2010. szeptember 8., szerda

CÖDÁKÁ - A HALÁL ELLENSZERE

OBERLANDER ÁRON ZC"L            

  

"LAPZÁRTAKOR", VAGYIS RÖVID IDŐVEL AZ ÜNNEP (ROS HÁSÁNÁ) BEKÖSZÖNTÉSE ELŐTT, ÉRKEZETT A HIÓB-HIR:  OBERLANDER ÁRON, A BUDAPESTI CHÁBÁD SÁLIÁCH, BARUCH OBERLANDER RABBI, ÉDESAPJA, NEW-YORKBAN 82 ÉVES KORÁBAN, HOSSZAS BETEGSÉG UTÁN ELHUNYT.

 

    Pakson született, Újpesten nŐtt fel, Pápán tanult a német megszállásig, a Holokausztot Pesten élte túl. A háború után New Yorkba emigrált, és az ottani Pápai Hitközség egyik alapítója és vezetöje volt a mai napig..

 

Az esti ünnep miatt a siva ma 18 óráig tart. Vigasztaló barátait és ismerőseit 18 óráig várja otthonában, (1075 Budapest, Wesselényi utca 4., I. em. 1a), Oberlander rabbi.

                                    ***

A gyászoló házban szokás perselyt kihelyezni, mert Bölcseink szerint „cödáká tácil mimávet” az adakozás a halál ellenszere. Kérlek, adakozzatok Édesapám, Mordecháj Áron Chájim ben Eliezer emlékére – ez lehet pénzadomány, vagy még inkább micva adomány, például holnap és pénteken meghallgatni a sófárfújást, amire zsinagógánkban, a Vasvári Pál utcában körülbelül délben fog sor kerülni (az ima 9 órakor kezdodik –) irja gyászjelentésében a gyászóló rabbi.

 

                                     *

     A chábád hivei, szimpatizánsai és barátai világszerte  osztoznak a népszerü  "Báruch" fájdalmában édesapja halála felett. A jó Isten vigasztalja meg őt Cion gyászólóival együtt és ne tudjon többé fájdalmat, (NK)

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése