2009. szeptember 6., vasárnap

ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ

40  ZSIDÓ KIÁLTOTTA   A "SMÁ JISZRÁÉLT",
 
AMIKOR REPÜLŐJŰK , UTBAN BUDAPEST FELÉ, ÖRVÉNYBE KERÜLT
ÉS ZUHANT LEFELÉ – MAJD FERIHEGYEN LANDOLT

  

 AZ ujságok röviden beszámoltak arról, hogy egy Izraelből Angliába tartó menetrendszerü járat Euróbában légi örvénybe került, a fedélzeten "elfogyott a levegő" és a gép "majdnem lezuhant", de végülis szerencsésen kényszerleszállást hajtott végre Budapesten.

 

     Ez előfordul, ahogy mondani szoktuk, de aki átéli, az soha nem felejti el. Ez történt az izraeli Mose Kormornikkal, aki a jeruzsálemi Mir jesiva kollegiumában ("Kojlel"). Kormornik Angliában szűletett és a nyári szünetet szüleinél akarta tölteni, családjával, Mancheszterben. Amikor felszállt feleségével és két kis lányával a JET2 társaság Boing 757 gépre, még nem tudta mi vár rá, Ahogy a Hámodia cimü vallásos napilap munkatársának elmondta, hogy ez általában egy könnyü és rövid út (5 óra mindössze) és általában semmi nem történik.

 

    Két és fél órával a felszállás után – a gyerekek szunyókáltak – egyszercsak közölte a kapitány hogy a gép légörvénybe került, Mindenki maradjon a helyén és vegyék fel az oxigén maszkokat. A közönség, 242 utas, köztük 40 vallásos zsidó – ekkor még fegyelmezett volt, csak a gyerekek vonakodtak a maszkokat felvenni.

 

    "Hirtelen a gép lefelé siklott és egyhamar 30 ezer lábnyiról (feet) kilenczerre ereszkedett le. Úgy tünt hogy fogytán van az oxigén és a fedélzeten pánik tört ki. Mindenki üvöltött, a negyven vallásos zsidó egy emberként kiáltotta a Smá Jiszráélt. Kormornik elmondta a halotti bünbánó imát (Viduj) és elvolt

készülve a legrosszabbra. "Egész életem lepergett előttem" – mondja a fiatal ember.

 

   "Az egész kb. 20-25 percig tartott. Utána a gép sikeres kényszerleszállást hajtott végre Budapesten (a ferihegyi reptéren). "Az utasok táncoltak örömükben, amikor megtudták hogy a gép szerencsésen landolt.. Azután a terminálban elmondtuk a Mááriv (esti) imát, még sosem olyan áhitattal mint most. Most értettük csak meg, mit is jelent  a valóságban, hogy "aki életben tart minket és nem engedi hogy megroggyanjon a lábunk..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése