2010. augusztus 17., kedd

A "ZSIDÓ PÁPA" UJABB TÉVEDÉSE

 

KOMORÓCZY,  ÁBRAHÁM ŐSAPÁNK MINT  "VÁNDORLÓ

ARÁMI" ÉS A "ZÁRT ETNIKUM TARTHATATLANSÁGA"...

 

   Ha azt hittük hogy már lejárt lemez – tévedtünk.

 

 Komoróczyi Géza professzor, akit 10-20 évvel ezelőtt a Sip utca környékén, egyes  ("országos")"tudományos körök" kikiáltottak a maradék magyar zsidóság pápájának (miután ez a stallum Scheiber halálával megüresedett) – él és virul, köszöni, jól van és tovább hangoztatja "tudományos" nézeteit már ami a zsidóság létét, népi jellegét, vallását és etnikumát illeti.

 

   Mivel a témához nem ért – ez nem assurológia – itt-ott téved, de az elmélet konzekvens: a zsidóságnak nem lett volna szabad "bezárkozni a nemzeti hagyományba" (ez K.G. tanulmánykötetének cime, amely 1992-ben jelent meg Budapesten a Századvég kiadónál). Ebben, a névadó tanulmányt, Élijáhu (Illés) prófétának szenteli, akinek fanatikus politikája csődbe kergette Judeát, ahelyett hogy szépen beilleszkedett volna a pogány környezetbe, vagyis asszimilálódott volna a környező pogány kulturákba, vegyes házasságok és egyéb által. (Ezt egyébként K.G. Magyarországon  nem is egyszer propagálta).

 

Mivel Élijáhu és a nyakas zsidók nem fogadták meg a fogadatlan "pápa" tanácsát, K.G. kimondja tanulmánya végén a szentenciát (ibid,196 oldal):" A bezárkózás a nemzeti hagyományba, nem fenntartotta, láttuk, a pusztulásba vitte Izraelt".

                                                    *

 Ehhez képest, az hogy a makacs zsidók ennekutána több mint 3000 évvel, egy véres Holokauszt után, még léteznek és önálló országuk van – nem-igen emészthető meg K.G. teoriája szerint. Gondoltuk, esetleg kitalál valami mást. De nem. Jeruzsálemben, 1989-ben tartott előadásának szövegét – ami az emlitett "tanulmány" és ami hemzseg a tárgyi tévedésektól – most felmelegitette és  egy ujabb előadásában "fertájcst und fárbesszert", ujra el(ő)adta május 22-én, Pécsett, valami ókori konferencia keretében, majd az Élet és Irodalomban is leadta.

 

 Itt a tárgyi tévedés annyira szembeötlő, hogy még a Sip utcában is észrevehették volna, ha a Mazsihisz honlapját egy zsidó szerkeszti: Amikor az uj termés bemutatásáról beszél a Biblia (5. Mózes, 27, 6), azt mondja  a bemutató a Szentélyben: "Bolyongó arámi volt az ősöm, aki lement Egyiptomba és jövevény volt ott. Rosszul bántak velünk, nyomorgattak és kemény rabszolgamunkát végeztettek velünk..." stb, stb. Majd  folytatja és elmondja hogy Istenhez, atyáink Istenéhez kiáltottunk segitségért - - - aki kihozott  bennünket Egyiptomból. . . stb, stb.

 

Erről irja K.G. a "pápa", hogy ez a "bolyongó" Ábrahám volt:

  
"Az arámi, "vándorló arámi" (arammi ovéd), aminek egy helyütt a Biblia Ábrahámot nevezi (Deut. 26,5),- - -"
 
 pedig nem kell ehhez "pápá"nak lenni, hogy tudjuk: ez Jákob volt, a harmadik ősatya...

 

Az ős-új tanulmány végén K.G. nem tudja megállni hogy még egyet üssön a makacs zsidókon, akik csak nem hajlandók asszimilálódni:

"Újabb példa arra, hogy egy nép nem vérségi kötelék; integrációs egység, amelynek neve, komponensei, összetartó erői történetileg változhatnak. Példa arra, hogy a zárt ethnikum fogalmára épülő nacionalizmus tarthatatlan."

     Ezt, a "tanulmány-előadás" utolsó mondatát a Mazsihisz (nem-zsidó) szerkesztője (többek között) kihagyta.

 Ő tudja miért.

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése