2009. szeptember 8., kedd

ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ SZEPT. 8

 

 

LEVETTÉK A FALRÓL A MOSZLIM "MADONNA"  ÖNGYILKOS  ARAB NŐKET

 

    Ez is csak Izraelben lehetséges – mondják a felháborodott polgárok és köztük, nem utolsó sorban, a véres arab terror áldozatainak rokonai és árvái.

 

Mi történt?

 

Tulajdonképpen semmi – mondják a cinikusok. Csak annyi hogy a tel-avivi ujságiró székházben megnyilt képzőmüvészeti kiállitáson, falra került néhány festmény amely ögyilkos merénylő arab teroristanőket ábrázol, katolikus szentképek formájában, . A kiállitás cime: "anya, nő és gyilkos" és a két kiállitó festőnő, Galina Bleich és  Lilia Check, állitólag jobboldali beállitottságuak...

 

     Még mielőtt a kiállitás megnyilt volna a nagyközönségnek, a tel-avivi ujságiró szövetséget elárasztotta a tiltakozó telefonok tömege. Közéleti személyiség közölték hogy bojkottálni fogják a kiállitást, mások retorziókat helyeztek kilátásba az ujságirók ellen. Terrorcselekmények áldozatainak rokonai

feljelentették a festőket és követelik hogy inditsanak eljárást ellenük.

 

    A tiltakozások hatására az ujságirószövetség vezetősége elhatározta, hogy  eltávolitja a kiállitásról az inkriminált képeket, amelyeken az öngyilkos terrorista "szentek"ben vannak akik a felismerik a merényletek elkövetőit.

 

    "Nem hagyjuk hogy a "művészet"szabadsága nevében szembe köpjenek bennünket" – mondta egy idős apa, akinek két gyermeke esett a vérengző "szentek" áldozatául. Ha ezek merészelik valahol bemutatni a képeket, amelyeken Mária ölben tartja a kisdedet és a feje egy Dzsihád terrorista arab némber feje – megakadályozzuk azt akár erővel is" – mondták többen az áldozatok rokonai közül.

 

 

...ÉS A SIKSZE "MADONNA"  NETANJAHU FELESÉGÉVEL GYUJTOTT  SZOMBATI GYERTYÁT

   
  Egy másik "szent", a popsztár "Madonna", aki tudvalevőleg nem zsidó, de évek óta a kabbalával kokettál – tel-avivi megjelenése után, az elmult péntek este két órát töltött Bibi Netanjahu miniszterelnök házával, ahol feleségével, Sárával együtt, gyujtotta meg a szombatfogadó gyertyákat és héberül mondta el az erre vonatkozó áldást.

 A Jerusalem postnak adott interjujában, Karen Berg, az amerikai (Los Angeles) Kabbala Központ alapitó tagja, azt mondta, hogy Madonna 199o óta tanul náluk és "azóta jobb ember lett".

 

    Smuél Élijáhu, Cfát főrabbija, az elöző héten levelet irt Madonnának, amelyben kérte ne  szentségtelenitse meg a Siratófalat, provokativ öltözetével

 

 

TÖMEGES BETÉRÉSEK KOLUMBIÁBAN

   Nemrég tudódott ki, hogy Kolumbiában, ahol mindössze 400 született zsidót tartanak nyilván -  nagy betérési láz fogta el a zsidóság iránt érdeklődőket  és az utóbbi időben 104 bogotai lakós tért be és alakitott egy külön hitközséget, amely  "Májim Chájim" néven működik. Ez a khile külön  zsinagógát és mikvet épitett magának és tagjai nagyrésze allijázni szeretne.

 

Ez egyelőre még késik, mert előbb az izraeli országos főrabbinátus elismerését kell megszerezniük betérésükhőz. A probléma: ugyan izraeli ortodox rabbik téritették be őket, de ezeknek nem volt meg sem a képesitése, sem az engedélye a főrabbinátustól  a téritésekre.

 

Bogotai hirek szerint a betértek komolyan veszik zsidóságukat é akik messze laknak a zsinagógától, azok pénteken kivesznek szállodai szobát a közelben, hogy ne  kelljen szombaton utazniok. Jelenleg Amar izraeli ortodox főrabbi foglalkozik ügyükkel és rövidesen tudni fogjuk, allijázhatnak-e Izraelbe.

 

    A csoport tagjai – élükön egy bankárral, kinek neve  Luois Alberta Vargas – jó anyagi helyzetben vannak (nem úgy mint az egyre növekvő etióp szükség-alllija) és igy  bevándorlásuk nem anyagi érdekből történne. A bogotai főrabbi, Alfredó Goldsmith szerint mióta Kolumbiában van – 1974 óta – állandóan növekszik a betérni szándékozók száma.

 

  "A MESSIÁS JÖVETELE ELŐTT A VILÁGGAZDASÁG ÖSSZEOMLIK"

 
    A natanjai Cánz-Klajzenburgi haszid közösségben idézik  az alapitó rebbe, a kolozsvári  Jekutiél Jehuda Halberstamm rabbi-rebbe, mondását, mi szerint egyik jele annak hogy  a "Messiás már úton van és közeledik", a nagy krizis lesz, ami a világgazdaságát körülveszi. 

 

  Nos ez már itt – mondják, akik a cánzi Ros jesivát, Élijáhu Smuél Smerler rabbit idézik, aki viszont a Báál Sém Tov tanitványaira hivatkozik. – Már itt a nagy gazdasági válság, ami különösen árt a jesiváknak – és itt az ideje már a megváltásnak.

 

 NEW-YORK: A CICIT ALAPJÁN ISMERTÉK FEL HOGY A

HALOTTAK ZSIDÓK  ÉS ELTEKINTETTEK A FELBONCOLÁSTÓL

 

  Csoda New-Yorkban: Apa és fia, akik a Quinsi csatornázási munkálatoknál dolgoztak – vallásos, ortodox zsidók  - beleestek egy szennyviz gödörbe és halálukat lelték.

Mire kihúzták őket, felismerhetetlenek voltak és azonositásuk nagyon nehéz volt. Ilyen esetekben a boncolás "magától értetődik" (amit a zsidó vallás tilt és ellenez) és az elhunytak nagy szerencséjére valaki észrevette, hogy mindketten cicitet (szemlélőszálak) viseltek és értesitették az illetékes Chevra Kaddisát. Ilymódon elejét lehetett venni a boncolásnak és a két áldozatot a halacha szerint temették el.

 

     Mint kiderült az áldozatok Slomó Dáhán (49) és fia Hárél (23) voltak, akik a városháza égisze alatt végezték a csatornázási munkálatokat. A családi izraeli eredetü volt és a holttesteket másnap Izraelbe szállitották és ott temették el. 

 

 

 MIKOR  NEM KÓSER A SÓFÁR??...

    Most, Ros Hásáná előtt, amikor már naponta hallatszik a zsinagógákban a Sófár (Kürt) hangja és a zsidó ujév, egyik fő attrakciója a Sófár fúvár, amely megremegteti a sziveket és megtérésre buzdit – nem érdektelen tudni, hogy lehetnek  esetek, amikor a Sófár hasznavehetetlen (vagyis nem kóser).

 

     A Sőfárt, vagyis a kos szarvából készült kürtöt, a Halacha előirásai szerirnt kell elkésziteni. Nem muszáj hogy az elkészitó zsidó legyen, de az aprólékés előirásokra tekintettel kell lenni. Ezt a gójok nem mindig ismerik és igy nem is tartják be. Egy példa: a megtisztitott szarv üregének teljesen üresnek kell lenni. Ha a szarvon lyuk támad vagy megreped – a Sófár pászul (érvénytelen) és nem lehet rá áldást mondani.

 

Ujabban hoznak be Izraelbe Marokkóból Sófárokat, amelyek nem hibátlanok és elkésztiőik nem ismerik a halacha utasitásait. Ennélfogva, nagyon kell vigyázni – a gábbek figyelmébe – hogy a Sófár kóser legyen, ajánlatos azt használat előtt egy kompetens rabbinak megmutatni – mert ha a Sófár nem kóser, akkor a rá mondott áldás nem érvényes, (Bráchá Lövátálá).

 

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése