2010. október 27., szerda

HOGY MIK VANNAK * IZRAELI KÉPESLAP(1)

 

     A BIBLIA A SZLENG ELLEN

 

   Izraelben is, sajnos, egyre nagyobb teret hódit a csúnya szleng. Arab-angol fogalmakat, szóképeket kevernek, főleg a fiatalok és tőlük tanulják az idősebbek. Már nem-igen köszönnek a szép "salom"mal, hanem a "by" vagy a "jalla-by' a divat. Ha valaki jön, annak "Áhálán" jár, ami azon arab szókép röviditése, hogy "sátram nyitva áll előtted", vagy magyarul "Isten hozott"!

 

    Az izraeli közoktatásügyi minisztérium most közzétett egy ajánlott listát, amelyen bibliai kifejezések vannak, amelyek a terv szerint – átveszik a szleng szavak helyét. Például az "átvertek" helyett azt illik mondani hogy "achitófeli tanácsot kaptam", amit persze csak az ért, aki megfelelő bibliai ismeretekkel rendelkezik. Igy ezzel a nevelők több legyet ütnének egy csapásra (ha lennek ennek is bibliai megfelelője).

 

Szakértők nem gondolják  hogy a kezdeményezés nagyon sikeres lesz, mert az idegen nyelvek majmolása – amit a nevelésügy is támogat – meglehetősen elterjedt Izraelben, ahol az üzleti cégtábák többsége is valamilyen hangzatos angol nevet visel.

 

    PARADICSOM A SZEGÉNYEKNEK – MINT GMÁ"CH

 

      A Gmá"ch egy héber fogalom – Gmilut Cheszed – röviditése. Ez jótéteményt, könyöradomány, kamat-mentes kölcsönt jelent – egyszóval azt ami a zsidó nép könyörületességét jellemzi.

 

    Az elmult hetekben egekig emelkedett Izraelben a paradicsom ára. Az okot illetően megoszlottak a vélemények: voltak aki a nagy melegeket okolták (ami pedig, ellenkezőleg, sok paradicsomot szokott megérlelni egyszerre), mások meg a kormányt vádolták, miért nem engedi a vendégmunkások "behozatalát", ami azt okozza hogy a piros "menyország" a mezőn marad.

 

Elég az hozzá, hogy a paradicsom kilója 15- 24 sekelig emelkedett, a szokásos 3 – 5 sekel helyett és még a drágasági indexet is megbolygatta.

 

Eddig a gazdasági probléma. De mit csinál egy nincstelen család, amelyben 5-6 eseetleg 8-9 gyerek várja a zöldségsalátát, amelyben a paradicsom a sztár?

 

   A Bné-bráki "Chászdé Noémi" nevü karitativ szervezet, amely kb. 5000 szegény családot lát el hetente alapvető élelmiszerrel – most kitalálta a "Gmách Ágvániot) vagyis "paradicsom mint jótétemény" fogalmát. Vezetőjük, Mose Kohen, mezőgazdákhoz és zöldségesekhez forult és kérte, adakozzanak. Már az első napokban 500 kiló paradicsomot osztottak ki, teljesen ingyen, minden család 1 kilót kapott. A következő hétem már két tonnát és igy tovább, amig a paradicsom ára a normális szintre le nem ment.

 

    Ehhez nem kell kommentár. De akinek kell – tegye maga hozzá.

 

     NEMZETKÖZI REPÜLŐTÉR JERICHÓBAN?

 

     Az ötlet nem rossz. Bökkenője, hogy a palesztinok akarják felépiteni, arab pénzen és izraeli segitséggel. Persze miközben lövöldöznek, köveket dobálnak és gyilkos merényleteket követnek el – vagyis mielőtt hajlandónak mutatkoznának békét kötni Izraellel, amelynek zsidó állam jellegét sem hajlandók elismerni.

 

     Már beadták a terveket és kérik Izrael engedélyét és segitségét, hogy tiz kilóméternyire Jeruzsálemtől nemzetközi repülöteret létesitsenek. A pénzt arab testvéreiktől kb. akkor fogják látni amikor a hátuk közepét, de Izrael lehet hogy belemegy. A "béke kedvéért" és hogy valami tehermentesitse a loddi repteret. Ha aztán majd Jerichón leszállnak az iráni bombázók – akkor lesz egy ujabb vizsgálóbizottság...

 

       MIT (NEM) LÁTNAK A FINÁNCOK?

 

    Ha már úgyis a reptéren vagyunk, meséljük el (annak ellenére hogy ez nem tartozik szorosan a profilunkba), hogy a napokban bevezették a loddi reptéren azt az ördöngős masinát, amelyben megvizsgálják a "gyanus" utasokat. Mégpedig úgy, hogy az bemegy egy fülkébe nyakig felöltözve és a vizsgáló/nő kint egy komputer vásznon anyaszült meztelenül látja őt.

 

Nagy a tiltakozás, főleg azért, mert a kezdeményezés nem a biztonságiaktól jött, hanem a vámosoktól – a fináncok kiváncsiak mit csempész a delikvens. "Nem cigarettát vagy vhyskit – mondja a fővámos – hanem gyémántokat, pénzt ("mosoda"), esetleg drogot.

 

    A nagyvilágban már töb helyen müködik a m"m ("minden miliméter") ami arra utal hogy a gép mindent lát. A férfiakat férfi, a nőket nő vizsgálja (tehát ne gondoljunk semmi rosszra) és már az első nap 20 utast tartoztattak fel a láttottak alapján

Besugárzás veszélye kisebb mint a mobilnál, mert a sugarak "csak" a bőrig hatolnak, ott megállnak – mondja a szakértő. Akinek pace-makere van – és gyanus – azt továbbra személyesen motozzák-vetköztetik, ami lehet hogy kellemetlenebb

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése