2009. szeptember 2., szerda

ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ

 

    A KORMÁNY ENGEDÉLYE NÉLKÜL NEM
     UTAZGATHATNAK A FŐRABBIK KÜLFÖLDRE
 
       Végre valahára az izraeli kormány elhatározta, hogy miniszteri engedély nélkül az országos főrabbik nem utazhaznak nyakra-főre külföldre.
 
   A határozatot az váltotta ki, hogy az egyik főrabbi (aki már tőbbször volt nemhivatalos ügyekben Budapesten is), "többet van külföldön mint itthon", panaszolták azok, akiknek a dolog nem tetszik.
 
     A gyakorlatban ez úgy történik, hogy egy külföldi zsidó szervezet meghivja x.y. főrabbit, saját, privát piár céljaira, fizeti repülőjegyét, szállodáját és ad neki néhány ezer dollárnyi tiszteletdijat és a főrabbi jön, reprezentál, nyilatkozik, stb.
 
    Ennek most vége, mondják a jeruzsálemi kormány körökben. Egy miniszter, aki a miniszterelnők nevében működik, kell hogy jóváhagyja az utazást, miután a rabbinus hiteltérdemlően igazolta, hogy ez "közérdek". Mármint izraeli közérdek.
 
    A főrabbikhoz közelálló körökben csupán diszkrét mosollyal reagálnak. Ők úgy tudják - vagy gondolják - hogy minden megy tovább a régiben...
 
    Izraelben csupán két főrabbi van, nem úgy mint, például Magyarországon, ahol van több mint egy tucat, bli ájin hárá.
 

 NEVES TÖRTÉNÉSZ VITATJA HOGY

 KANARIS A "VILÁG JÁMBORA" VOLT

      Nemrég beszámoltunk itt arrol, hogy a Jád vásémhez beadvány érkezett, melyben a  Chábád haszidok izraeli képviselete kéri/ javasolja Wilhelm Kanaris német(náci) admirális, az Abhwer fönöke, aki a német kémelháritás legfőbb vezetője volt, posthumus elismerését mint a Világ Jámbora. Az indok, amit egy  Danny Urbach nevü izraeli történész kutatása támaszt alá – Kanaris mentette meg 1939-ben a hatodik lubavitsi rebbe, Joszéf Jichák Schnéurson életét. Amikor kicsempészte őt és családját az agyonbombázott és elfoglalt Warsóból és kijuttatta az akkor még semleges Amerikába.

 

Ezenkivül, állitja a beadvány, Kanaris további többszáz zsidót mentett meg, majd 1944-ben résztvett a Hitler ellenes összesküvésben, minekutána ki is végezték.

 

    A Jád Vásém ezidáig, Kanaris közvetlen munkatársai közül, csak a magyarszármazásu Von Dohnányit ismerte el – hasonló indokok alapján, mint Jámbort.

 

      Miután a chábád javaslata nagy publicitást kapott a Mááriv hasábjain, egy ujságiró meginterjuvolta Slomó Áronsont, a veterán izraeli történészt, aki kategórikusan cáfolja Kanaris érdemeit a zsidómentésben. Szerinte "itt az ideje kipukkasztani a Kanaris legenda ballónját". A neves történész szerint " Kanaris mindig, mindent a saját érdekében csinált".

   

   A Mákor Rison cimű jobboldali hetilapban megjelent cikkre Danny Urbach reagált egy  cikk terjedelmü olvasói levélben. Urbach aki jelenleg doktoránt a harwardi egyetemen, fenntartja állitásait és további kutatásai alapján, közli, hogy a rebbe megmentése 1939-ben vaszélyes akció volt, mivel a náci külgyminisztérium ellenezte azt. "Az akció lefolyása idején legalább egyszer kimentették Kanaris emberéi a rebbét és családját gyilkos SS katonák karmai közül."

        A Jád Vásém még nem határozott, malmai lassan őrölnek, a vita folyik tovább. A chábád emberei most Lau főrabbihoz fordultak, aki maga is a buchenwaldi láger megmenekültje és jelenleg  (amellett hogy tel-avivi főrabbi) a Jád Vásém igazgató tanácsának elnöke.

 

*****************************

     Az izraeli nagykövetet nem sikerült meggyilkolni Kairóban, de - - -

    A LEGFINOMABB  DATOLYA AZ "OBAMA" (5  DOLLÁR KILÓJA); A LEGPOCSÉKABB "LIEBERMAN" ( 36 CENT)

 

    A nemrég kezdődött Ramadan, moszlim vallási böjt-ciklus,  tiszteletére, a kairói piacon dühöng a politika: a kofák és zöldségesek a fő élelmiszer cikket, a datolyát, amit állitólag Mohamed evett a böjt végeztével, modern, "aktuális" nevekkel látják el, ami ha nem is növeli keresettségüket, de mindenesetre felhivja rá a nemzetközi sajtó figyelmét a kánikulás uborkaszezónban.

 

    Igy az idén a kairói garaipiacon egy kiló kiváló datolya Obama (Husszein) amerikai elnök nevét viseli, aki – az egyik árus szerint – "szereti az iszlámot", öt dollárba kerül kilónként, de van egy még jobb fajta is – a "szuper Obama" – amely egy (1) dollárral  drágább. A legsilányabb fajta, melynek kilója 36 cent mindössze, az izraeli külügyminiszter után elnevezve "Lieberman" – jelenti az Associated Press hirügynőkség tudósitója az egyiptomi fővárosból, ahol a napokban az izraeli nagykövet megölését célzó merényletet hiusitottak meg

 

     Liebermant azért utálják annyira a Fáraók ivadékai, mert egyszer elfelejtett lakatot tenni szájára és egyik, nem-diplomatikus beszédében, Mubarak elnököt a "pokolba küldte".

 

    További pocsék datolyfajták Livni és Bush néven futnak. Ezeket is 36 centért vesztegetik.

 

    A Ramadan böjt – ha valaki nem tudná – 40 napig tart, estétől másnap estéig. Akkor jól  teleeszik magukat és másnap estig tovább böjtölnek.  A kb 20 órás böjt-ciklus alatt sem enni és inni sem dohányozni nem szabad és a sex is tilos. Mindezt a hivők bőségesen kipótolják esténként.

 

    Ide tartozik az a hir is hogy az izraeli hadsereg parancsba adta katonáinak nem enni-inni muszlim arabok jelenlétében a Ramadán havában, amely az idén augusztus 22-én kezdődött el. Nem tudok hasonló utasitásról Tisá Beáv, a zsidó nemzeti gyász-böjt alkalmából...

 

 

"AZ ANGOL KIRÁLYNŐ IS AZ AUTÓBUSZ HÁTSÓ FELÉN SZÁLL FEL . . ."

ORTODOX NŐK JERUZSÁLEMBEN: NEM AKARUNK A ZSUFOLT BUSZON A  "FÉRFIAKKAL DÖRGÖLŐDZNI"

 

    Az egyik, nem is a legsulyosabb, "hitvita" a mai Jeruzsálemben a vallásos és szekuláris közönség között – a tömegközlekedés mikéntjéről folyik. Az ultraortodox szervezetek követelik az Egged autóbuszvállalattól, amely monopol helyzetet élvez – hogy állitson fel, illetve léptessen életbe, un "Mehádrin" vonalakat, amelyeken férfiak és nők külön utaznak, - vagyis a nők az autóbusz hátsó felén, miután  elől csak a férfiak ülhetnek.

 

   Ez persze a szekuláris közönség hangos ellenállásába ütközik. Ez szegregáció – mondják – a nők hátrányos megkülönböztetése, szégyen gyalázat, stb. Csatlakozik hozzájuk néhány feminista "vallásos" nő is. Vannak harcias szekuláris nők, főleg öregecske amazonok, akik direkt provokálják az ortodoxokat, akik nem akarnak egy idegen nő mellett űlni a buszon. Ezzel szemben vannak olyan ultrák, akik a saját feleségük mellett sem űlnek, hanem hátraküldik őket.

 

   (A dolog hátterében az izraeli forró nyár áll, mikoris a szekuláris hölgyek meglehetősen lengén öltözve járnak-kelnek ( az ultrák szerint "félmeztelenül"), aminek látványát amazok nem hajlandók elviselni,)

 

    Az Egged mindenkit ki akar elégiteni. Ennél fogva már több tucat ilyen Mehádrin járat müködik, Jeruzsálemen belül és onnan a vallásos többségü városokba, mint Bné-Brák, Elád, Bét Semes, Bétár Ilit, stb. Mig a szekuláris nők egy kis csoportja most azzal fenyegetőzi, hogy a felsőbirósághoz fordul – megalakult Jeruzsálemben egy aktivista ortodox nőcsoport, amely direkt követeli – a nők nevében – a szegregációt. Vagyis a nők elkülönitését az autóbuszjáratokon.

 

    Rabbanit Jocheved Grossmann (egy rabbi felesége) aki a Mea Searim ultra-ortodox negyedben lakik – szervezet egy  harcias női csoportot, amely egyenesen követeli a különválasztást. "Miért kell nekem a férfiakkal "dörgölődzni" egy zsúfolt autóbuszon? – teszi fel Jocheved a kérdést – majd azt válaszolja, hogy "nem megszégyenités, hanem direkt "kóved" (tisztelet és becsület) számukra az autóbusz hátsó fertályán űlni". Az új csoport peticiót nyujtott be az Eggedhez, kérve hogy létesitsenek "minél több" Mehádrin buszokat. Sok jesiva bócher és vallásos férfi inkább biciklin közlekedik és igy  ez az Egged érdeke is –állitják.

 

     Jocheved Groszmann szerint "az angol királynő is az autóbusz hátsó ajtaján száll fel" (nem tudni honnan ez az információ), majd hozzáteszi hogy "A Kóteltől én gyalog megyek haza, mert nem vagyok képes a zsufolt  kettes autóbuszon, két férfi között "dörgölödzve" áthaladni, ami ellentétes a halachával – mondja.

 Jocheved, aki emellett nem hive a vallási kényszernek. "Ha egy férfi erőszakkal hátul akar ülni – váljon egészségére. Nem vitatkozok vele és senki nem fogja megverni. Lehet hogy szép szóval meg lehet őt győzni"

 

    Tegnap (vasárnap) több tucat szekuláris nő tüntetett azzal, hogy felszálltak a Mehádrin buszokra és leültek az első padokban. Incidens nem történt. A  tüntető hölgyek öltözete tüntetően szemérmes volt é a szervezők ezt ki is hangsulyozták. Lehet hogy ezzel a chárédi "szegregáció" hivei már el is  érték céljuk bizonyos részét.

 

FÖLÖSLEGES AJÁNDÉK-HAJBÓL PARÓKA ÉS PAJESZ

LESZ -  A RÁK CHEMOTHERÁPIÁS KEZELTJEINEK

 

   Az alábbi sztori a Rechovoti Káplán kórház specialitása, jobban mondva az ottani onkológia-osztály bébije

 

    Ott kezeltek rákban – és gyógyitottak meg - egy  Eli Ben-Zikri nevezetü fodrászt. Eli, a  chemotherápiás kezelés során teljesen kopasz lett és ez arra inditotta, hogy miután meggyógyult, fodrász szalont nyitott a...kórházban, ahol ingyen foglalkozik az onkológia pacienseivel.

 

     Mit csinál velük? Nem velük, hanem nekik. Parókákat a  kopasz nőknek (ne adj Isten) és mű-pajeszt a chárédi férfiaknak vagy bócheroknak, akik a kezelés során elvesztették ékességüket.

 

     Ben-Zikri közhiré tette, hogy aki főlősleges hajtól akar megszabadulni – jöjjön hozzá. Ebből késziti a parokákat, amiket ingyen ad a szerencsétlen nőknek és a mű-pajeszt a beteg bocheroknak. A kórház főigazgatója, Dr Jáákov Láháv, örömmel adta beleegyezését a fodrász kezdeményezéséhez. "A rákos betegek jó közérzete fontos faktor abban hogy leküzdhessék a gyilkos kórt" - mondotta .

 

Az egész úgy kezdődőtt, mondotta Eli Ben-Zikri, amikor megkérdezték, honnan az ötlet. – hogy a kórházban találkozott egy fiatal nővel, aki a kezelés során kopasz lett és sirva mesélte hogy nincs pénze parókát venni (a legolcsóbb is több mint ezer sekel, vagyis kb 50 ezer forint) és a fodrász csinált neki egyet – ingyen.

 

     LIBANONBAN ÉS KAIRÓBAN

ZSIDÓ TEMPLOMOKAT RENOVÁLNAK

 

     Nem tudni mi van a dolgok mögött, de mintha mozogna valami a közel-kelet álló vizében.

   Kairóban és  Bejrutban egyidőben kezdtek renoválni két romos zsinagógát amelyek rég  nincsenek használatban. Bejrutban az egyetlen megmaradt zsidó templomot, a Mágén Ávráhám nevezetüt és Kairóban  a Jákob ősapánkról elnevezett zsinagógát.  Az előbbivel a libanoni kormány akarja demonsrtálni hogy nem zsidó-ellenes, mig a kairói állitólag egy diplomáciai "ügylet" gyümölcse: Izrael nem ellenzi, hogy egyiptomi tisztségviselőt nevezzenek az Ensz egyik fontos bizottsága élére és Kairó – renovál.

 

A beiruti renoválás több mint egy millió dollárba kerül és a kormány remélei hogy külföldi zsidók adakozni fognak...

 

  Közben elterjedt hogy a több mint három éve a Chamasz fogságában sinylődő izraeli kiskatona – Gilád Sálit – Ros Hásánára hazajön, mivel Izrael hajlandó szabadon engedni, német közvetitésre többszáz arab gyilkost.

 

 A hir nincs megerősitve.

 

 

       HA AZ AMERIKAIAKNAK JÓ...

     DIVATBA JÖN A KÖRÜLMETÉLÉS AZ USABAN;

     FEGYVER AZ AIDS  ELLENI KÜZDELEMBEN

 

     Az amerikai Betegség Megelőző Központ (CDC)  évi jelentésében javasolja a körülmetélés (kötelező, vagy ajánlott?) bevezetését a férfilakosság részére, mint az Ads hatásos megelőzöje. Az afrikai tanulság alapján, azokban az országokban ahol a férfiakat körülmetélik  - 50-60 százalékkal csökkent a Aids fertőzések száma.

 

     Ebben nagy ujság nincs mert szakértők szerint eddig is kb  99% a körülmetélt férfiak száma, bár ez a szán az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat: most már "csak" a fiugyerekek 65% metélik körül. 

 

  Vannak persze marginális szervezetek, akik ellenzik ezt, tiltakoznak és tüntetnek és a csecsemők "szabad választását" féltik a körülmetéléstől. Nomeg, persze, nem szabad a kisdedeknek "fájdalmat okozni. Ezzel szemben a javaslat szélsőséges támogatói azt kiterjesztenék felnőtt férfiakra is. "Van nálunk Aids járvány, ami kmoly veszélyt jelent és a kelléktárból minden eszközt be kell vetni megfékezésére" – mondotta Peter Killmarks, az Aids veszély ellen küzdő osztály vezetője  a CDC-ben.

 

    Összehasonlitásul (már akit érdekel): a magyarországi zsidók körében évente most alig 4-5 Brit van, pedig nálunk ez vallási parancs is (nemcsak eszköz az Aids ellen).

 

Vagy talán éppen azért?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése