ezt a mondatot figyelni: "most legalább Magyarországnak magyar kormánya van. Magyarország végre a magyaroké". Emiatt megértő a magyar ember mindennel szemben, mert úgy gondolja, hogy Orbán mindezt azért csinálja, hogy félreállítsa a zsidókat, akik meglopták, kifosztották a szegény magyar népet. Erre az áthallásra játszik rá Orbán Viktor. És azt reméli a magyar ember, hogy ebből az következik majd, hogy Orbán elveszi azt, ami a másé, és azt ők kapják meg. És nem is kell csalatkozniuk, Orbán saját logikája alapján nem is tehet mást, mint ezt. Elég azt mondani, hogy valakik szándékosan vagy nem, tervszerűen vagy spontán, de tönkretették az országot. Elvették a magyar embertől azt, ami az övé. Nem ő tehet róla. Ez a szegénység oka, nem az, hogy húsz éve nem történtek meg olyan reformok, amik nélkül csak egyik hiteltől a másikig tud létezni egy ország. Hogy ennek a magyar nép mindig ellenállt. Ki kell találni, hogy még a hitelt is azért adták, hogy tönkretegyenek, nem azért, hogy megmentsenek. Orbán tehát nemcsak megakadályozta, hogy működőképes ország jöjjön létre (ha azt nem ő vezeti), hanem azt is elhitette, hogy semmi baj nem lenne, ha ezek nem lopták volna el a tejjel mézzel folyó magyar kánaánt. Ezért most vissza kell venni a lopott holmit, visszaadni a szegény magyar népnek, és újra itt lesz a kánaán. Ez a világ legnagyobb hazugsága, de jól hangzik. A baj csak az, hogy mindig újabb ellenségekre lesz szükség, hogy ezt a hazugságot fenn lehessen tartani.

A demokráciát tehát azért lehet minden különösebb ellenállás nélkül lerombolni, mert amikor Orbán lerombolja a jogállamot, akkor csak eltünteti azokat az akadályokat, amelyek ennek az igazságtételnek az útjában állnak. A demokrácia és a jogállam Orbán ellenfeleit védi. Azokat, akikről ő már kimondta az ítéletet. És azért, mert Orbánnak tényekkel kellene bizonyítania, hogy amivel eteti a magyar népet, az igaz. Pontról pontra kellene bizonyítania, hogy amit állít, az valóság. Hazugságról jogállami keretek között nem lehet bebizonyítani, hogy igaz. A jogállamot ezért éppen az ilyen demagóg hazudozók ellen találták ki, hogy ne lehessen törvénytelenségeket elkövetni, ne lehessen bizonyítékok nélkül, politikai megrendelésre elítélni senkit, ne lehessen uszítani, bűnbaknak megtenni senkit.

        "A DEMOKRÁCIA A ZSIDÓL TALÁLMÁNYA"

Orbán ezzel szemben azt mondja, hogy a demokrácia eszköz azok kezében, akik el akarják venni a magyar néptől azt, ami az övé. A demokrácia csak arra jó, hogy megossza a nemzetet, kirabolja és idegen érdekek martalékává tegye az országot, lehetőséget adjon, hogy a nemzet képviselői kiszoruljanak saját országuk vezetéséből. Ha jól összerakjuk Orbán beszédeit, a lényeg ez. Amit itt elmondtunk, az kristálytiszta náci elmélet. Ne tessék zúgolódni, tessék olvasni, művelődni, utánanézni. Hitler ebből azt a következtetést vonja le, hogy a demokrácia a zsidók találmánya, amit meg kell szüntetni. Erős népnek egy pártra van szüksége és egy vezérre. A demokráciát a zsidók arra találták ki, hogy a sajátos érdekeiket érvényesítsék, és a felelősségrevonást elkerüljék. Ezért a demokrácia felszámolandó, mert nemzeti egység és demokrácia egymást kizáró fogalmak. A magyarországi médiatörvény tervezete, a központi agyból sugárzott egységes tájékoztatás igénye, jelentős fejezeteket foglal el a Mein Kampfban, kedves magyar nemzettestvérek. Tessék utána járni. És mielőtt elhamarkodottan azt mondaná bárki, hogy akkor még az is lehet, hogy Hitlernek igaza van, szeretnénk kérni mindenkit, hogy ébredjen fel: a nyugati világban, ahol jólét és szabadság van, demokrácia működik. Mindaz, amit a magyar nép hiányol, nem a kevesebb, hanem a több demokrácia gyümölcse. A diktatúrákban nemcsak a szabadság, de a jólét is elveszik. Ezt azért érdemes hangsúlyozni, mert azt hiszik egyesek, hogy a szabadságot a jólétért áldozzák fel. Ha igaz lenne, hogy a demokrácia kizárólag a zsidók műve, meg kellene köszönni nekik. A jogállam a diktatúra akadálya. A diktatúra következménye pedig teljes pusztulás. Hitler elméletei életveszélyesek, világégést, tömeges pusztulást okoztak. Orbán azt ordibálja, hogy a jogállam valamiféle régi világnak kedvez. Ha ez a „régi világ” a demokrácia, akkor neki ebben igaza van. A Mein Kampf hasonlóan vélekedik erről. Ha Orbán titokban nem ezt a könyvet olvassa, akkor nem tudja mit beszél, mert amit mond, az náci elmélet. Orbán tudatosan vagy ösztönösen, remekül interpretálja, kódolja és ülteti át mindezt a gyakorlatba. A magyaroknak pedig van fülük a hallásra. Jól tudják, hogy a demokrácia lerombolása értük van és nem ellenük. Nem véletlen, hogy a zsidók és bérenceik vinnyognak ellene.

Fajvédelem áll a nemzeti együttműködés rendszere mögött. Akiket megsarcolnak, akiktől a pénzt elveszik, azokról azt gondolják, zsidók. Hadd kacsintsak egyet: a bankok vajon kiknek a kezében vannak? És a multik, azok kicsodák? Folytassam? Honnan idézzek? A Mein Kampfból vagy a jobboldali magyar sajtóból? Majdnem ugyanaz. Orbán beszédei a pénzuralom ellen, vajon miről szólnak? Kikre gondol, mikor a Nyugat hanyatlásáról beszél és Kelet felé fordul? Vajon a Szent Korona-tan miért kell az Alkotmányba? Ha valaki nem tudná, a zsidók nem tartoznak a Szent Korona alá. Botrány lett a köztársasági elnök által kiadott szöveg, amivel egyebek mellett a Szent Koronát ajánlották az Alkotmányba. A magyartalan, érthetetlen betűhalmaz nem véletlen. Egyrészt mutatja, mekkora hülyék akarnak itt alkotmányozni, másrészt jól látszik, hogy akiket most elővettek, akik ezeket a nézeteket vallják, egytől-egyig gyakorló elmebetegek, akik rendesen még írni sem tudnak magyarul. Aki nem hiszi, olvasson utána, mielőtt bármit mond. Ezek általános iskolás szinten álló, szélsőséges buta emberek, kőkemény antiszemiták. Ideje lenni végre rámutatni arra, miért kell a Szent Korona. Mondjuk már ki végre, hogy a Szent Korona-tannal most beleírják az antiszemitizmust az Alkotmányba. Nem lehetne végre észhez térni? Kit fognak március 15-én ünnepelni a kokárdák alatt? Azt a Petőfit, aki azt mondta, hogy akasszák fel a királyokat? A korona azoknak a királyoknak a fején van, akiket fel akart akasztani. Ha az Alkotmányba bekerül a Szent Korona, akkor március 15-e ne legyen többet nemzeti ünnep. 1848-ban egy polgári demokratikus forradalom zajlott. Hagyjuk a süket dumákat a király nélküli királyságról, és hogy a koronához kell hűnek lenni, nem a királyhoz.  

    Ezeket az eszement elméleteket azok találták ki, akik nem akartak engedelmeskedni a királynak. Ennyi a nagy állam- és alkotmányelmélet, ami előtt most hasra kéne esni. Szimbolikusnak tekinthető, hogy már a vitézi rend kitüntetéseit adogatják a kormány második emberének, Senjén Zsoltnak, aki valamiféle kereszténynek és demokratának hazudja magát, és ne feledjük el, a jobboldali főpolgármesternek. A vitézi rend legfontosabb követelménye az volt, hogy fajmagyar legyen az illető, zsidó nem lehet. Ez a nemzeti együttműködés alapja. Ezen nyugszik az a szolidaritás, amely Orbán törvénytelenségeit követi. Soha nem hittem volna, hogy ez az esztelenség egyszer Ekrem Kemál, Potyka bácsi, Kéri Edit és Szabó Albert köreit kinövi, és állami szintre emelkedik. A Jobbik nagy bajban és ideológiai hátrányban van Orbánhoz képest.

A másik pillér, a szociális demagógia, szorosan összefügg ezzel. Adósságcsapda, mondja Orbán, és máris a témánál vagyunk. Azért nincs semmink, mert belevittek bennünket az adósságcsapdába. Kik? Hát azok. Kik azok? Tudod te. Hát azok. Igaz, hogy senki nem kényszerített senkit, hogy vegyen fel kölcsönt, és amikor felvették, pontosan tudták, hogy az mibe kerül. Amikor felvették, boldogok voltak, amikor vissza kell fizetni, ami a másé, akkor adósságcsapdába estek.

Az adósságcsapda szintén lefoglalt náci kifejezés. Emlékszem, hogy ezek a szövegek egykor a betiltott Szent Korona című újságban, a Szittyakürtben jelenhettek csak meg, ahol Szálasi születésnapját ünneplik, most pedig a magyar miniszterelnök mondja. Hogy mer ilyen szöveget szájára venni egy miniszterelnök? A szociális demagógia ingyen ígér jólétet, azt mondja, hogy nem kell tenned semmit, majd elvesszük azoktól, akiknek van. Nem a magyar emberektől vesszük el a pénzt, hanem azoktól, akik a magyar emberektől elvették.

Hogy ez hova vezet? Kell ezt kérdezni? Aki kíváncsi, olvasgasson bele a Mein Kampfba.

Tisztelt Bíróság, szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy a fentiekben személyes véleményemet fejtettem ki, ezek csupán következtetések, nem tényállítások, ez csak egy vélemény, nem más.

  (* Bartus László amerikai magyar ujságiró, a veterán Amerikai Magyar Népszava főszerkesztője. Tudtommal nem zsidó.N.K.

                                                            *

   Aki a fenti irással nem mindenben ért egyet - mint például blogunk szerkesztője - az is kénytelen nap mint nap észlelni azt a zsigeri idegen, zsidó és cigány gyülöletet, ami ma nemcsak divat, hanem majdhogy  nem hivatalos politika lett Magyarországon. Ez ellen tiltakozik a fenti cikk, amely lehet hogy a harangkongatás közben túloz egy keveset.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése