2009. november 8., vasárnap

ZSIDÓNAK LENNI EURÓPÁBAN(1)

LEGYEN OLCSÓBB A KÓSER ÉLELMISZER!

MAGYAR RABBI NYILATKOZATA AZ EURÓPAI RABBITANÁCS ŰLÉSÉN

 

 

Fontos egységesíteni, hogy egységesen milyen követelmények alapján a rabbik milyen szintű kósersági igazolás bocsátanak ki.” – mondotta az Európai Rabbi Központ brüsszeli konferenciáján Oberlander Báruch rabbi, a szervezet irányító testületének, a Rabbi Tanácsnak a tagja.


A rabbi egyben kifejtette, hogy „amennyiben szigorítanak a kósersági feltételeken az a kóser élelmiszerárak emelkedéséhez vezethetnek. Ez azonban sokakat elriaszthat attól, hogy kóser termékeket fogyasszanak. Ez pedig a zsidó identitás megőrzésére negatív hatással lehet.” A rabbi szerint kétszintű kóserságot kellene bevezetni. Egy egyszerű, olcsóbban hozzáférhető kóserságot és a drágábban megvásárolható Mehádrin vagy Glatt kóserságot.”

Több mint száz rabbi és világ legkiválóbb kósersági szervezetének képviselői vettek részt a kósersági konferencián Brüsszelben, amelyet ebben az évben közel az Európai Unió igazgatási központjához, a Plaza Hotelben tartották. Számos napirenden szereplő problémák közül ezen a konferencián különös hangsúly a kóser élelmiszerárak csökkentésére helyeződött. A tét nem egyszerűen az, hogy kóser módon étkezik-e valaki. A háláchikus törvények értelme, hogy megakadályozza a zsidóknak a nem-zsidók közötti elvegyülését, beteljesítve a bibliai verset: „Elválasztalak téged a
népektől!

“A kóser élelem jelenlegi árai Európában különlegesen nehézzé teszi több tízezer zsidó számára, hogy kóser élelemhez jusson.” – jelentette ki Aryeh Goldberg rabbi, az Európai Rabbi Központ igazgatóhelyettese. “Ez aláássa zsidó identitásukat és a nem-zsidó társadalomtól való elk
ülönülésüket. Az árakon speciális adók vannak, hogy azzal segítsék a közösség oktatási feladati ellátását.

 

 A konferencián megvitatták, hogy miképpen lehetne csökkenteni ezeket az adókat. Az Európai Rabbi Központ több mint száz rabbit és zsidó közösséget képvisel szerte a kontinensen. Azon munkálkodik, hogy jobbítsa a vallási szolgáltatásokat, pénzügyi és szakmai segítséget nyújtson mikvék építésére, háláchikus alapelveket állapít meg és tanácsot ad.

 

(Zsido.com)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése