2009. augusztus 11., kedd

ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ

 
 
"HISZÜNK  A TEREMTŐBEN! – AZ IZRAELI BANKJEGYEKEN?
  Aki már tartott a kezében dollár bankjegyet az tudja: az amerikai papirpénzen – az 1 dollárostól a 100 dollárosig (nagyobb nincs), rá van irva hogy "Hiszünk Istenben" ("In God we trust"). Ez nem látszik zavarni senkit, még az amerikai ateistákat sem.

 

   Ezt az idiillikus állapotot irigyelte most meg egy izrael vallásos képviselő, aki a napokban határozati javaslatot nyujtott be a Kneszetben. Niszim Zeév (Sász)képviselő szerint, az izríeli bankjegyekre azt kellene nyomtatni, hogy "Hiszünk a világ Teremtőjében". Ez erősitené a kapcsolatot az izraeli lakósság és az állam zsidó jellege között. Előszőr a 100 és 200 sekeles banknótokra kell ezt irni, majd fokozatosan a kisebb cimletekre is – irja Zeév javaslatában,hozzátéve, hogy  "ami jó a nagy  Amerikának, az jó lehet a kis Izraelnek is".

 

   Lehet hogy valaki csodálkozni fog ezen, de a "vallásos" izraeli arabok máris ellenzik a javaslatot, bár ők is hisznek Allahban, aki a világot teremtette. "Ez egy zsidó csalafintaság" – mondja Taleb a-Szana képviselő – Istennek a szivekben kell lennie és nem a pénztárcában!"

 

A TÓKIÓBAN  8 ÉVRE ELITÉLT BÓCHER
IZRAELBEN FOGJA LETÖLTENI BÜNTETÉSÉT –
 A TÖBBIEK  KÓSER KOSZTOT  KAPNAK

 

        Valami végre mozogni látszik a japán jéghegyen. A három Tókióban drogcsempészettel vádolt izraeli jesiva bócher közül, az aki a legfiatalabb és akit már nyolc évi börtönbüntetésre itéltek – rövidesen Izraelbe lesz kiadva, hogy itt töltse le büntetését.

 

   A bócher, J.B., aki letartóztatásakor (másfél évvel ezelőtt) még kiskoru volt és aki váltig tagadta bünösségét – 35 kilóra fogyott a Japán börtönben mivel  nem kapott kóser kosztot és igy gyümölcsön és vizen élt. A másik két vádlott bünpere rövidesen kezdődik Tókióban.

 

     Az elitélt bócher kiadását Izraelnek  a jeruzsálemi külügyminisztérium kérte, miután  J.D. Groszman, Migdál-Háémeki főrabbi (aki jelölt volt az izraeli országos főrabbi cimre) Lieberman külügyminisztériumhoz fordult ezügyben. Ugyancsak ilymódon nyert megnyugtató megoldást a foglyok kóser ellátásának ügye is

 

"NO MORE SIKSZE!":

A MILLIÁRDOS CSEMETE IVÁNKA TRUMP BETÉRT HOGY

EGY "ORTODOX" ZSIDÓ  PLAYBOY FELESÉGE LEHESSEN...

   Ez a legujabb "forró" pletyka a zsidó New-Yorkban: Ivánka, Donald Trump dollármilliárdos lánya (27), eljegyezte magát egy "ortodox" zsidó család fiával, Jared Kushnerral, kinek apja, a  szintén milliárdos Charles Kushner.

 

    A pár együtt járt több mint egy évig, azután szakitottak, mivel a fiu családja, a New York Post szerint, "ortodox" és igy az ifju playboy nem engedhette meg magának hogy egy sikszeval járjon. Azonban tavaly Ivánka elhatározta hogy nem mond le az ifju Kushnerról – aki egyébként a New York Observer tulajdonosa (amit potom 10 millió dollárért vásárolt meg magának  három évvel ezelőtt, amikor mindössze 25 éves volt) és bejelentett hogy zsidóvá lesz.

 

    Amikor a  betérési folyamat, egy "ortodox" rabbinátuson, elkezdődött, tavaly októberben, a N.Y. Post ezt  "Már nem (lesz) siksze" – "No more shiksa" – szalagcimmel közölte érdeklődó olvasóival. Most, hogy a folyamat szerencsésen befejeződött és Ivánka betért "ortodox" módon – az ifju pár közzétette eljegyzésének hirét. Az "ortodox" vőlegény  5.22 karátos gyémántgyűrüt adott a  kálenek (aki már "nem siksze"), de az csak annyit mondott, hogy "Jared jó barátom nekem és  nagyon jó apa lesz belőle".

 

(A szerk. megjegyzése: nem szokásunk ilyen természetü pletyka hireket közölni. Most kivételt tettünk, több okból: egyrészt ez is a "zsidó világ" egy szelete. Másrészt pedig most megérthetjük, miért ellenzi az izraeli országos főrabbinátus bizonyos amerikai "ortodox" rabbik téritéseit és miért nem ismeri el azok érvényességét...

 

40 DOLLÁR "FEJENKÉNT":

"ROMÁNIÁBAN NYILTAN ÁRUSITJÁK Aֲ

JASSYI POGROM ÁLDOZATAINAK CSONTJAIT?"

 

     Megnem erősitett hirek szerint, amiket az Európai rabbik Tanácsa lanszirozott, a romániai Jassyban tömegsirból kiásott meggyilkolt zsidó csontvázát, valamint koponya csontjait árusitják, orvostanhallgatóknak – potom 40 dolláért.

 

    A mult század negyvenes éveiben a román Vasgárda pogromot rendezett jassyban, amelynek többezer zsidó áldozata volt. A meggyilkolt zsidó tetemeket kirabolták, majd tömegsirba temették. A most terjeszstett hirek szerint,  helyi "üzletemberek" kiássák a csontokat és jó pénzért eladják az ottani egytem orvostanghallgatóinak, mivel Romániában körülményes és drága plasztik csontvázakat kapni, amire az anatomia tanuláshoz van szűkség.

 

   Az Európai Rabbik Tanácsak először kolportálta a "hirt", majd kiküldött két diákot, próbáljanak bizonyitékot szerezni. Ezek nem jártak sikerrel és üres kézzel tértek vissza. A román hatóságok totális cáfolata után a hirt csak egy magyar-náci honlap közölte – izraeli forrásból...

 

 

   VAGY A FÉRJ – VAGY A TUCATNYI MACSKA

 

  A zsidó vallás elismeri a válás lehetőségét, ha a házastársak nem jönnek ki egymással. Nem könnyü elválni, mert a rabbinikus biróságok próbálnak békiteni, ne váljon el valaki első felindultságában. Igy aztán a legfantasztikusabb indokokkal próbálnak Izraelben a zsidók elválni és ilyen "csirkeperek"ben  (vagy fülemüle perekben) kell a rabbiknak igazságot tenni.

 

      Az itteni sztori – egy macskaügy. Egy délvidéki házaspár, gyerek nélkül, 25 éves házasok, de már 10 éve nem élnek házaséletet. A férj szerint azért mert a felesége tucatnyi macskát tart a közös háztartásban és azok zaját, bűzét-piszkát nem lehet elviselni. A feleség a macskákat – mivel tagadhatatlanok – beismeri, de  férjét ezzel szemben hűtlenséggel vádolja, amit az a...macskákkal indokol.

 

     Mindez nem volt elég a váláshoz. A rabbik kötelezték az asszonyt, hogy az távolitsa el  a macskákat a házból, fertőtlenitse a lakást és menjen el férjével együtt, egy pszichiátriai vizsgálatra (ami házassági tanácsadással van egybekötve) és egyidejüleg egy megtermékenyitési vizsgálatra, hátha még lehet gyerekük. A férj, a maga részéről, kötelezte magát hogy felhagy másirányu kapcsolataival.

 

    A rabbik persze túl optimisták voltak, mert az egészből nem lett semmi. A macskák maradtak és az egyetlen változás a zár volt: a feleség új zárat szereltetett fel, amivel kizárta férjét a lakásból. Az asszony érve: a macskák az  én gyermekeim...

 

    A Beér-Sevai körzeti rabbinikus biróság azonnal hatállyal kimondta a válást.

 

  

TIPIKUS IZRAELI: HARCI PILÓTA,
KERESZTÉNY MISSZIONÁRUS
ÉS BÁÁL-TSUVÁ – EGY EMBER

    

     Az isteni gondviselés útjai nemcsak kifürkészhetetlenek, hanem gyakran fantasztikusak és szinte hihetetlenek. Erre a meggyőződésre juthat, aki megismeri Dániél Ászort, az egyik jeruzsálemi Kajlel (felnött rabbiiskola) tagját.

 

     Ászor története olyan mint sok szokványos izraeli fiatalé. A délvidéken született, a Goláni hadtestnél szolgált, tiszti iskolát végzett és a légierőnél szolgált mint kiképző pilóta. Leszerelése után Amerikában próbál szerencsét; űrhajós akar lenni. Képezi magát, hat repülési jogositványt szerez, majd a floridai repülö-iskolában lesz kiképző tiszt.

       Az iskolában megismerkedik egy keresztény diákkal akik meginvitálja Dánielt: jöjjön Bibliát tanulni. Miért ne? A továbbiakban elkezd járni a helyi keresztény templomba és  "észre sem vettem hogyan kerülök egyre közelebb a kereszténységhez". 28 éves korában katolizál ("szüleim otthon sokkban voltak") és elvesz egy holland származásu rom.kat. nőt. "Szép házam volt, hatalmas luxus autóm, jól fizető munkám és tagja voltam a helyi egyháznak" – meséli.

 

     Egy szép napon a helyi pap kecsegtető ajánlatot tesz neki: "sok izraeli jön ide akik pilóták akarnak lenni. Én nyitok egy kiképző iskolát, amelynek te leszel az igazgatója. Te megtanitod őket repülni és egyuttal bevezeted őket a keresztény vallás rejtelmeibe".

 

   Az ajánlat megnyeri Dániel tetszését. Hogy sikeres misszionárius lehessen, kiképzik őt hogyan kell rabbikkal vitatkozni, mit kell mondani mikor – meséli Dániél.

 

     Ugyanakkor a Gondviselés fordit egyet a történés kerekén. Egy keresztény pap, református pap fia, betér a zsidóságba, betériti egész családját, majd allijázik és elveszi...Dániel hugát. Neve: Jehuda Perez. Felhivja sógorát, Dániélt és csak egyet kérdez, miután udvariasan bemutatkozott: megkeresztelkedtél szabályosan?  Az igenlő válaszra azt mondja, hogy öt hónap mulva New-Yorkba jön és szeretne találkozni vele. Dániél beleegyezik.

 

        "Öt hónapom volt felkészülni a hitvitára. Egy egész csapat pap készitett fel. Vitatkoztam a sógorommal és a rabbikkal aki vele jöttek. Küzdöttem derekasan de ők olyan kérdéseket tettek fel amelyekre nem volt válasz. Amikor kérdeztem papjaimat – láttam hogy  zavarba jöttek. Egyhamar megvilágosodott előttem: nincs válaszuk a legegyszerübb kérdésekre sem."

 

    Innen datálódik Dániel eltávolodása az egyházától. Még jó időbe telik amig rászánja magát, hogy visszatérjen ősei hitéhez. "Elgondolkoztam: hogy tehettem azt hogy elhagyom hitemet, amit  alig ismertem – egy idegen vallás kedvéért? Hátha előbb a zsidóságot kellett volna tanulmányoznom?

 

Azóta már itthon van, visszatért és él mint egy hithű zsidó. Életcélja már nem a repülés hanem a harc a misszionárusok ellen, akik képesek hálójukba csalni naiv zsidókat, ahogy vele tették.

 

 

 A TELEFIRKÁLT BIBLIA, A VATIKÁN ÉS A KORÁN...

 

  A skóciai Glasgowban, a helyi muzeum kiállitotta a Bibliát és felszólitotta a látogatókat, hogy mindenki firkáljon bele ami csak eszébe jut. Ez arra ösztönzött egyes alanta jellemü és szellemiségü embereket, hogy gyalázkodásokat irjanak be, amelyek többsége nem birja el a nyomdafestéket.

 

       Az egyik névtelen "bölcs" – névtelenek mint a tokbekirók – azt firkálta hogy "ez az emberiség történelmének legnagyobb hazugsága".  A kiállitás kezdeményezője,  egy helyi "müvész" aki Anthony Sarg névre hallgat, oda nyilatkozott, hogy "az elgondolás az volt hogy lehetővé kell tenni a homosexuálisoknak és a transgenderistáknak, akik úgy érzik hogy kimaradtak a vallási koncepcióból (vagyis, magyarán, a Biblia nem kedveli őket) visszairni magukat a Bibliába". Ezt amazok alaposan meg is teszik,  olymódon hogy az reprodukálhatatlan.

 

      A "müvészileg ilymódon átadjusztált Biblia nagy felháborodást váltott ki és a Vatikán szóvivője, a pápa egyik közeli tanácsadója, azt mondta hogy "ez undoritó és felháboritó. Nem hiszem hogy ezt megtették volna a Koránnal!" – tette hozzá.

 

A tiltakozások hatására a muzeum vezetősége is észhez tért. A Bibliát üveg mögé zárták és a firkálókat papir és ceruza várja. Firkálhatnak amit akarnak, a vezetéséség csak a szalónképes reakciókat csatolja a Bibliához.

 

   Anasztázia  példát mutat

    KNESZET KÉPVISELŐNŐ NYOLCADIK SZÜLÉSE

 

    Anasztázia Michaéli most szabadságon van – mivel a Kneszet nyári szünetet tart. Ezt fontos hangsulyozni, mivel az izrael törvény nem biztositja a képviselőnőknek azt, ami minden privát háziasszony személyes joga: sem Gyes, sem szülési szabadság (hat hét) semmi. Anasztázi tagja az izraeli parlamentnek és a napokban szülte nyolcadik gyermekét (5 fiu és három lány).

 

A kuriózum (hadd ne mondjam a vicc) a dologban hogy Anasztázia nem képvisel ortodox, vallásos pártot a Kneszetben, hiszen azoknál nőket nem választanak képviselőnek. Ő a külügyminiszter, Avigdor Lieberman pártja szineiben fut és "természetesen" orosz származásu, vagyis Oroszországból allijázott zsidó. Ő az első képviselőnő aki "menetközben" szült és most azon folydogál a vita, nem kellene-e talán mégis a képviselőnöknek is biztositani azt a aprivilégiumot, ami Izraelben minden asszony joga.

 

       VILÁGSZENZÁCIÓ A GÚRI HASZIDOKNÁL:

AZ ÚJ INFLUENZA OKÁN A HASZIDOK
NEM ISZNAK  A REBBE  SERLEGÉBŐL
(HANEM PLASZTIKPOHÁRBÓL)

 

          A gúri haszidok összejövetelein – a rebbe részvételével – emberemlékezet óta a haszidok a rebbe serlegéből ("Becher") isszák a maradék bort (srájjim)ami kézről kézre, illetve szájról szájra jár.

 

    Ebben senki nem talált kivetnivalót. A serleget percenként ujra töltötték, de nem a bor volt a lényeg hanem a rebbe pohara. Senki nem tartott fertőzéstől, mindenki megtisztelésnek tartotta a rebbe után inni. Na és a haszidok? Azok fogják egymást megfertőzni? Ugyan, kérem...

 

      Most ennek egyelőre vége. A mult héten a rebbe, R' Jákov-Árje Álter, utasitotta a hiveket hogy serlegéből töltsék a bort plasztik poharakba és onnan igyanak lechájjimot. Az ok: a terjedő sertés-influenza. Amit a haszidok "mexikói influenzának" becéznek, mert a sertés szót kiejteni sem akarják. Egyébként a gúri rebbe hive, Jákov Litzman, egészségügyi miniszter-helyettes volt az aki kitalálta, hogy a betegség mexikói és nem sertés. "Igy védekezünk ellene" – mondta egy hónappal ezelőtt, de most már megrendelt Franciaországban egy nagy adag oltó szérumot (amit egyelőre még nem találtak fel)...

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése