2010. október 26., kedd

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG – ÚJ ÉLET BIRÁLAT – OKTÓBER 15

 

                    T Ö M É N Y    U N A L O M

 

   Tulajdonképpen ez a két szó jellemzi legjobban lapunk legutóbbi számát. Ezzel meg is lehetne elégedni, de félő hogy a főszer. megsértődne. Ezért, meg azért mert a lap javára szóljon hogy nincs benne sok Csoknyak és semmi szip – fussuk át gyorsan és nézzük meg mégis miből áll össze az unalom

 

    Az első oldalon a legfeltünöbb a hupikék hirdetés  az iszapkatasztrófa áldozatainak adandó nedóve lehetőségekről, illetve a bankszámla számokról, ahová a pénzt lehet küldeni. Ne tessék tolakodni, minden összeget elfogadnak. Ezenkivül az oldal ötvenhatozik, Szeles Erikára (ki az?) emlékezik és Pápát parentálja el, nem tudni hanyadszor. A heti szidra ezúttal (majdnem) minden humort nélkülőz, viszont ujit: szerinte a szodomai Tizből ered a "minjen".

 

    Második oldal – majdnem semmi. Egy vérszegény beszámoló Szarvasról (ahol az idén csak két  turnus volt a szokott négy helyett) "a gazdasági válság miatt" (Lauder kevesebb pénzt adott?), amit valószinüleg a vezető-szervező irt.

A harmadik oldalon Deutsch Gábor érdekes elbeszélése a nagysimonyi fogolytáborról és rabbiról (az első világháboruban)¸a negyediken Csomós Róbert mindigjó irása, mig az 5-6 oldalak  maga a cimben emlitett tőmény – beszámoló a testvérhitközségek összejöveteléről Debrecenben, G.J. megszokottan kórószáraz stilusában. Itt az az egyetlen érdekesség – ami egyben előjelzés is -  hogy mig Csoknyak elnök kilenc (9) sorral szerepel, addig Zoltai egy teljes hasábbal. Fut még egy gój prof. is,az Orzse nagy dicsőségére, aki maimuni budapesti kutatásairól beszél. Szegény Rámbám forog a sirjában. D.G. egy "fontos ereklyéről"(!!) a magyar szent koronáról beszél hosszan, de ezuttal nem bencsol, nem tudni miért.

 

Hetedik oldal – semmi, a nyolcadikon egy antiszemita, Izrael-ellenes iró darabjának bemutatójárol cseveg Bozsán Eta mig Spánn Gábor ismét régi fényében tündököl, egy kitünő irással. Úgy tünik, ismertük az irás hősét, alighanem Dalmáth Ferenc (alias Fényes István, alias Frommer Jichák ) volt az, akit Izraelben Dán Dalmátnak hivtunk. Itt is humorista volt és a Bár Ilán egyetem könyvtárosa.

 

Annak idején többször szóvátettük a harmadik emeleten, miért nincs a magyarországi zsidóságnak egy jó hetilapja. Ahogy most az U.É. kinéz – nyugodtan megjelenhetne kéthavonként is.

 

Senki nem venné észre

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése