2010. szeptember 5., vasárnap

VALAKI MEGBOLONDULT A SIP UTCA NAGYKŐRÖSI FERTÁLYÁN

Mindene van (miniszterek és biboros) csak rabbija nincs

( illetve névtelen) a ma avatott ősuj óbudai zsinagógának

 

Megáll az ember esze, már akinek van, és nem hisz a szemének, bár látja: a mai mazsihisz honlap főoldalán van egy kis hir az óbudai zsinagóga-szentelésről (lásd a továbbiakban szóról szóra). A leadott hir igaz, csak a nyaka véres, illetve egy fontos adat hiányik belőle: a zsinagógának, amit a pesti chábád száz ezer dolláros ráforditással és odaadó, megfeszitett munkával ujitott fel – nincs rabbija. Illetve van, csak névtelen, Nincs neve mert az Elnök úr (aus Nagykőrös) nem szereti őt.

    

 Kérjük kedves olvasóinkat, olvassák el figyelmesen az alábbi hirt – amely szorosan kapcsolódik a mi mai első anyagunkhoz. Ott a rabbinak van neve: Köves Slomónak hivják.

 

  Itt nincs neve. Miért nincs? Nem azért mert a mazsihisz honlap szerkesztője nem zsidó – ez más lapra tartozik – hanem ez a harmadik emelet nagykőrösi fertályának egyenes utasitása. Köves – jok. Nincs, ne is kérjen.

 

Meddig megy még ez a piripócsi stilusú vidéki fiskálódás?

 

  Jövö áprilisig.

                                             ***

 Ime a mazsihisz anyag szóról-szóra:

 

"Újraszentelik az óbudai zsinagógát vasárnap


Újraszentelik a csaknem 190 éves óbudai zsinagógát 2010. szeptemb
er 5-én vasárnap, a felavató szertartást Jona Metzger, Izrael állam országos főrabbija vezeti.



A korábban évtizedekig a Magyar Televízió stúdiójaként szolgáló épület újraszentelési ünnepségére jelezte részvételi szándékát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Martonyi János külügyminiszter, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Izraelt pedig Yakov Marghi vallásügyi miniszter képviseli.

Az épület "több mint fél évszázadra elkerült a zsidó közösségtől", most viszont visszanyeri eredeti funkcióját, egyelőre úgy, hogy a Magyar Televíziótól bérlik az épületet. Az igazi megújulást az jelenti, hogy "testben is visszatér a közösség" a zsinagógába – fogalmazott a közösség rabbija -, hozzátéve: vasárnapra mintegy ezer embert várnak, még egy sátort és egy kivetítőt is elhelyeznek a zsinagóga mellé.

„A gyűlölködés ellen tenni kell, építeni kell a közösséget, ez az igazi válasz az antiszemitizmusra”. Ennek jegyében a zsidó újév napjától, jövő szerdától „elkezdődik itt a hitélet”. Reményének adott hangot, hogy minél többen járnak majd ide a környék zsidóságából – mondta rabbi.

A zsinagóga felújítása, amit a közösség saját erőből finanszírozott, május végén kezdődött, akkor a falak egy része még kormos volt. A tóraszekrénybe adományként új tóratekercs kerül, amit a vasárnapi szertartáson helyeznek be. A boltíveken lévő 27 ezer apró Dávid-csillag a további felújítási tervek része.
"

                                                                 ***

 Eddig a Mazsihisz-hir. A rabbi kétszer van emlitve – név nélkül.

     Javaslatunk: tessék gyorsan elolvasni, mert azonnal leveszik, mihelyt kiderül a turpisság. Ebben az ügyvédi fortélyban nagy gyakorlatuk van.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése